Vi er finansieret af reklamer - Nogle af vores links er annoncørlinks og betragtes som reklamer.

Epoxy gulv – hvad er det, og bør du overveje det til dit hjem?

Et gulv betyder utroligt meget for udtrykket i et hjem, og derfor går mange danskere også op i, hvilke gulve der pryder de forskellige rum i netop deres hus. I …

Skal du have lagt et epoxygulv?

Via 3byggetilbud kan du få flere tilbud på dit epoxyarbejde og du kan selv vælge om du vil gå videre med et af dem. Det er nemt og hurtigt at bestille sine tilbud.

Et gulv betyder utroligt meget for udtrykket i et hjem, og derfor går mange danskere også op i, hvilke gulve der pryder de forskellige rum i netop deres hus.

I de seneste år er særligt epoxy gulve blevet et populært valg på grund af deres stilrene udtryk og gode muligheder for tilpasning og skræddersyning.

Overvejer du også at lægge epoxy gulv i dit hjem? Læs med her og bliv klogere på, hvad epoxy er, hvordan du lægger epoxy gulv, og om det er noget for dig.

Hvad er epoxy og epoxy maling?

Epoxy er en syntetisk form for harpiks, og bliver sommetider også kaldt kunstharpiks på dansk. Epoxy er en relativt kompleks kemisk sammensætning, men du kan tænke på det som en form for flydende plastmasse.

Epoxy fungerer på den måde, at molekylerne i massen polymeriserer (samles, styrkes og hærdes), når massen udsættes for høj varme. De fleste typer af epoxy, der bruges til at lave epoxy gulve, polymeriserer, idet der opstår en reaktion, når epoxyen blandes op med et andet stof; en hærder.

Dette stof findes typisk allerede i malingen, og helt kort fortalt består epoxy maling af to elementer: 1) epoxy harpiks og 2) en hærder.

Det er vigtigt at bemærke, at nogle mennesker lider af epoxyallergi, hvorfor de ikke bør have direkte kontakt med for eksempel maling, der indeholder epoxy.

Eksempel på en stue med epoxy gulv
Eksempel på en stue med epoxy gulv

Få lagt epoxy gulv af en professionel gulvmand

Måske er du nervøs for at lægge et epoxy gulv selv? Det kan være en svær proces, hvor der er høj risiko for at det skal laves om, hvis du laver fejl.

Hvis du ikke har mod på at klare arbejdet selv, kan du bestille 3 tilbud på opgaven.

Hvad er et epoxy gulv?

Et epoxy gulv er kort sagt en type gulv, hvor man anvender epoxy – eller kunstharpiks – direkte som overflade. Somme tider vælger nogle at male deres trægulv eller lignende med epoxy maling, men ellers kan epoxy udgøre hele gulvet, når det er færdiglagt.

Epoxy har nogle egenskaber, som gør det særligt egnet at bruge som gulv flere steder i hjemmet. Særligt er det populært i køkkener, på badeværelser og i arbejdsrum. Materialet giver nemlig en flot, glat og spejlblank overflade, men er samtidig skridsikker at stå og gå på. Du skal således ikke være bange for, at gulvet er så glat som det ser ud, hvis du vælger at få lagt epoxy gulve i dit hjem.

Epoxy gulve har været populære i industrielle sammenhænge i mange år, men er som tidligere nævnt begyndt at vinde indpas i danskernes hjem. Det er dog stadig ganske nyt at anvende epoxy gulve i private hjem, så hvis du overvejer at få anlagt epoxy gulve i dit hus, vil du sandsynligvis være blandt de første i din familie og vennekreds.

Hvad er fordelene ved et epoxy gulv?

Udover at være både stilfuldt med en flot blank overflade og være ganske skridsikre, så har epoxy gulve også mange andre gode fordele. De primære er:

