Hulmursisolering er en effektiv måde at efterisolere en bolig. Det tager få timer, koster ikke alverdens og er typisk tjent ind på et par år. Autoriserede isolatører kan udføre arbejdet og tilbyde gratis isoleringstjek for at vurdere behovet for hulmursisolering. Når man snakker om en efterisolering af hulmuren, så er der typisk tre scenarier.
- Husets har en hulmur som er isoleret tilstrækkeligt. Her kan det ikke betale sig at få efterisoleret.
- Huset har en hulmur med eksisterende isolering, som enten er mangelfuld eller som er faldet sammen med tiden. Her kan det være en god investering at få fyldt hullerne ud.
- I nogle ældre boliger er der en hulmur, men ingen isolering. Her vil det være en fantastisk investering, da der er en verden til forskel, mellem en isoleret hulmur og en tom.
Mange ved ikke hvordan deres mur ser ud indvendig. Her kan det være en god idé at få et isoleringsfirma ud og tage en prøve fra muren, så man kan få indsigt i om det kan betale sig at efterisolere eller ej.
Hvad er hulmursisolering?
Hulmursisolering er en proces, hvor man indsætter isoleringsmateriale i den tomme hulmur mellem en bygningens ydre og indre vægge.
Formålet med hulmursisolering er at forbedre bygningens isolering, reducere energiforbruget og opnå et bedre indeklima. Ved at fylde den tomme hulmur med isoleringsmateriale, kan man effektivt forhindre varmetab og dermed skabe en mere energieffektiv bolig. Dette er især vigtigt i ældre huse, hvor hulmuren ofte er tom eller dårligt isoleret.
Definition af hulmursisolering
Hulmursisolering er en type isolering, der specifikt er designet til at isolere hulmure i bygninger.
Den indebærer indsættelse af isoleringsmateriale, såsom papirisolering eller stenuld, i den tomme hulmur for at reducere varmetabet og forbedre bygningens isolering. Ved at fylde hulmuren med isoleringsmateriale, kan man opnå en betydelig forbedring i bygningens termiske ydeevne, hvilket resulterer i lavere energiforbrug og bedre komfort.
Formål med hulmursisolering: bedre indeklima og energibesparelse
Hulmursisolering har to primære formål: at forbedre indeklimaet og at reducere energiforbruget. Ved at isolere hulmuren kan man opnå en mere konstant temperatur i bygningen, reducere fugt og forbedre luftkvaliteten. Dette resulterer i et bedre indeklima og en mere komfortabel arbejds- eller boligmiljø.
Desuden kan en godt isoleret hulmur bidrage til at reducere energiforbruget, hvilket ikke kun er godt for miljøet, men også for pengepungen.
Hvor meget koster det at hulmursisolere?
Det koster typisk mellem 150 DKK og 250 DKK at efterisolere en hulmur pr. m2.
Prisen på hulmursisolering afhænger dog af en række faktorer.
Den primære faktor er husets størrelse. Hvor større ydervæg, desto højere pris, dog bliver prisen pr. m2 lavere.
Derudover har hulrummets størrelse betydning for prisen og så skal der også tages forbehold for husets beliggenhed.
Arbejdslønnen er nemlig omkring 40% af prisen og der kan være store geografiske forskelle på hvilken timepris at isolatører tager.
Et godt trick til at få prisen ned, det er at anvende 3byggetilbud, hvor du kan få 3 uforpligtende tilbud på hulmursisolering.
I nogle tilfælde kan det ikke betale sig at undlade at efterisolere
Der kan som sagt være mange penge spare at ved at blæse isoleringsgranulat ind i hulmuren. Faktisk kan man tjene sin udgift hjem indenfor få år, hvis de rigtige betingelser er til stede.
Hvis du eksempelvis har en dyr energikilde, som eksempelvis gas eller el, samtidigt med at du har en meget dårlig isolering i hulmuren eller ingen isolering i hulmuren, så kan det sjældent betale sig at lade være.
Hvis du leder efter gode måder at sænke varmeregningen på en prisvenlig måde, kan efterisolering af loftet også være et godt sted at sætte ind. Her får man også ofte en stor besparelse på varmeregningen ved en moderat investering. Læs mere om loftisoleringspriser her.
Arbejdsløn
Vores beregner tager udgangspunkt i nogle standardpriser på hulmursisolering.
