Vi er finansieret af reklamer - Nogle af vores links er annoncørlinks og betragtes som reklamer.

Isolering af gulv i en bolig uden kælder (Priser, regler og gode råd)

Isolering af gulv er en overset måde at skrue ned for energiforbruget. Har du ikke isolering i gulvet, så risikere du at bruge for meget varme, hvilket i sidste ende koster på bankkontoen.

Gratis rådgivning og 3 uforpligtende tilbud på efterisolering af gulv
Hvis du ønsker at få efterisoleret dit gulv og vil have en professionel isolatør til at klare opgaven, så kan du med fordel bestille 3 uforpligtende tilbud på udførelse af opgaven.
  • 100% uforpligtende tilbud og gratis rådgivning
  • Over 600.000 formidlede tilbud. Hurtigt svar og tilbud i hele DK!
  • Høj kundetilfredshed (4,6 hos Trustpilot)

Denne artikel tager udgangspunkt i huse, hvor gulvet ligger over et terrændæk. Terrændækket er den løsning hvor huset ligger direkte på jordoverfladen. Vi fokuserer ikke på løsninger med kælder eller krybekælder.

Du kan også risikere at der udvikles skimmelsvamp under dit gulv. I nogle ældre huse (Typisk fra før 1979), der er der slet ikke isolering under gulvet.

Her kan det ofte være en rigtig god investering at få efterisoleret gulvet, især hvis du alligevel skal lægge nyt gulv, f.eks. ved et huskøb.

Hvornår bør man efterisolere et gulv?

Hvis dit hus er ældre end 1979 og det ikke er blevet renoveret, vil det ofte betyde at der ikke er isolering i gulvet. Dette kan man dog undersøge ved at tage en smule af gulvet op og ned hvad der er nedenunder.

Du kan også finde de gamle plantegninger på nettet (Læs om det længere nede) eller få dem udleveret af kommunen.

Hvis der er isolering, men laget er mindre end 100 mm, vil det også typisk kunne betale sig at efterisolere.

Hvis du skal etableres gulvvarme i huset eller du er ved at renovere gulvet, f.eks. efter en vandskade, vil det være naturligt at efterisolere. Selve isoleringen er en begrænset udgift, det er primært besværet og skift af gulvmaterialer, som gør prisen høj.

Kan det betale sig af isolere gulvet?

Det vil næsten altid kunne betale sig at isolere et gulv, hvis man alligevel har det oppe, f.eks. ved vandskade eller skift af gulv i hele boligen. Det vil også ofte kunne betale sig, hvis man har mulighed for at sprøjte granulat ind i hulrum, uden at have det hele oppe.

Hvis man udelukkende skal bryde gulvet op pga. en efterisolering, vil det ikke altid kunne betale sig.

For at være bevidst om det kan betale sig eller ej, målt i kroner og øre, vil det være nødvendigt at man kan udregne prisen på arbejdet og den årlige besparelse på energi.

Hvis du har de 2 tal, kan du udregne hvor mange år at det tager at spare udgiften hjem.

Hvad koster efterisolering af gulv?

Der findes mange former for gulvisolering, derfor vil priserne variere meget og de færreste huse er ens. Derfor kan det være svært at give et præcist bud på prisen på efterisolering, uden man har set det pågældende gulv.

Generelt er det dyrt at efterisolere et gulv og det kan sjældent betale sig, hvis man allerede har minimum 100 mm isolering i gulvet, medmindre man alligevel er i gang med at skifte gulv.

Som hovedregel kan man følge disse ca. priser:

  • Ca. 2000 kroner pr. meter, hvis man ønsker at isolere sokkel og fundament udefra.
  • Ca. 3000-3500 kroner pr. kvadratmeter, hvis du skal have lagt et nyt tærrendæk.
  • 1200-2000 kroner pr. kvadratmeter, hvis gulvet skal brækkes op, lægges ny isolering herunder og anlægges nyt gulv.

Disse priser er forsigtige estimater og prisen vil variere meget fra bolig til bolig.

Søg tilskud til efterisolering af terrændæk

Bygningspuljen, hvor du kan søge tilskud til efterisolering åbnes løbende. Du kan læs om den her.

Her kan helårshuse søge tilskud til efterisolering af terrændæk (Eller til udvendig isolering af sokkel), hvis man overholder en række krav, eksempelvis skal ens hus pt. have energimærket E, F eller G.