 • Epoxy er utroligt hårdført: Et epoxy gulv er et meget slidstærkt gulv, som du kan have glæde af i lang tid. Den gode slidstyrke skyldes primært to ting; nemlig at epoxy som materiale er meget hårdt og robust, når det er polymeriseret, men også at overfladen er helt glat uden revner, sprækker eller ujævnheder. Hvis du har et mere klassisk gulv – for eksempel trægulv – er det ofte ganske blødt og modtageligt over for slag og ridser. Disse bekymringer har du i mindre grad med et epoxy gulv. Samtidig er der ikke revner eller fuger i et epoxy gulv – som der typisk er i både træ- og flisegulv – og derfor slipper du for den uundgåelige slitage, der opstår, når fugt eller snavs finder vej hertil og begynder at slide gulvet nedefra.
 • Det er nemt at lægge i forhold til andre gulvtyper: Modsat for eksempel et nyt trægulv, så er epoxy ganske nemt at lægge, og du kan faktisk gøre det selv, hvis ellers du har styr på teknikken og har lidt snilde og fingerfærdighed. Du kan nemlig male det på i løbet af relativt kort tid. Et trægulv eller flisegulv kan de færreste mennesker lægge korrekt selv, og derfor har epoxy en klar fordel i forhold til andre almindelige gulvtyper.
 • Det er ganske prisbilligt i forhold til andre gulvtyper: Hvis du er prisbevidst i forhold til dit næste gulv, så kan et epoxy gulv være en god løsning. Epoxy som materiale er nemlig billigere end alle andre almindelige gulvtyper (heriblandt primært træ, klinker og fliser). Samtidig holder det længe og kræver ikke på samme måde vedligehold som et trægulv eller væg-til-væg gulvtæppe gør.
 • Der er gode muligheder for et unikt look: Ønsker du et unikt og spændende gulv, som adskiller sig fra normen, så har du gode chancer for at realisere drømmen med et epoxy gulv. Et epoxy gulv kan nemlig se ud på mange forskellige måder og kan i vid udstrækning skræddersys til dine ønsker. Epoxy gulvmaling fås i en række forskellige farver, hvoraf de mest populære er hvid, grå eller gennemsigtig. Mange vælger for eksempel at lægge et lag gennemsigtigt epoxymaling oven på en eksisterende overflade – for eksempel ovenpå fliser eller marmor – hvilket kan give et utroligt eksklusivt og attraktivt udseende.

Hvad er ulemperne ved et epoxy gulv?

Epoxy gulve har også et par ulemper, som er værd at kende til, hvis du går med tanker om at få installeret netop denne type gulv i dit hjem.

Som tidligere nævnt kan nogle mennesker lide af epoxyallergi, og hvis du er blandt disse, bør du kraftigt overveje at bede en professionel om hjælp til anlægningen af dit nye gulv. Selv hvis du ikke lider af allergi, er det vigtigt at bemærke, at du skal passe meget på med at komme i berøringen med malingen – altså få den på huden – da de kemiske stoffer i malingen bestemt ikke er sunde at komme i direkte kontakt med.

Du har kun ét forsøg

Udover disse aspekter er den primære ulempe ved epoxy, at det kræver noget teknisk snilde at lægge korrekt. Modsat andre gulvtyper så har du nemlig som udgangspunkt kun ét forsøg til at lægge det rigtigt. Hvis du laver en fejl eller ikke gør dit forarbejde ordentligt, så kan du risikere at skulle fjerne det anlagte gulv og starte helt forfra igen.

Derudover er det vigtigt at nævne, at selvom epoxy er et slidstærkt og utroligt hårdført materiale, så tåler det ikke hvad som helst. For eksempel kan UV-stråler over en længere periode nedbryde de kemiske forbindelser i epoxymalingen, hvilket kan ødelægge gulvet. Det er derfor vigtigt at understrege, at epoxy gulve kun bør lægges indendørs i huset og altså ikke egner sig til udendørs arealer som eksempelvis en terrasse.

Hvordan lægges et epoxy gulv?

Et epoxy gulv er ikke svært at lægge, men der er alligevel nogle helt elementære skridt, som er vigtige at følge i den korrekte rækkefølge for et tilfredsstillende resultat. Uanset om du vil lægge gulvet selv eller få en professionel til det, vil processen se nogenlunde sådan her ud:

 1. Overfladen skal slibes: Typisk lægges der beton under epoxy, men det kan også være, du har trægulv, fliser eller andet som overflade. Uanset hvad skal den overflade, som epoxymalingen skal lægges på, være helt glat. Læs om beton og slibning af trægulv.
 2. Er der sprækker eller huller, så brug en epoxy fugemasse: Findes der fuger, sprækker eller huller i overfladen, som er dybere, end hvad en gulvsliber kan fjerne, så bør du fylde disse med en særlig epoxy fugemasse, inden du fortsætter til næste skridt.
 3. Overfladen skal renses: Når overfladen er blevet slebet glat, skal den rengøres for snavs og skidt. Det er desuden vigtigt at eventuelle lak- eller malingrester fjernes. Sidder der malingklatter eller bare støvpartikler på gulvet, vil dette sætte sig i epoxymalingen, som så bliver mindre elegant, men også mindre holdbar og slidstærk.
 4. Behandl overfladen med en primer: Efter du har slebet og rengjort gulvet, bør du behandle overfladen med en primer, som sikrer, at overfladen er glat og klar til påføring af epoxy. Lad altid din primer tørre grundigt og læg gerne to lag for at opnå det bedste resultat.
 5. Første lag blandes: Er malingen ikke allerede blandet op med en hærder, så skal dette nu gøres. Til formålet kan anvendes en elektrisk mikser. Komponenterne skal blandes grundigt (mindst to minutter) for det bedste og pæneste resultat.
 6. Første lag påføres med en malerrulle: Epoxy kan nemt påføres gulvet med en almindelig stor malerrulle. Hvis du selv lægger gulvet, så invester gerne i en ordentlig malerrulle, som ikke afgiver fnuller, da dette ellers kan ødelægge resultatet.
 7. Første lag inspiceres: Når du har lagt første lag af dit epoxy gulv, skal du give det god tid til at tørre (helst 24 timer). Når gulvet er tørt, bør du tjekke det efter for ujævnheder, sprækker og huller. Hvis du finder dette, skal de behandles (slibes ned eller fyldes), inden du fortsætter med det næste lag.
 8. Sidste lag påføres: Er du tilfreds med udseendet af første lag, kan du lægge det sidste lag ved samme fremgang som ved det første lag.