Der er dog nogle forhold som vil variere fra område til område. Eksempelvis udgør arbejdslønnen mellem 30 og 45% af udgiften, afhængigt af hvor i landet du befinder dig.
Isoleringsgranulat blæses ind i hulmuren.
Tykkelse på hulrum
Nogle isolatører beregner deres priser ud fra hulrummets tykkelse. Her vil priserne variere afhængigt af om du eksempelvis har 70mm eller 190mm hulrum.
Det er kort sagt meget svært at estimere en pris.
Det bedste du kan gøre for dig selv, det er at bestille flere uforpligtende tilbud. På den måde får du en god idé om prisniveauet i området og kan vælge det tilbud som giver mest mening.
Hvordan får jeg den bedste pris på hulmursisolering?
Godt gammeldags købmandskab vil bringe dig langt. Det bedste råd er at du får flere tilbud på opgaven. F.eks. ved at benytte 3byggetilbud.
Der kan være en smule prisforskel afhængigt af hvilket materiale der efterisoleres med. Typisk anvendes der papiruld, glasuld eller stenuld. Isoleringsmæssigt vil du højst sandsynligt få ca. samme resultat med alle 3 produkter, så du kan roligt gå med det billigste tilbud.
Husk dog at vælge en isolatør med et godt ry, da det kan gå for hurtigt med hulmursisolering og nogle oplever at arbejdet ikke har været tilfredsstillende, f.eks. kan man få problemer med hulrum i isolationen, mv.
Der har også været eksempler fra TV, hvor det har vist sig at hulmursisoleringen faktisk ikke blev udført, eller ikke blev udført korrekt.
Hvor lang tid tager en hulmursisolering?
De fleste parcelhuse tager blot et enkelt arbejdsdag at efterisolere. I nogle tilfælde skal der dog suges isoleringsmateriale ud af muren, hvilket besværliggøre processen. Skal dette udføres først, skal man regne med 2 arbejdsdage. Prisen vil også blive forøget tilsvarende.
Hvordan foregår en hulmursisolering?
Det er en ekstrem simpel proces. For at indsætte isoleringsmaterialet skal man bore huller i facaden. Der bores små huller i ens facade og gennem disse huller, der blæses der et isoleringsmateriale ind.
Når hulmuren er fyldt op, så lukkes hullet igen. Dette gentages indtil alle murene er blevet tilfredsstillende efterisoleret.
Det er dog ikke noget man selv lige kan gøre, da det kræves professionelle maskiner, materialer og erfaring.
Fordele ved hulmursisolering for et bedre indeklima
Problemet med manglende eller skadet hulmursisolering er at det er sindssygt dyrt ift. varmeregningen. Varmen siver ud og dette koster dig mange penge løbende.
En lavere varmeregning er blot en af fordelene ved at isolere hulmuren. Korrekt hulmursisolering kan eliminere kolde vægge og forbedre indeklimaet. Boligen vil stige i værdi, du får et bedre indeklima (Mindre træk og kuldebroer) og du spare miljøet for co2.
Besparelse på varmeregningen
Hulmursisolering kan resultere i en betydelig besparelse på varmeregningen. Ved at reducere varmetabet kan man mindske behovet for opvarmning, hvilket resulterer i en lavere varmeregning. Den årlige besparelse kan variere afhængigt af bygningens størrelse, type isolering og andre faktorer. Mange husejere oplever, at investeringen i hulmursisolering hurtigt tjener sig selv hjem gennem de reducerede varmeudgifter.
Bedre indeklima
Hulmursisolering kan også resultere i et bedre indeklima. Ved at reducere fugt og forbedre luftkvaliteten kan man opnå en mere komfortabel arbejds- eller boligmiljø. Dette kan også resultere i en reduceret risiko for skimmelsvamp og andre fugtrelaterede problemer. Når hulmuren isoleres, bliver væggene varmere, hvilket mindsker risikoen for kondens og træk. Dette skaber et sundere og mere behageligt indeklima for alle beboere.
Kan jeg få hulmursisolere dit hus?
Først og fremmest skal du finde ud om dit hus overhovedet har en hulmur. Det kan du gøre ved at eksempelvis kigge på tegningerne af dit hus.
Hvis du ikke har tegningerne, kan du ofte finde dem hos kommunen. Mange tilbyder en online service, hvor du kan downloade dem.
Du kan eksempelvis bruge Dingeo.dk til at finde disse oplysninger.
