Vi er finansieret af reklamer - Nogle af vores links er annoncørlinks og betragtes som reklamer.

Hvordan tjekker man hulmursisolering?

Der er flere måder, hvorpå du kan finde ud af, om dit hus mangler hulmursisolering. Først og fremmest så er der meget få huse, der blev bygget inden 1970, der er ordentligt isolerede. Det skyldes, at energikrisen ikke kom før starten af 1970’erne, og derfor har der ikke været fokus på at spare på energien tidligere.

Hvis dit hus er fra før 1970, så kan du med fordel undersøge, om dit hus er ordentligt isoleret ved at få nogle professionelle ud for at kigge på dine mure.

Det er den bedste måde at blive klogere på din bolig, da de kan tjekke det med enten en prøveboring eller ved hjælp af termografi. Du kan også selv foretage en prøveboring og skubbe en metaltråd med en krog ind.

Hvis du kan mærke et materiale som du kan flytte rundt med, kan det være Leca-kugler, eller vil du ofte kunne hive noget af materialet med ud igen og analysere det. Dog vil vi kraftigt anbefale en termografering, da prøveboringer ikke viser dig helheden.

Du kan læse om hvad det koster at få hulmursisoleret. Ofte vil firmaerne gerne komme ud og undersøge din hulmur inden arbejdet (Uden beregning).

Er der eksisterende hulmursisolering?

Husk at selvom du har isolering i din hulmur, kan det nogle gange godt betale sig at efterisolere. Først og fremmest, så mister isolering sin effekt. Forvent at isoleringen har mistet 50% af sin effekt på 30 år.

Det kan også være at dine hulmure er isoleret med et ineffektivt materiale, som eksempelvis Leca-kugler. i 60´erne og 70´erne var det populært at benytte sig af Leca-nødder til isolering af hulmuren. I dag er materialer som papiruld, mineraluld og Flamingo mere effektive.

Derfor vælger mange at udskifte Leca-kuglerne ved en efterisolering.

Hvordan ved man at ens hulmure mangler isolering?

Det er de færreste, der ved præcis, hvad der gemmer sig bag murene. Og derfor er det heller ikke sikkert, at du ved, om dine hulmure mangler isolering.

Der findes som udgangspunkt to typer mure – fuldmure og hulmure. Hvilken type dit hus tilhører afhænger i høj grad af, hvornår det blev bygget. En fuldmur er en mur, der består af massivt murværk, mens en hulmur har faste bindere eller trådbindere, der forbinder formuren og bagmuren.

Her er der – som navnet antyder – et hulrum i muren, og hvis ikke det er isoleret, så har det svært ved at holde på temperaturen indenfor. Hvis ikke dine mure kan holde på varmen, så tilhører det en lav energiklasse og det er dermed mindre miljøvenligt, da der skal bruges mere energi for at opvarme huset, og det er også dyrere for pengepungen, da du skal betale mere i varmeregninger.

Kan isolering blive for gammel?

Ja, de gængse isoleringstyper mister med tiden effekt. I en hulmur kan materialet også falde sammen.

Sidst opdateret 22. september 2022 af Jesper Hansen

Gratis energitjek

OBS! Tilbuddet fra Jydsk Tagteknik gælder fastland og brofaste øer i hele Danmark for huse ældre end 1984.

Er dine varmeregning eksploderet og vil du gerne sænke den?

Bestil et gratis energitjek og se hvilke potentielle energibesparelser der er i din bolig.

Du får konkrete forslag til forbedringer og et uforpligtende tilbud på udførelsen.

Der bliver blandt andet gennemgået hulmur og loftisolering, døre og vinduer, tag, muligheden for solceller, mv.