Vi er finansieret af reklamer - Nogle af vores links er annoncørlinks og betragtes som reklamer.

Isolering af ydervæg – Pris, info og tips

Overvejer du at isolere huset udefra? En isolering af ydervæg udefra kan det være en rigtig fornuftig idé.

Gratis rådgivning og 3 uforpligtende tilbud på isolering af ydervæg
Hos 3byggetilbud kan du få skarpe tilbud fra professionelle isoleringsfirmaer. Der er ofte penge at spare ved at få flere firmaer til at give et tilbud på opgaven. Det er 100% uforpligtende at benytte deres service.
  • 100% uforpligtende tilbud og gratis rådgivning
  • Over 600.000 formidlede tilbud. Hurtigt svar og tilbud i hele DK!
  • Høj kundetilfredshed (4,6 hos Trustpilot)

Det er meget effektivt (Op til 30 procent mere effektivt, end indefra) og det koster mindre end mange tror.

Ved at lægge et ekstra lags isolering uden på den eksisterende mur og derefter bygge en ny facade, kan man isolere selv gamle huse, så de lever op til dagens standarder.

Nogle af fordelene ved isolering af ydervægge udefra:

  • Alt elarbejdet skal ikke rykkes rundt, som ved indvendig isolering.
  • Man fjerner kuldebroerne og forbedre indemiljøet.
  • Huset får en ny flot moderne facade.
  • Arbejdet kan udføres uden at påvirke den indvendige dele af huset, så det kræver ikke en større oprydning / omflytning indendørs.
  • Huset får ikke et mindre boligareal.
  • Radiatorer og lignende skal ikke flyttes.
  • De første 25 cm af den udvendige isolering tæller ikke med i ens bebyggelsesprocent.
  • Det er mere effektivt at isolere udefra end indefra. Hele huset bliver pakket ind og man undgår kuldebroer, som kan skabe fugt og skimmelsvamp, som der er risiko for ved indvendig isolering.

For at overholde de krav som bygningsreglementet kræver ved nye huse, så skal man isolere med mindst 190 mm ved murstenshuse og 260 mm ved træhuse. Det er dog ikke alle huse, hvor det er muligt at isolere så grundigt, f.eks. pga. tagudhængene ikke er dybe nok. Her kan man isolere med et så tykt lags isolering, som man kan få plads til.

Udvendig isolering pris pr. m2

Du skal forvente at det koster minimum 1.500-2.500 kr. pr. m2 ydervæg – inklusiv arbejdsløn og moms. Prisen afhænger af hvilken isoleringstype du vælger og hvilken tykkelse isolering der vælges. Derudover afhænger prisen også af hvilket område du bor i og hvor stort arbejde der er i at flytte vinduer og lignende.

Prøv vores udregner, hvis du ønsker en estimering på din opgave. Det er forsigtige bud, som kan vise sig at være enten for høje eller lave, men det giver dig en idé om prislejet.

Vores første beregner tager udgangspunkt i løsningen med isoleringsmåtter:


Husk at vores udregner kun er til hurtig estimering. Hvis du vil have klarhed over den egentlige udgift, bør du få forskellige tilbud fra forskellige firmaer. På den måde kan du få den præcise pris og bruge den til at sætte den op mod din estimerede besparelse.

Herunder finder du vores prisestimeringsværktøj til løsningen med træskelet:


Hvordan isolerer man ydervæg?

Hvis man ønsker at isolere en ydervæg udefra, vil man typisk monterer en ny isolering uden på muren, hvorefter man opbygger en ny facade uden på den nye isolering.
Dette udføres typisk enten via en løsning, hvor der lægges isoleringsmåtter uden på muren, hvorefter facaden pudses op.

Alternativt opbygges der et træskelet udenpå facade, hvorfor der monteres ny isolering og der opsættes en let facade beklædning.

Hovedreglen er at hvis ens ydervæg er lavet et mursten eller andre tunge materialer, bør man som minimum isolere med minimum 200 mm. Bruges der trævægge eller andre former og lette ydervægge, bør man minimum op på 300 mm isolering.

Man bør være opmærksom på at har man et hus, hvor der ikke er et dybt nok tagudhæng, er det ikke altid muligt at lægge den nødvendige tykkelse isolering. Her må man kompensere ved at benytte sig af højeffektive isoleringsmaterialer.

Kan det betale sig at isolere ydervæggene udefra?

Hvis det er muligt, så er det ofte både billigst og mest fornuftigt, at hulmursisolere. Det er både billigt og nemt at få lavet og det giver en god ekstra isolering af hele huset. Hvis det ikke er en mulighed, så skal man gøre sig nogle overvejelser:

  • Kunne det bedre betale sig for os at isolere indefra i stedet?
  • Hvad er prisen ved indvendig isolering kontra udvendig.
  • Hvilke ulemper er der ved at isolere ydervæggene udefra?