De fleste huse med murede ydervægge fra omkring 1920´er og fremad, er produceret med en hul ydermur. Som hovedregel er din mur hul, hvis den er mere end 24 cm tyk. Hvis vi kigger på standardstørrelsen for mursten, er de 10,8 cm bredde. Hvilket tilsammen giver 21,6 cm. Hvor tykkere din mur er, desto større hulrum og dermed kan man opnå en større effekt ved efterisolering.
I 1970 kom der krav om hulmursisolering i forbindelse med opførelse af huse. Mange huse fra 1960´erne og frem, har alligevel fået isoleret deres ydervæg – Enten ved opførelsen eller via efterisolering.
Hvis du er i tvivl om der er hulmursisolering eller om isoleringen stadig er effektiv, kan du få en fagmand til at tjekke det via termografering eller ved at lave stikprøver via boring.
Kan jeg selv hulmursisolere?
Hvis du får professionelle til at udføre hulmursisolering, vil du være dækket af garanti og sikret at opgaven bliver udført korrekt.
Det kan dog være en god idé at vælge et etableret firma, med høj faglighed og stor erfaring med opgaven. Hvis det ikke udføres korrekt, kan man risikere at der kan opstå skader på bygningen.
Blæser man eksempelvis isoleringen fra kraftigt ind, kan der opstå skader. Man kan også risikere at komprimere isoleringen for hårdt og dermed skabe for stort tryk mellem for og bagmur.
Derudover kan man som uerfaren nemt ende med en ineffektiv hulmursisolering med mangler.
Hvor lang tid holder en hulmursisolering?
Det er et meget relevant spørgsmål, hvis man har et ældre hus med eksisterende hulmursisolering. Og det er et relevant spørgsmål, hvis man overvejer at investere i hulmursisolering og vil have en fornemmelse af fremtidsudsigterne.
Som udgangspunkt skal du regne med at en hulmursisolering vil have mistet 50% af sin isoleringsevne på 30 år. Isoleringen falder sammen og mister sin effekt. Derfor vil det ofte kunne betale sig at genisolere i ældre huse med eksisterende hulmursisolering.
Der kan være forskel på levetiden af de forskellige isoleringsmaterialer. Generelt vurderes det at stenuld og glasuld har en længere levetid end eksempelvis papiruld.
Hvor meget kan man spare med hulmursisolering?
Det er ekstremt attraktivt at isolere hulmuren, da det er en af de mest effektive måder at efterisolere, hvis man bor i et hus fra før 1980erne. Der kan være rigtig mange penge at spare på varmeregningen.
Ingen huse er helt ens og det kan være svært præcist at sige hvor meget man kan spare ved at få udført en hulmursisolering.
Men vi kan komme med et meget kvalificeret bud. Brug vores nedenstående beregner og se hvad en efterisolering af hulmuren kan gøre for dig.
Beregn besparelse ved hulmursisolering:
Husk vores beregner kun er et inspirationsværktøj. Der kan være mange faktorer som spiller ind ift. besparelse. Vi tager udgangspunkt i en hulmur med dårlig/ingen isolering.
De mange fordele ved hulmursisolering:
- Du får et bedre indeklima. Murerne bliver varmere og der formindskes træk og kulde.
- Værdien er af din bolig forøges og du tjener ofte udgiften ind på få år.
- Du gør noget godt for miljøet, da du bruger mindre energi.
- Man får bedre mulighed for at holde temperaturen på et konstant niveau.
- Det sænker risikoen for svamp som skimmelsvamp.
- Der kan være færre kondensproblemer.
Hvornår bør man efterisolere?
Det vil nærmest altid kunne betale sig at efterisolere et hulrum, hvis der ikke er eksisterende isolering. Ofte vil det også kunne betale sig, hvis man har en ineffektiv isolering i hulrummet, f.eks. med materialer begrænset levetid eller som er faldet sammen. Din opvarmningskilde har også stor betydning for hvor
Hvornår kan det betale sig?
Bygningsreglementet siger følgende (§275):
At det er rentabelt at efterisolere, hvis (levetid x besparelse i kroner) / investeringen er større end 1,33.
Ved isoleringen bruger man 40 år som levetid.