At lægge epoxy gulv selv

Selvnivellerende epoxy gulv

Hvis du ønsker at lægge et epoxy gulv selv, er der en del at holde styr på. Hovedsageligt skal du sikre dig, at du har:

Sikkerhedsudstyr: Ansigt, øjne, håndled og hænder er de mest udsatte områder, og netop derfor anbefales det at beskytte disse områder med en god maske, et par sikkerhedsbriller og handsker. Plastikhandsker kan være tilstrækkelige, men udskift dem altid, hvis der opstår huller eller revner i overfladen.

Derudover anbefales det at bruge en malerdragt for at sikre, at der ikke opstår direkte kontakt mellem epoxymaling og huden, da dette kan give gener og udslæt.

Skal du slibe gulvet, anbefales det at benytte en særlig maske, der beskytter mod støv og partikler. I større projekter kan det desuden være en god idé at have ekstra ventilation til rummet.

Tilstrækkelig teknisk snilde: Som beskrevet ovenfor, kræver det potentielt teknisk snilde at lægge et epoxy gulv. Det kommer både an på, hvilken type overflade du arbejder med, og hvilke redskaber og maskiner du har til rådighed. Som udgangspunkt er det lettest for lægfolk at lægge epoxy gulv på beton, og hvis du ønsker at lægge det på for eksempel trægulv eller andet, kræver det typisk mere teknisk viden og snilde.

Tid: Epoxy gulve kan tage noget tid at lægge, når du medregner forberedelse og tørring. Sæt derfor god tid af til projektet og undgå stress og sjusk.

Til gengæld kan du lægge dit nye gulv helt som du ønsker og i dit eget tempo. Mange danskere nyder at pusle med egne projekter i hjemmet, og hvis du hører til denne gruppe, kan det bestemt anbefales at prøve kræfter med epoxy gulvlægning selv, så længe du tager dine forholdsregler.

At få lagt epoxy gulv professionelt

De fleste vælger i dag at få lavet deres epoxy gulv professionelt. Dette skyldes blandt andet, at der er større chancer for et perfekt resultat første gang, men der er også andre fordele:

 • Du bruger ikke din egen tid, hvilket mange glemmer at medregne, når de påtænker udgifter til byggeprojekter.
 • Vælger du at få lavet det professionelt, skal du heller ikke bruge penge på materialer, du måske aldrig kommer til at anvende igen – en håndværker vil typisk have det hele med.
 • Sidst men ikke mindst er det en stor fordel, at du ikke udsætter dig selv for nogen sundhedsmæssige risici, som ellers kan være forbundet med at arbejde med epoxy for første gang.

Den primære ulempe ved at få lavet epoxy gulve med hjælp fra en professionel er selvfølgelig hovedsageligt prisen. Dog kan du typisk indhente meget fordelagtige tilbud, som i sidste ende er billigere i forhold til dine udgifter til materialer, udstyr, eventuelle fejl samt tabt arbejdsfortjeneste.

Hvad koster et epoxy gulv?

Epoxy har den fordel, at det er et ganske prisbilligt materiale at arbejde med og vil resultere i et væsentligt billigere gulv end for eksempel et nyt trægulv. Samtidig har det en meget lang levetid og ganske begrænset vedligeholdelse, hvilket betyder, at dine samlede udgifter til gulv i boligen bliver væsentligt reducerede de næste mange år.

Det er svært at give et konkret priseksempel på et epoxy gulv, da den endelige pris afhænger af flere forskellige elementer:

 • Har du et underlag, eller skal du have lagt det også?
 • Skal du selv anlægge gulvet eller have professionel assistance til projektet?
 • Hvor stort et areal er der tale om?

Du kan dog forvente at m2 prisen bliver omkring 500-750 kroner, afhængigt af materiale, antal lag, håndværker og specielle ønsker.

Vi håber, at du efter at have læst med her er blevet klogere på epoxy gulve, fordelene og ulemperne ved det, samt hvordan du skal gribe projektet an for at få de perfekte gulve i dit hjem.

Hvis du er interesseret i at få en konkret pris på et gulv med epoxy, kan du bestille 3 tilbud fra 3byggetilbud.

Hvor brugbar var denne artikel?

Klik på et hjerte for at stemme

Gennemsnitlig vurdering 3.8 / 5. Vurdering: 8

Ingen vurderinger endnu:

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Spar penge på et nyt epoxy gulv

Bestil 3 uforpligtende tilbud på etablering af epoxy gulv i dit hjem. Modtag tilbud fra lokale gulvfolk og få en klar idé om prisniveauet.