Vi er finansieret af reklamer - Nogle af vores links er annoncørlinks og betragtes som reklamer.

Hvad er det bedste materiale til hulmursisolering?

Det kan være ekstremt forvirrende at skulle vælge mellem isoleringsmaterialer, når man skal have efterisoleret hulmuren. Det granulat som blæses/hældes ind i hulmuren kan være lavet af forskelligt materiale. Primært …

Hulmursisolering med dit ønskede materiale

Det kan være tidskrævende at finde lokale isolatører som benytter det materiale du ønsker at benytte i din hulmur. Og det er endnu mere tidskrævende at få flere tilbud, så du kan få den billigste pris. Med 3byggetilbud kan du beskrive i din opgave at du vil benytte et bestemt materiale og derefter blot afvente dine uforpligtende tilbud. Det tager få minutter.

Det kan være ekstremt forvirrende at skulle vælge mellem isoleringsmaterialer, når man skal have efterisoleret hulmuren.

Det granulat som blæses/hældes ind i hulmuren kan være lavet af forskelligt materiale. Primært brugte man tidligere flamingokugler eller mineraluld, men i dag er der kommet nye effektive isoleringsmaterialer til.

I denne artikel kigger vi på de forskellige materialer som i dag anvendes og guider dig til at tage et godt valg, så du er sikret at din hulmursisolering vil være effektiv og holde i mange år.

Hvad er bedst at isolere med?

Spørger man et firma som specialiserer sig i papiruld, vil svaret være “papiruld“. Og hvis man spørger et firma med speciale i stenuld, vil svaret være “stenuld“.

Derfor kan det være fornuftigt at snakke med et isoleringsfirma som specialiserer sig i alle de bedste isoleringsmaterialer, da deres holdning ikke er farvet af deres leverandør.

Vil du blot have effektiv efterisolering af hulmuren og ikke har så stor fokus på at jagte de sidste 10% i effekt, så vil det ikke være så svært at vælge materiale, da populære materialer er nogenlunde lige gode. Der er meget lille forskel på isoleringsevnen mellem papiruld, mineraluld og flamingokugler.

Se evt. hvor meget du kan spare med hulmursisolering.

I stedet for at spørge sig selv: “Hvad er det bedste materiale?” Skal du nok nærmere spørge dig selv: “Hvem er de dygtigste isolatører?”, da det i højere grad handler om at finde et kompetent firma som sikrer sig at opgaven udføres korrekt.

Du kan se hvad det ca. vil koste at hulmursisolere her.

Kuldebroer og dårlig effekt, opstår nemlig primært ved dårligt udført arbejde, hvor isolatøren har mere travlt med at komme videre til det næste hus, end at lave opgaven 100% korrekt.

Materialer:

Type: Papiruld Stenuld Glasuld EPS (Flamingo)
Λ-Værdi – Varmeledningsevne (Hvor Lavere Desto Bedre): 0,037-0,040 Λ* 0,032-0,044 Λ* 0,032-0,044 Λ* 0,031-0,041 Λ*
Materiale: Genbrugspapir Og Brandhæmmer Fibre Fra Sten Fibre Fra Glas/sand Ekspanderet Polystyren
Smeltepunkt: Ukendt Brændpunkt. Svært At Antænde Pga. Brandhæmmende Salte. 1.000 °C 600 °C Smelter Ved 120 °C
Skal Deponeres Ved Nedrivning: Nej (Kan Komposters Eller Brændes) Ja Ja Ja

*Det er generelle tal som kan variere fra produkt til produkt.

Papiruld

hulmursisolering med papiruld

Papiruld er et ekstremt populært produkt og mange isolatører foretrækker denne isoleringsform. Det er billigt i indkøb og nemt at arbejde med.

Papirisolering er et nyere isoleringsmateriale produceret af genbrugspapir. Papiret bliver revet i små stykker og tilsat brandhæmmende salte.

Hvor godt isolerer papiruld?

