Tagpap er belagt med knust skifer, der giver et naturligt udtryk af tagoverfladen og vil kunne matche de fleste bygninger. Der findes forskellige udformninger og løsninger med tagpap, der kan give forskellige udtryk.
Er du i tvivl om tilstanden på dit tag?
Har du et tag der er over 35 år gammelt, kan du bestille et gratis tagtjek fra Jydsk Tagteknik. Du skal blot gennemføre bestillingen på deres hjemmeside.
Derefter kommer en af deres fagfolk ud og vurderer alle elementer i dit tag. Du får en rapport på stedet med forslag til eventuelle reparationer. Det kan også være at taget har behov for en udskiftning og så får du et tilbud på det. Det er gratis og uforpligtende.
Hvad er tagpap?
Tagpap er ikke som navnet antyder lavet af pap. Det består af en armering med polyester, der eventuelt er kombineret med glasfilt. Det er et materiale, der er særligt fleksibelt og har en stor modstandsdygtighed overfor vind og vejr. Det er samtidig et materiale, der ikke er følsomt overfor fugten fra det danske vejr, da det er belagt med et vandtæt lag af bitumen.
Overdelen af tagpap vil som oftest være påklædt granuleret skifer, der beskytter tagbeklædningen mod solens stråler og nedbrydningen af denne. Det er muligt at få tagpap i forskellige farvenuancer, afhængigt af hvilken type naturskifer oversiden er belagt med og dermed gør det, at tagpappet nemt kan tilpasset til boligen eller dine specifikke ønsker for farven.
En af de store fordele ved at anvende tagpap er, at det først og fremmest er nemt at lægge, samtidig med at det er yderst fleksibelt og kan tilpasses eventuelle utraditionelle former.
Tagpap er en løsning der er meget let i forhold til vægten. Dermed kan det lægges på langt de fleste tagkonstruktioner uden at det kræver yderligere bærende forstærkninger.
Typer af tagpap
Der er flere forskellige typer af tagpap i forhold til udformningen, der kan udvise forskellige udtryk på taget. Det kan købes i forskellige farver, hvoraf det nemt matches til husets øvrige farver. De primære forskelle mellem de forskellige typer af tagpap er om det er selvklæbende eller om det kræver varmetilførsel for at klæbe tilstrækkeligt til undertaget, hvad man kalder svejsning.
Selvklæbende tagpap
Selvklæbende tagpap fås i et eller to lag. Det er præcis, som navnet antyder, tagpap der selv klæber, når det er lagt på taget. Den selvklæbende tagpap er særlig følsom overfor, hvilke temperaturer, der arbejdes under. Hvis det er for varmt, kan det være svært at få til at ligge ordentlig, da det bliver en smule levende. Hvis det bliver koldt, folder det selvklæbende tagpap ikke så let ud og kan lave uønskede lufthuller.
Den store fordel ved den selvklæbende tagpap er, at der ikke kræves udstyr til svejsning og opvarmning, og at materialet hærder af sig selv og slutter helt tæt, hvis det er lagt ordentligt.
Tagpap til svejsning
Tagpap til svejsning er ikke selvklæbende. Det skal brændes på med special værktøj, hvor tagpappet fæstnes ved brug af åben ild. Der kan af samme årsag opstå brandfare ved brug af tagpap, der skal svejses. Fordelen ved tagpap til svejsning er, at der er et større temperaturinterval hvorpå tagpappet kan monteres, ligesom det sikres at eventuelle sprækker smeltes og tætnes, så snart tagpappet kommer på.
Shingles
Tagdækning med shingles er til dem, der ønsker en løsning, hvor stilen og udseendet har stor betydning. Shingles er tagpap skåret i forskellige geometriske former, der kan monteres på samme vis som eksempelvis tegl. Dermed opnås en struktur på tagets overflade, der er sammenlignelig med alternativerne som eksempelvis tegl eller skiffer plader. Med Shingles skal der et lidt større puslespilsarbejde til for at få taget tæt, og her er det særligt vigtigt, at underpappet, der ligges forinden shingles, er helt tæt.
Du vil som oftest med shingles, som det også er muligt med andre typer tagpap, have behov for at sømme hver enkelt ”flise” fast med søm.
Skal der anvendes et eller to lag tagpap?
