Drømmer du om at spare penge på varmeregningen via en hulmursisolering?
Først og fremmest skal du finde ud om dit hus overhovedet har en hulmur. Det kan du gøre ved at eksempelvis kigge på tegningerne af dit hus. Hvis du ikke har tegningerne, kan du ofte finde dem hos kommunen.
Mange tilbyder en online service, hvor du kan downloade dem. Du kan eksempelvis bruge Dingeo.dk til at finde disse oplysninger.
Hvis du ikke har tegningerne over dit hus
Ved du hvornår dit hus er bygget og hvad type det er? I så fald vil du højst sandsynligt kunne estimere dig frem til om du har en hulmur eller ej.
Huse fra før 1900
Som udgangspunkt er denne type huse altid fuldmuret og kan ikke hulmursisolereres.
Huse fra perioden 1900 til 1920
Her vil husets typisk være opført med en indervæg og ydrevæg. Og dermed med en hulmur, som dog typisk er af mindre størrelse,
Huse fra 1920 til 1950
De fleste huse med murede ydervægge fra omkring 1920´er og fremad, er produceret med en hul ydermur. Som hovedregel er din mur hul, hvis den er mere end 24 cm tyk. Hvis vi kigger på standardstørrelsen for mursten, er de 10,8 cm bredde. Hvilket tilsammen giver 21,6 cm.
Hvor tykkere din mur er, desto større hulrum og dermed kan man opnå en større effekt ved efterisolering.
1960 til 1977
I 1970 kom der krav om hulmursisolering i forbindelse med opførelse af huse. Mange huse fra 1960´erne og frem, har alligevel fået isoleret deres ydervæg – Enten ved opførelsen eller via efterisolering. Her er effekten af isoleringen dog ofte tvivlsom og mange huse vil have gevinst ved en (ny) efterisolering.
1977 til 1984
I 1977 blev kravene til isolering af ydervæg skærpet og der vil være hulmursisolering. Dog kan effekten være nedsat og der kan være penge at spare ved at efterisolere hulmuren.
1984 til 1997
Da der var energikrise i 80erne steg bevidstheden omkring isolering. Mange huse fra perioden er så godt isoleret at det ikke vil kunne betale sig at efterisolere.
Hvis du er i tvivl om der er isolering i din hulmur eller om isoleringen stadig er effektiv, kan du få en fagmand til at tjekke det via termografering eller ved at lave stikprøver via boring.