Man anvender typisk papiruld til enten at blæse ind på loftet eller i hulmuren. Det har ca. samme varmeledningsevne som mineraluld (0,037 til 0,040λ – Hvor lavere desto bedre).

Da papiruld er lavet af papir, er det nærliggende at bekymre sig om brandfaren. Men da papiret er tilsat brandhæmmende salte, vil det være meget svært at antænde. Og da hulmuren anses som beskyttet af et brandhæmmende materiale (Mursten), er papiruld fuldstændigt sikkert at anvende.

Hvis papirulden engang skal udskiftes, kan det komposteres og brændes. Det skal ikke deponeres som eksempelvis mineraluld.

Stenuld / Glasuld:

Stenuld og glasuld er typer af isolering som går under fællesbetegnelsen mineraluld.

Der er ikke den store forskel på materialer rent isoleringsmæssigt. Den primære forskel er i fibrenes struktur og deres smeltepunkt. Stenuld kan holde sin form op til 1.000 grader, mens glasuld “kun” holder til 600 grader.

De er dog begge klassificeret i brandklasse Euroklasse A1, som er ubrændbart. Begge materialer kan anvendes i alle konstruktioner og ved alle typer af isoleringsopgaver.

Bygningsreglementet kræver dog at materialerne ikke kommer ind i indeklimaet. Dette er ikke aktuelt ved en hulmursisolering.

Hvor godt isolere mineraluld?

Varmeledningsevnen varierer fra produkt til produkt. Ved mineraluld forventes en varmeledningsevne på 0,032 til 0,044λ. Husk at hvor lavere desto bedre.

EPS / Flamingo:

flamingo (eps)

Også kendt som ekspanderet polystyren. Flamingo er et godt isoleringsmateriale med høj isoleringsevne, lav varmeledningsevne og så er det genanvendeligt. Det er også fugtafvisende og blandt de billigste isoleringsmaterialer.

Flamingo er meget brændbart og må ikke anvendes, medmindre man overholder bygningsreglementets krav om at flamingo kun anvedes i konstruktioner der er omgivet af ubrændbart materiale. Det er murstene der dækker hulmuren.

Derfor er EPS / Flamingo et forsvarligt materiale at anvende i hulmuren.

De seneste år har EPS isolering udviklet sig og der er kommet nye materialer, hvor materialet er blandet med grafit, hvilket kan øge isoleringsgraden med op til 20%. Desuden er man begyndt at tilsætte lim, som sikrer at isoleringen er stabil og ikke løber ud af huller.

Hvor godt isolerer EPS / Flamingo?

Igen er det forskelligt fra producent til producent, men EPS/Flamingo har en varmeledningsevne på 0,031 til 0,041 Λ.

Læs mere om hulmursisolering med flamingo.

Alternative isoleringsmaterialer

Der kommer hele tiden nye isoleringsmaterialer til. Eksempelvis træfiberisolering og Perlite. Vi har valgt ikke at tage disse materialer med i guiden, da vi har fokus på materialer hvor den langsigtede erfaringen er større og hvor anvendelsen er mere udbredt.

De nyere materialer kan være lige så effektive som de materialer vi beskriver, men det anbefales at du søger yderligere information eller finder et firma som har tilstrækkelig viden og erfaringer med materialet, for at sikre dig at isoleringer bliver udført korrekt.

Hvad er hulmursisolering

Hulmursisolering er en populær metode til at øge husets isoleringsgrad væsentligt. Fra 1920´erne begyndte man at anvende en hulmur i murede huse.

Med tiden begyndte man at isolere hulrummet, men de første metoder var ikke særlig holdbare og derfor kan det ofte være fornuftigt at efterisolere hulmure i huse fra 70´erne og 80´erne, hvor isoleringen ofte er faldet sammen.

Det er nemlig muligt at suge den eksisterende isolering ud og genisolere med en bedre teknik og bedre materiale.

Læs mere om hulmursisolering.

Hvor brugbar var denne artikel?

Klik på et hjerte for at stemme

Gennemsnitlig vurdering 5 / 5. Vurdering: 1

Ingen vurderinger endnu:

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?