Glas og termoglas – Spørgsmål og svar

Hvad er hærdet glas?

Hærdet glas er en speciel glastype, hvor glasset har fået en special forarbejdning. Dette gør at glasset er lang stærkere end almindeligt glas.

Man skal dog ikke tro at glasset er brudsikkert. Men det er langt sværere at slå hærdet glas i stykker. Går hårdet glas i stykker, vil det gå i mange små stykker, hvilket også er med til at gøre hærdet glas mere personsikkert.

Hærdet glas er svagest ved kanterne, derfor kommer glasset med en kantbearbejdning, hvor kanterne er skrå og let brækkede. Dette medfører at glasset er langt mere holdbart overfor slag på kanterne.

Hærdet glas og hærdemærket

Køber man hærdet glas, skal man holde øje med hærdemærket. Dette mærke beskriver at glasset overholder den Europæiske standard EN 12150. Mærket er rundt (Omkreds 2 cm) og er blevet brændt ind i hjørnet på glasset. Man finder det ofte nede i venstre hjørne.

Køber du et glas uden stempel, er glasset ikke blevet godkendt efter den europæiske standard.

Man finder typisk hærdemærket på termoruder og glasværn. Det er sjældent plasteret på stænkplader eller almindelige glasplader.

Kan jeg tilskære hærdet glas?

Det er ej muligt selv at tilskære hærdet glas. Glasset vil gå i stykker, hvis du forsøger.

Hvad er lamineret glas?

Lamineret glas er en type glas, hvor der er lagt folie mellem 2 lags glas. Lamineret glas har en række fordele:

  • Det er sværere at slå i stykker.
  • Det begrænser UV-stråler.
  • Går glasset i stykker, vil glasset typisk ikke falde ned, hvilket gør glasset mere personsikkert.

Lamineret og hærdet glas som indbrudssikring

Intet glas er 100% indbrudssikkert. Men ønsker man glas som begrænser mulighederne for indbrud, vil man typisk vælge et glas som både er hærdet og lamineret.

Det hærdede glas har en høj styrke, mens lamineringen gør det svært at trænge gennem vinduet.

Hvilke typer glas kan jeg selv tilskære?

Det meste glas kan man selv skære, hvis man ejer en fornuftig glasskærer. Det er ikke så svært at skære glas, hvis man har prøvet det et par gange. Som tidligere nævnt, er det dog ikke muligt selv at tilskære hærdet glas.

Glas som har en poleret kan, kan godt skæres, men man kan ikke selv polere kanten igen. Det er også muligt at tilskære lamineret glas, hvis man benytter en hobbykniv til at skære folien.

Man kan ikke tilskære termoruder selv.

Hvordan rengøres glas bedst?

Der findes et hav af rengøringsmidler, som er fine til opgaven. Man kan dog også selv blande sin egen vinduesrens.

Vær opmærksom på vejret når du skal vaske vinduer.

I bund og grund kan man rengøre vinduer i alt slags vejr. Man skal dog være opmærksom på at om sommeren, der fordamper vandet hurtigere. Og om vinteren kan vandet fryse hurtigere. I begge tilfælde, skal du være lidt hurtigere om skraberen end ellers.

Om vinteren kan man vælge at bruge ekstra varmt vand, så du undgår, at vandet fryser på ruden. Er vejret meget varmt, skal man blot bruge så koldt vand som muligt (Nogle bruger endda isterninger).

Godt udstyr er vigtigt

Har man ikke ordentligt udstyr til vask af vinduer, vil man have svært ved at opnå gode resultater.

Man kommer rigtig langt med:

  • En god skraber (Vigtigste element)
  • En indvasker eller en svamp
  • Viskestykker

Når man benytter sig af en indvasker eller en svamp som alternativ, kan man nemmere løsne snavset, inden man benytter skraberen.

Lav dit eget vinduesrens

Det er muligt at producere sin egen sæbeblanding til pudsning af vinduer.

En meget anvendt formular ser således ud:

  • 1 spiseske opvaskemiddel.
  • 4-5 liter koldt vand (Medmindre vejret er meget koldt).
  • 1 hætte salmiakspiritus.
  • En lille smule eddikesyre til at bekæmpe kalk.

Sådan pudser du vinduerne uden at der kommer striber

Det vigtigste du skal gøre er at være hurtig, men grundig.

Først sæber man ruden ind med svampen/indvaskeren. Derefter skraber man vandret og drejer i hjørnerne. Dette skal som nævnt gøres i et hurtigt og jævnt tempo. Man starter fra toppen og arbejder sig ned.

Det er også vigtigt at man overlapper banerne, for at undgå striber.

Man bør vaske karme og vinduesrammer et par gange om året. Det gør man med en fugtig klud, massere af varmt vand og lidt universalrengøring. Husk at gøre dette, inden du vasker vinduerne.

Hvad er lydglas?

Lydglas er en speciel form for glas, som kommer med støjdæmpende folie mellem lagene. Dette hjælper med at dæmpe støjgener. Perfekt til hvis man bor op af en trafikeret vej eller anden form for genererende støj.

Kan man få glas som dæmper sollys?

Det er muligt at købe eksempelvis termoruder, hvor der er indbygget solafskærmende belægning. Dette er særdeles brugbart, hvis man eksempelvis har store vinduespartier, som vender mod syd.

Hvad er U-værdien?

Det er ikke unormalt, at man har et varmetab i boligen på omkring 30% ud gennem glasset på vinduerne. Derfor er gode vinduer essentielt, hvis man vil isolere ens bolig bedst muligt.

U-værdien angiver hvor godt glasset formår at isolerer. U-værdien angiver nemlig hvor stort varmetabet er gennem ruden. Hvor lavere U-værdien er, desto bedre isolerer vinduet.

De bedste 3-lags glas, kan have en u-værdi som er ned til omkring 0,5. Mens almindelige termoruder har en U-værdi på omkring 1,2 til 1,5.

Gammelt glas, vil typisk have en værdi på langt over 2.

Hvad er G-værdien?

G-værdien angiver hvor meget ruden formår at transmittere solstråling, som varme ind i huset. En høj G-værdi betyder at man kan få glæde af meget gratis varme, som kan hjælpe med at dække boligens energibehov.

G-værdien er er ofte dårligere, hvis man benytter flere lags vinduer, da de ekstra lag begrænser varmen i at komme igennem.

Er kanterne på glas skarpe?

Det afhænger af hvilken glastype du vælger. Hvis man vælger hærdet glas, så kommer det som nævnt med en brækket kant, som ikke er skarp.

Alt andet glas kommer typisk med en skarp kant, medmindre man tilkøber at den skal være poleret.

Hvor brugbar var denne artikel?

Klik på et hjerte for at stemme

Gennemsnitlig vurdering 2.5 / 5. Vurdering: 2

Ingen vurderinger endnu:

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?