Flamingokugler er et populært materiale til hulmursisolering. Sammen med mineraluld er det et af de traditionelle isoleringsmaterialer. De seneste år er der dog dukket en del alternativer op, der anses som mere miljøvenlige, f.eks. papiruld. Flamingo er dog et godt valg til hulmursisolering, da det er billigt og anerkendt.
Flamingo er et oliebaseret plastprodukt (Polystyren), som via en opskumningsproces, ender med den form vi i dag kender som flamingo (Flamingo er navet på det firma, som oprindeligt fremstillede materialet).
Det isolerer rigtig godt, da flamingo er består af 98% luft, hvoraf resten er polystyren. Når man blæser det ind i hulmuren, enten som granulat eller kugler, så får man en høj effektivitet med lav varmeledningsevne.
Fordele ved at benytte flamingo til hulmursisolering
Der er en række fordele ved at bruge flamingo til sin hulmursisolering. Materialet har som sagt en lav lambda-værdi (varmeledningsevne) og en høj isoleringsevne. Det er fugtafvisende og genanvendeligt. Der er dog den ulempe ved flamingo, at materialet er meget brandfarligt, derfor bruges det kun som isolering i konstruktioner, hvor det er omgivet af materialer som ikke er brandbare (F.eks. i hulmure).
Materialet er billigt at producere og anvende og det er muligt at genavende. Hvis du er miljøbevidst og ønsker at benytte dig af flamingo, så har du mulighed for at benytte et af de isoleringsfirmaer som benytter genbrugt flamingo. Der findes nemlig firmaer som specialiserer sig i at opkøbe og genavende gammelt flamingo, hvor de laver det om til granulat. Genbrugt flamingo isolere stort set lige så effektivt, som nyt.
Flamingo som er endnu mere effektivt
Ved at benytte flamingo som er tilsat grafit, der opnår man en isoleringsevne som er ca. 20 procent bedre end almindeligt flamingo. Hvis du ønsker at få hulmursisoleret med flamingo, kan det være værd at overveje et af de firmaer, som benytter sig af de optimerede flamingokugler.
Ca. pris på hulmursisolering med flamingo
Det kan være svært at give et præcist svar på den pris du skal forvente. En hovedregel er ca. 150 kroner pr. m2, men priserne kan både være højere og lavere. Det er dog en god idé at få tilbud fra flere isoleringsfirmaer, så du hurtigt kan få en idé om markedsprisen.
Hvis du ønsker at få 3 tilbud på hulmursisolering, så kan du bestille 3 tilbud hos 3byggetilbud.dk her – Skriv specifikt at du ønsker at benytte dig af flamingo.
Hvordan isolerer man med flamingo?
Isolering har ikke altid været noget, der blev gjort som en selvfølge. Før starten af 1970’erne var det faktisk ikke noget, der bekymrede ret mange, om deres huse var ordentligt isolerede.
Det var først da energikrisen kom, at der pludselig blev lagt fokus på isolering, og det har resulteret i, at huse for det første isoleres væsentligt bedre, når de bliver bygget i dag, men også at mange af de ældre huse skal efterisoleres.
Det gælder særligt i husenes hulmure, og her er flamingo et godt og billigt alternativ til for eksempel stenuld eller glasuld.

Flamingo indblæses i hulmuren
Når du isolerer med flamingo, så foregår det ved, at du blæser det ind i hulmuren, mens det er i små kugler. Det er en fordel, fordi det er nemt, men det er faktisk også en fordel, fordi det kan suges ud igen og billigt erstattes med nogle nye i tilfælde af en fugtskade.
Derfor bør du isolere med flamingo
Der er mange, der vælger de gængse isoleringsmaterialer som stenuld eller glasuld, men til hulmuren er det faktisk ikke det bedste valg.
Hulmuren er nemlig typisk kun mellem 5 og 8 cm bred, og her er det altså en fordel, at du har så god en isoleringsevne som muligt. Vælger du at isolere med flamingo, så får du en isolering, der er helt op til 20% bedre, end hvis du vælger et andet materiale.
Derudover så optager flamingo også væsentligt mindre fugt, så du risikerer ikke, at der opstår skimmelsvamp i din isolering – og igen, hvis det skulle ske, så er det utroligt nemt og billigt at bytte ud med en ny omgang, da du blot suger det ud af muren igen.
Høj effektivitet med lav varmeledningsevne
Flamingo bruges gerne som hulmursisolering, da det først via en opskumningsproces får den form, der er almenkendt som flamingo. Og når du først blæser det ind i muren som enten granulat eller flamingokugler, så får du både en høj effektivitet og en lav varmeledning, hvorfor varmen bliver inde i huset.
Flamingo optager mindre fugt
En anden fordel ved at bruge flamingo som hulmursisolering er, at flamingo optager mindre fugt. Faktisk optager det så lidt fugt, at det regnes for værende vandafvisende, og dermed er der altså ingen risiko for, at der opstår skimmelsvamp eller andre bakterier i dine hulmure.
Kun egnet til isolering af hulmure
Selvom flamingo er et godt valg som hulmursisolering, så egner det sig ikke som isolering i resten af hjemmet, da det er utroligt brandfarligt. Derfor skal materialerne omkring det altså ikke være brandbare, hvilket de ikke er i en hulmur.