300 mm er vejen frem

Skal du renovere dit gulv eller installere gulvvarme, så skal du lægge mindst 300 mm isolering. Det er kravet fra bygningsreglementet ved isolering af gulv.

Er dit hus fra efter 1979?

Hvis dit hus er bygget efter 1979, så skal du højst sandsynligt ikke bekymre dig om manglende isolering. Her kom der strengere krav til gulvisolering og alle huse er bygget med isolering i gulvet.

Gulvet kan dog stadig føles koldt, da det ikke nødvendigvis var så strenge krav dengang, som der er i dag. Men det vil sjældent kunne betale sig at efterisolere et gulv i et hus fra efter 1979.

Der kan dog være tilfælde, hvor du skal have lagt nyt gulv eller lignende, at det kan betale sig at efterisolere. F.eks. hvis du har 100 mm, så kan du lige så godt gå op til 300 mm, hvis alting er åbent.

Hvis du får indlagt gulvvarme eller du efterrenovere dit gulv, så skal du overholde bygningsreglementet, som siger at der minimum skal være 300 mm isolering.

Er du i tvivl om hvor meget isolering der er under gulvet?

Hvis du er i tvivl om hvor meget isolering du har under gulvet, så kan du kigge på dine tegninger af huset. Hvis du ikke har tegningerne, så kan du være heldig at du kan finde dem på nettet.

Kig eksempelvis på https://www.weblager.dk og https://www.filarkiv.dk/, hvor du finder gamle plantegninger. Er din kommune ikke en del af en af disse tjenester, bliver du nød til at møde op på kommunen og få udleveret dine dokumenter.

Du kan selvfølgelig også bare benytte dig af en lidt mere lavpraktisk løsning, nemlig at fjerne et gulvbræt og tage et kig under gulvet (Hvis det er muligt).

Slip for besværet (Brug granulat)

Med granulat, som eksempelvis papiruld, der kan man slippe for meget af besværet. Her indblæses isoleringen ind under gulvet og det er minimalt, hvor meget der skal fjernes, for at det er muligt. Dermed at du fri for at brække hele gulvet op.

Isolering af gulv hjælper mod fodkulde

Fodkulde er en træls ting. Nogle er mere kuldeskær end andre og skruer hurtigt op for varmen, hvis de syntes at gulvet er koldt.

Desværre koster det rigtig meget på energiregningen, da det kræver en del energi at varme et gulv op. Og i nogle tilfælde er det slet ikke muligt, da isoleringen er for dårlig.

I det lange løb, der er den rentable løsning at efterisolere gulvet.

Kolde gulve kan også være meget ubehagelige for små børn, som kravler rundt på gulvet. I værste fald kan konsekvensen af et koldt indeklima betyde sygdom hos barnet.

Søg eventuelt hjælp hos en Energivejleder

Det kan være en svær beslutning og udregning, om det kan betale sig at efterisolere eller ej. Hvis du ikke er fysisk belastet af fodkulde eller lignende, vil det typisk være en udregningen af pris versus besparelse.

I alle tilfælde kan en energivejleder hjælpe dig med at vurdere omfanget og om det egentligt vil hjælpe at efterisolere.

F.eks. via brug af termografikamera, som kan påvise hvor kulden trænger ind, da det også kan vise sig at det giver mere mening at eksempelvis hulmursisolere.

Du kan også vælge at isolere husets fundament

Nogle vælger at isolere husets fundamentet og sokkel udefra. Man graver simpelthen husets sokkel fri og derefter monteres der isolering på soklerne. I tilfælde, hvor sokkel/fundamentet er for ujævn til at isoleringen kan slutte tæt, der berappes den og herefter monteres isoleringen.

Der laves en vandtæt membran, hvor isoleringen påføres. Til sidst, der afsluttes der med en stålprofil, så der ikke kan trænge vand ind i isoleringen. Der lægges sten og grus til dræning.

Hvor brugbar var denne artikel?

Klik på et hjerte for at stemme

Gennemsnitlig vurdering 4.1 / 5. Vurdering: 9

Ingen vurderinger endnu:

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Hjem » Efterisolering af hus » Isolering af gulv i en bolig uden kælder (Priser, regler og gode råd)

Uforpligtende tilbud på gulvisolering

Du kan nemt og hurtigt bestille 3 uforpligtende tilbud på isolering af dit gulv. Beskriv opgaven og indsend den til 3byggetilbud. Herefter vil du modtage op til 3 uforpligtende tilbud.