Bor du i et almindeligt parcelhus (120 m2) og bruger du eksempelvis oliefyr og betaler 17 kroner pr. liter. Så vil det ikke være utænkeligt at spare ca. 6000 kroner om året i varme, ved at få hulmursisoleret dit hus fra før 1980erne. Hvis vi siger at udgiften bliver på 13.000 kroner, så vil udregningen være:
(40 x 6000) / 13.000 = 18,4
Her vil det i høj grad kunne betale sig. Det er selvfølgelig et ekstremt eksempel. Og hulmursisoleringen vil nok miste noget af effekten, før der er gået 40 år.
Er hulmursisolering godt?
Hulmursisolering er en af de nemmeste og billigste måder at efterisolere dit hus. Du sænker varmeforbruget og dine udgifter i forbindelse med arbejdet, vil typisk blive tjent ind på kort tid (3-10 år)
Hvilket materiale er bedst at isolere med?
Spørger man et firma som specialiserer sig i papiruld, vil svaret være “papiruld“. Og hvis man spørger et firma med speciale i stenuld, vil svaret være “stenuld“.
Derfor kan det være fornuftigt at snakke med et isoleringsfirma som specialiserer sig i alle de bedste isoleringsmaterialer, da deres holdning ikke er farvet af deres leverandør.
Vil du blot have effektiv efterisolering af hulmuren og ikke har så stor fokus på at jagte de sidste 10% i effekt, så vil det ikke være så svært at vælge materiale, da populære materialer er nogenlunde lige gode. Der er meget lille forskel på isoleringsevnen mellem papiruld, mineraluld og flamingokugler.
Det er meget begrænset hvor dårligere isoleringsevne et materiale har, på tværs af de mest gængse isoleringsmaterialer.
I stedet for at spørge sig selv: “Hvad er det bedste materiale?” Skal du nok nærmere spørge dig selv: “Hvem er de dygtigste isolatører?”, da det i højere grad handler om at finde et kompetent firma som sikrer sig at opgaven udføres korrekt.
Kuldebroer og dårlig effekt, opstår nemlig primært ved dårligt udført arbejde, hvor isolatøren har mere travlt med at komme videre til det næste hus, end at lave opgaven 100% korrekt.
Materialer:
Type: | Papiruld | Stenuld | Glasuld | EPS (Flamingo) |
---|---|---|---|---|
Λ-Værdi – Varmeledningsevne (Hvor Lavere Desto Bedre): | 0,037-0,040 Λ* | 0,032-0,044 Λ* | 0,032-0,044 Λ* | 0,031-0,041 Λ* |
Lambda værdi: En lavere lambda værdi indikerer bedre isoleringsevne. | ||||
Materiale: | Genbrugspapir Og Brandhæmmer | Fibre Fra Sten | Fibre Fra Glas/sand | Ekspanderet Polystyren |
Smeltepunkt: | Ukendt Brændpunkt. Svært At Antænde Pga. Brandhæmmende Salte. | 1.000 °C | 600 °C | Smelter Ved 120 °C |
Skal Deponeres Ved Nedrivning: | Nej (Kan Komposters Eller Brændes) | Ja | Ja | Ja |
*Det er generelle tal som kan variere fra produkt til produkt.
Papiruld
Papiruld er et ekstremt populært produkt og mange isolatører foretrækker denne isoleringsform. Det er billigt i indkøb og nemt at arbejde med.
Papirisolering er et nyere isoleringsmateriale produceret af genbrugspapir. Papiret bliver revet i små stykker og tilsat brandhæmmende salte.
Hvor godt isolerer papiruld?
Man anvender typisk papiruld til enten at blæse ind på loftet eller i hulmuren. Det har ca. samme varmeledningsevne som mineraluld (0,037 til 0,040λ – Hvor lavere desto bedre).
Da papiruld er lavet af papir, er det nærliggende at bekymre sig om brandfaren. Men da papiret er tilsat brandhæmmende salte, vil det være meget svært at antænde. Og da hulmuren anses som beskyttet af et brandhæmmende materiale (Mursten), er papiruld fuldstændigt sikkert at anvende.
Hvis papirulden engang skal udskiftes, kan det komposteres og brændes. Det skal ikke deponeres som eksempelvis mineraluld.
Stenuld / Glasuld:
Stenuld og glasuld er typer af isolering som går under fællesbetegnelsen mineraluld.
Der er ikke den store forskel på materialer rent isoleringsmæssigt. Den primære forskel er i fibrenes struktur og deres smeltepunkt. Stenuld kan holde sin form op til 1.000 grader, mens glasuld “kun” holder til 600 grader.
