At vælge den rette seng til ens bolig

Møbler er i dag for mange blot en forbrugsvarer. Vi skifter borde, stole og sofaer mange gange i vores livstid. Men når det kommer til at vælge seng, er der ofte en langt større overvejelses proces involveret. En seng er ikke blot en seng. En seng er der hvor vi tilbringer en tredjedel af vores liv. Vælger man den forkerte seng, kan det ikke blot have en negativ betydning for vores økonomi, men også vores helbred.

At vælge den rette type seng

Det er vigtigt at man vælger en seng, som er tilpasset dine behov. Dette lyder måske banalt, men det kan være en kompliceret proces. I dette første kapitel, vil vi gennemgå de vigtigste emner, for dig der skal ud og finde en ny seng.

De mest almindelige former for sengetyper er: boxmadras, kontinentalseng, sengeramme og elevationsseng.

Boxmadrasser

Dette er den den mest enkle form for seng. Her monterer du typisk blot bene i bunden af sengen og den er klar. Boxmadrasser er typisk den billigste løsning. Her får man en simpel seng som virker. Man kan dog ikke tilpasse sengen til forskellige behov.

Sengeramme

Klassikkeren, hvor madrassen er indlagt i en ramme. Det er ofte en visuelt flot løsning, hvor den enkelte har mulighed for at vælge sengerammer ud fra ens personlige visuelle smag. Der er dog ofte lidt begrænsede muligheder for justering og komforten er også varierende.

Elevationssenge

Den perfekte seng, for dig som har særlige behov. Her kan du justere i højden på både hovedenden og fodenden.

Kontinentalsenge

Dette er typisk en højere seng end en boxmadras. Her er der flere lag, som øger komforten under søvnen. Der er flere muligheder for at tilpasse den til dine personlige præferencer.

Det er typisk en bedre løsning end en boxmadras, hvis du har behov for ekstra komfort og du er mere kræsen med din søvnposition.

Tilbringer du meget tid i soveværelset, f.eks. hvor du læser eller ser fjernsyn inden din søvn, vil en elevationsseng ofte være meget oplagt. Her kan du indstille sengen hurtigt og nemt til dine behov. Ulempen ved elevationssenge er at kvaliteten kan være meget varierende. Her er færre madraslag og har du specielle behov, er det ikke sikkert at de kan opfyldes.

Størrelsen betyder noget

Det kan også være svært at vælge den rette bredde og længde på ens nye seng. Skal man ligge 2 i sengen, bør man kigge efter løsninger som er minimum 180 cm bredde. Er man blot en enkelt, skal den minimum være 90 cm.

Længen afhænger af højden på den længste person, som skal benytte sengen. Man siger som hovedregel at grænsen går ved 190cm. En den længste person i sengen under 190 cm, kan man nøjes med en længde på 200 cm. Er den længste person over 190 cm, skal man minimum vælge en længde som er længere end 200 cm.

Madras og fjedersystem

Madrassen er afgørende for søvnkvaliteten. Her kigger man typisk på 2 faktorer:

  • Kropsvægt
  • Kroppens statur

Man skal vælge en madras som giver den rette liggeposition, hvor ens rygsøjle er parallelt med madrassen. Både ved søvn på siden og på ryggen og hvor ens skuldre og hofte kan synke tilpas langt ned, så ens muskler i hofte og lænd får den korrekte aflastning. Her er det ofte et individuelt behov, hvis man er 2 om at dele seng. Og det vil kræve individuelle madrasser.

Fjedertypen er afgørende

Hvilken fjedertype man skal vælge, det afhænger af hvilken fasthed du ønsker. Her er kropsvægten den afgørende faktor i valget.

Der findes som udgangspunkt anvendes der typisk en af disse 3 typer af fjedre:

Bonell: Her får du den traditionelle type. Bonell giver begrænset fleksibilitet og dermed en begrænset komfort. Levetiden er dog lang. Man bruger typisk Bonell som den nederste del af en flerlagsmadras.

Pocket: Er anerkendt som en af de bedste typer på markedet. Pocket fjedre har en bedre tilpasning af kroppens liggeposition og dermed en bedre søvnoplevelse end med Bonell.

Multipocket: En fantastisk fjedertype til de lidt tungere personer. Her kan folk over 95 kilo få god søvnkomfort.

Madrasser med komfortzoner
Mange madrasser kommer i dag med komfortzoner, hvor madrassen er bedre tilpasset kroppens opbygning. Dette sikrer bedre komfort for lænd, hoved, skuldre, mv.

Topmadras

En topmadras øger komforten i din seng. Den støtter din krop bedre og giver en forbedret nattesøvn. Derudover kan en topmadras øge levetiden på din seng, da man nemmere kan skifte den ud løbende. Hygiejnen bliver også forbedret, da den er nemmere at vaske end en almindelige madras. Sidst, men ikke mindst, er det også noget nemmere at ligge et lagen på din seng med en topmadras.

Topmadrassen kommer i forskellige materialer. Her kan du typisk vælge mellem:

  • Purskum
  • Koldskum
  • Memoryskum
  • Latex

Purskum er standardløsningen. Her får du en løsning som er god til at absorbere fugt og ventilere.

Med koldskum får du en løsning som støtter kroppen godt. Det er typisk en lidt dyrere løsning, i forhold til purskum. Det giver øget komfort, men det er stadig en løsning som fugtabsorbere og ventilerer godt.

Memoryskum er den mest populære løsning. Her bliver kroppen trygaflastet og løsningen støtter kroppen virkelig godt. Dette giver en høj komfort. Memoryskum kan absorbere fugt godt og tilpasse sig kroppens temperatur. Fastheden bliver dog påvirket af rummets temperatur. Hvor koldere, desto hårdere er skummet.

Den sidste løsning er latex løsningen. Latex er selvventilerende og fugttransporterende. Den er en god løsning til dig som gerne vil have den optimale sovetemperatur.

Vil du blive klogere eller finde fornuftige priser på senge:

Hvor brugbar var denne artikel?

Klik på et hjerte for at stemme

Gennemsnitlig vurdering 0 / 5. Vurdering: 0

Ingen vurderinger endnu:

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?