Disse ulemper der ved at isolere ydervæggene udefra:

  • Det kan være en skidt løsning, hvis huset har et lille tagudhæng.
  • Det er ofte en dyrere løsning end isolering indefra.
  • Man bør rykke vinduerne med ude, da det ellers vil kunne skade udseendet af huset. Og der vil komme mindre lys ind i huset, pga. den øgede dybde.
  • Tages der ikke højde for husets udseende og helhedsindtrykket, kan det ende med at være en løsning som skader helhedsindtrykket. Har man en speciel facade eller andet ved husets udvendige facade, så skal man overveje om man med en ny pudset facade, vil fjerne charmen ved huset.

Hvad er den årlig besparelse ved isolering af ydervæg?

Den årlige besparelse ved efterisolering af ydervæg varierer meget. Det afhænger af den eksisterende isolering og opvarmningsformen. Det er klart at har du en ydervæg, som er ekstremt utæt og du opvarmer dit hus via olie, så vil din årlige besparelse være meget større end hvis du har fjernvarme og en fornuftig ydervæg.

Et simpelt bud på den årlige besparelse, vil være mellem 5.000 og 10.000 kroner. Hvilket betyder at det vil tage en del år før at investeringen er tjent hjem. Du bør dog ikke udelukkende lave efterisoleringen for besparelsens skyld, men også for at forbedre indeklima og for at gøre huset pænere.

Hvad koster isolering af ydervægge?

Prisen afhænger af hvilken metode du vælger. Man kan vælge at sætte isoleringsmåtter direkte op på ydervæggen, hvorefter den pudses ovenpå isoleringen. Eller man kan vælge at bygge et træskelet uden på den nuværende ydervæg, hvorefter man monterer isoleringen uden på træskelettet, hvorefter der monteres en let facade beklædning.

Løsningen med isolering via et træskelet, vil typisk koste omkring 1.800 kr. pr. m2, mens isolering med måtter er lidt dyrere og koster i snit 2.200 kr. pr. m2.

Der kan dog være stor forskel mellem de enkelte isoleringsfirmaer, hvilken type isolering der vælges og de geografiske prisforskelle på tværs af landet. Derudover vil prisen også blive påvirket af eksempelvis dine vinduer. Skal der flyttes mange vinduer, vil det være en bekostelig del af opgaven. Prisen er også afhængig af den valgte tykkelse på isoleringen.

Herunder kan du prøve at udregne en ca. pris for dit eksisterende hus. Husk at der er mange ukendte faktorer og vores beregnere kun skal ses som inspiration.

Hvornår kan det betale sig at isolere ydervæggen?

Den første overvejelse er selvfølgelig husets udseende. Man skal være bevidst om at huset vil ændre udseende og det kan påvirke prisen positivt eller negativt. Er facaden skadet på en måde som ikke kan repareres hensigtsmæssigt, kan det være en god måde at slå 2 fluer med et smæk.

Normalt vil man dog starte med at hulmursisolere, hvis der er en eksisterende hulmur uden isolering eller med dårlig isolering. Men hvis ens hus ikke har en hulmur (Eller et lille hulrum), vil det give mening at kigge på efterisolering af ydervæggen.

Søg vejledning hos en energivejleder

Ved større energirenoveringer, kan det ofte godt betale sig at rådføre sig ved en energivejleder inden. Det kan nemlig være meget svært selv at vurdere, hvad den bedste løsning er.

Her vil konsulenten ofte tage billeder af huset med termografikamera og dermed få det præcise billede af hvor det går galt. Energivejlederen kan hjælpe dig med klarhed over hvor det bedst kan betale sig at sætte ind.

Han/hun kan også vejlede i de forskellige muligheder og hjælpe dig med at vælge mellem træskelet eller isoleringsmåtter.

Det er dog værd at bemærke at der skal være en temperaturforskel på minimum 10 grader, mellem inde og ude, for at man kan bruge et termografikamera ordentligt. Derfor vil dette typisk foregå i perioden fra november til april.

Husk at kontakte dit forsikringsselskab

Hvis du skal i gang med et større renoveringsprojekt, skal du varsle dit forsikringsselskab. Ellers vil eventuelle forsikringsskader som opstår under byggeriet, ikke være dækket.

Det kan ske at dit husforsikring stiger midlertidigt i byggeperioden eller i bliver enige om at du skal tegne en ekstraforsikring, som dækker skader og eventuelt tyveri af byggematerialer.

Søg evt. tilskud

Hvis du har et helårshus med en dårlig energimærkning, kan du søge om tilskud i Bygningspuljen (Når den er åben), til renovering af ydervægge.

Læs mere om tilskuddet her.

Husk at indhente byggetilladelse

Husk at der skal søges om byggetilladelse, hvis du vil renovere dine ydervægge.

Hvor brugbar var denne artikel?

Klik på et hjerte for at stemme

Gennemsnitlig vurdering 4.9 / 5. Vurdering: 7

Ingen vurderinger endnu:

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Bestil 3 tilbud på efterisolering udefra

Du kan 100% uforpligtende bestille 3 tilbud på udførelse af din efterisoleringsopgave. Det er nemt og tager få minutter.