De er dog begge klassificeret i brandklasse Euroklasse A1, som er ubrændbart. Begge materialer kan anvendes i alle konstruktioner og ved alle typer af isoleringsopgaver.
Bygningsreglementet kræver dog at materialerne ikke kommer ind i indeklimaet. Dette er ikke aktuelt ved en hulmursisolering.
Hvor godt isolere mineraluld?
Varmeledningsevnen varierer fra produkt til produkt. Ved mineraluld forventes en varmeledningsevne på 0,032 til 0,044λ. Husk at hvor lavere desto bedre.
EPS / Flamingo:
Også kendt som ekspanderet polystyren. Flamingo er et godt isoleringsmateriale med høj isoleringsevne, lav varmeledningsevne og så er det genanvendeligt. Det er også fugtafvisende og blandt de billigste isoleringsmaterialer.
Flamingo er meget brændbart og må ikke anvendes, medmindre man overholder bygningsreglementets krav om at flamingo kun anvedes i konstruktioner der er omgivet af ubrændbart materiale. Det er murstene der dækker hulmuren.
Derfor er EPS / Flamingo et forsvarligt materiale at anvende i hulmuren.
De seneste år har EPS isolering udviklet sig og der er kommet nye materialer, hvor materialet er blandet med grafit, hvilket kan øge isoleringsgraden med op til 20%. Desuden er man begyndt at tilsætte lim, som sikrer at isoleringen er stabil og ikke løber ud af huller.
Hvor godt isolerer EPS / Flamingo?
Igen er det forskelligt fra producent til producent, men EPS/Flamingo har en varmeledningsevne på 0,031 til 0,041 Λ.
Læs mere om hulmursisolering med flamingo.
Alternative isoleringsmaterialer
Der kommer hele tiden nye isoleringsmaterialer til. Eksempelvis alternative isoleringsmaterialer som træfiberisolering og Perlite. Vi har valgt ikke at tage disse alternative isoleringsmaterialer med i guiden, da vi har fokus på materialer hvor den langsigtede erfaringen er større og hvor anvendelsen er mere udbredt.
De nyere materialer kan være lige så effektive som de materialer vi beskriver, men det anbefales at du søger yderligere information eller finder et firma som har tilstrækkelig viden og erfaringer med materialet, for at sikre dig at isoleringer bliver udført korrekt.
Tykkelse på hulrum
Sidst, men ikke mindst, så beregner nogle isolatører deres priser ud fra hulrummets tykkelse. Her vil priserne variere afhængigt af om du eksempelvis har 70 mm eller 190 mm hulrum.
Det er kort sagt meget svært at estimere en pris. Det bedste du kan gøre for dig selv, det er at bestille flere uforpligtende tilbud. På den måde får du en god idé om prisniveauet i området og kan vælge det tilbud som giver mest mening.
Som hovedregel vil efterisoleringen i et typisk dansk parcelhus koste mellem 10.000 DKK og 30.000 DKK. Dette kan for nogle være en større udgift, men husk at hulmursisolering ofte kan reducere din varmeregning med 15 til 25%. Dette gør at hulmursisolering er en af de isoleringsformer, som har den hurtigste tilbagebetalingstid. Derudover øger det værdien af din bolig og forbedre dit indeklima.
Hvordan tjekker man ens nuværende hulmursisolering? Få et gratis isoleringstjek
Drømmer du om at spare penge på varmeregningen via en hulmursisolering?
Først og fremmest skal du finde ud om dit hus overhovedet har en hulmur. Det kan du gøre ved at eksempelvis kigge på tegningerne af dit hus. Hvis du ikke har tegningerne, kan du ofte finde dem hos kommunen.
Mange tilbyder en online service, hvor du kan downloade dem. Du kan eksempelvis bruge Dingeo.dk til at finde disse oplysninger.
Hvis du ikke har tegningerne over dit hus
Ved du hvornår dit hus er bygget og hvad type det er? I så fald vil du højst sandsynligt kunne estimere dig frem til om du har en hulmur eller ej.
Huse fra før 1900
Som udgangspunkt er denne type huse altid fuldmuret og kan ikke hulmursisoleres.
Huse fra perioden 1900 til 1920
Her vil husets typisk være opført med en indervæg og ydrevæg. Og dermed med en hulmur, som dog typisk er af mindre størrelse,
Huse fra 1920 til 1950
De fleste huse med murede ydervægge fra omkring 1920´er og fremad, er produceret med en hul ydermur. Som hovedregel er din mur hul, hvis den er mere end 24 cm tyk. Hvis vi kigger på standardstørrelsen for mursten, er de 10,8 cm bredde. Hvilket tilsammen giver 21,6 cm.
Hvor tykkere din mur er, desto større hulrum og dermed kan man opnå en større effekt ved efterisolering.
1960 til 1977
I 1970 kom der krav om hulmursisolering i forbindelse med opførelse af huse. Mange huse fra 1960´erne og frem, har alligevel fået isoleret deres ydervæg – Enten ved opførelsen eller via efterisolering. Mange nybyggede huse fra denne periode blev isoleret for at reducere varmeregningen. Her er effekten af isoleringen dog ofte tvivlsom og mange huse vil have gevinst ved en (ny) efterisolering.
1977 til 1984
I 1977 blev kravene til isolering af ydervæg skærpet og der vil være hulmursisolering. Dog kan effekten være nedsat og der kan være penge at spare ved at efterisolere hulmuren.
1984 til 1997
Da der var energikrise i 80erne steg bevidstheden omkring isolering. Mange huse fra perioden er så godt isoleret at det ikke vil kunne betale sig at efterisolere.
Hvis du er i tvivl om der er isolering i din hulmur eller om isoleringen stadig er effektiv, kan du få en fagmand til at tjekke det via termografering eller ved at lave stikprøver via boring.
Er der eksisterende isolering i hulmuren?
Husk at selvom du har isolering i din hulmur, kan det nogle gange godt betale sig at efterisolere. Først og fremmest, så mister isolering sin effekt. Forvent at isoleringen har mistet 50% af sin effekt på 30 år.
Det er vigtigt at vurdere, hvor meget isolering der allerede er i hulmuren, for at kunne give et præcist tilbud.
Det kan også være at dine hulmure er isoleret med et ineffektivt materiale, som eksempelvis Leca-kugler. i 60´erne og 70´erne var det populært at benytte sig af Leca-nødder til isolering af hulmuren. I dag er materialer som papiruld, mineraluld og Flamingo mere effektive.
Derfor vælger mange at udskifte Leca-kuglerne ved en efterisolering.
Hvordan ved man at ens hulmure mangler isolering?
Det er de færreste, der ved præcis, hvad der gemmer sig bag murene. Og derfor er det heller ikke sikkert, at du ved, om dine hulmure mangler isolering.
Der findes som udgangspunkt to typer mure – fuldmure og hulmure. Hvilken type dit hus tilhører afhænger i høj grad af, hvornår det blev bygget. En fuldmur er en mur, der består af massivt murværk, mens en hulmur har faste bindere eller trådbindere, der forbinder formuren og bagmuren.
Her er der – som navnet antyder – et hulrum i muren, og hvis ikke det er isoleret, så har det svært ved at holde på temperaturen indenfor. Hvis ikke dine mure kan holde på varmen, så tilhører det en lav energiklasse og det er dermed mindre miljøvenligt, da der skal bruges mere energi for at opvarme huset, og det er også dyrere for pengepungen, da du skal betale mere i varmeregninger.
Opsummering – Er det så tid til at få efterisoleret dine vægge?
Hulmursisolering kan i mange situationer være en enorm god investering. Priserne er lave (Når man får tilskud) og besparelsen er stor ift. varmeregningen. Dertil kommer de ekstra fordele som mindre co2 udledning, bedre indeklima, færre kolde overflader, mv.
Hulmursisolering er godt for klima, da det medfører mindre co2 udledning.
Hvis du overvejer hulmursisolering, kan det være en stor fordel at få flere tilbud på opgaven.
Vælg flere firmaer som også kan rådgive dig ift. om det egentligt er nødvendigt at efterisolere (F.eks. et firma som tilbyder termografering inden arbejdets udførelse). Tag en snak om materialevalg og få en endelig pris.
Hvis du udfører denne proces ved flere firmaer, kan det give dig et reelt indblik i om du skal vælge at få arbejdet udført eller ej, hvilket materiale der skal vælges og hvilken pris som er retfærdig. Overvej også at hulmursisolere dit hus for at opnå de nævnte fordele.