Når du vælger tagpap som beklædning til boligens tag, skal du tage stilling til, om der skal anvendes et eller to lag pap. Det tagpap, der er nemmest at håndtere, er det selvklæbende tagpap i et enkelt lag. Det beskytter den underliggende tagkonstruktion, men hvis hældningen er for lav, kan det give problemer.
Jo mindre hældning der er fra tagryggen, jo større er sandsynligheden for, at der samler sig vand på taget efter regn, slud og sne. Hvis der er en lille hældning på taget, eller hvis du blot ønsker en tagbeklædning, der holder længere, så kan det være en fordel at tilføre to lag.
Fordele ved anvendelse af tagpap
- Tagpap har en lav vægt
- Det er et materiale der er nemt at arbejde med
- Kan lægges på flade tagkonstruktioner
- Prisvenlig løsning
- Nemt at reparere
Ulemper ved anvendelse af tagpap
- Tagpap kan ikke lægges i kolde temperaturer
- Kræver vedligeholdelse
- Kræver undertag
- Der kan opstå lufthuller under tagpappen der skal repareres
- Kan nedsætte boligens værdi hvis et dyrere tag nedtages
Sådan vedligeholder du tagpap
Tagpap er en løsning, der kan holde i mange år, hvis du vedligeholder det efter forskrifterne. Det er vigtigt med tilstrækkeligt opsyn med taget jævnligt og den rette vedligeholdelse for at forebygge, at der kunne opstå skader under taget, der kræver omfattende reparationer.
Efterse taget eller områder med tagpap for eventuelt huller eller sprækker, der kan være en indgang til fugt. Det gælder særligt et eftersyn i alle samlinger og hjørner eller kanter, hvor der er overlapninger eller hvor tagpappen er skåret til og giver en større tendens til utætheder i de områder.
Samtidig vil tagpap kunne indeholde luftholder under beklædningen, som er kommet fra da det blev lagt eller som dannes som følge af den påvirkning, der opnås fra blandt andet sollyset. Luftboblerne kan med tiden lække og danne grobund for indtrængning af fugt til undertaget.
Kan tagpap repareres?
Tagpap er nemt at reparere. Hvis der opstår sprækker eller utætheder, er det muligt at udskære mindre områder af tagbeklædningen og erstatte den med nyt tagpap, der enten svejses, sømmes eller limes fast på den oprindelige tagpap beklædning for at være tilstrækkeligt tæt.
Reparation af huller foretages nemt ved at påføre ny beklædning og eventuelt en smule knust skifer for at matche det øvrige tagbeklædning. Du kan med fordel kontakte fagfolk på området, hvis du er i tvivl om, hvordan du bedst muligt reparerer dit tagpap, eller for at få hjælp udefra til reparationen.
Men det er muligt at reparere tagpappen, så længe at skaden opdages i tide og ikke har påvirket undertaget eller den underliggende konstruktion. Du kan reparere på dit tagpap længe inden det er nødvendigt med en hel udskiftning.
Derfor bør du vælge tagpap
Hvis der er tale om et fladt tag på din bygning, er der kun et mindre udvalg af tagbeklædninger, du kan lægge, og her kan tagpap være det helt oplagte valg til tagbeklædning.
Såfremt tagkonstruktionen har en hældning på minimum 30 grader, er der flere valg at vælge imellem i forhold til typer af tagbeklædning. Her kan tagpap have en kortere levetid end alternativerne.
Med tagpap får du en løsning, der er nemt at lægge, og særligt hvis der er tale om tagoverflader, der har en anden form end værende flad.
Det prisvenlige tagpap er en oplagt løsning til tage med en lav hældning. Her vil det alligevel være svært at syne tagbeklædningen, som nogle mener er mindre æstetisk ved tagpap. Det er et populært valg til mindre bygninger eller til bygninger med et tag af lav hældning eller en alternativ form, der kræver en tagbeklædning, der er fleksibel.
Tagpap kræver en smule vedligeholdelse for at det sikres, at det er tilstrækkeligt tæt. Dog er det muligt at reparere på tagpap, og eventuelle skader behøver ikke betyde, at hele tagbeklædningen skal skiftes, så længe det er problematikker, der opdages i tide og handles på det med samme.
Hvordan vælger du det rigtige tagpap?
Tagpap er et populært valg af materiale til forskellige tagbelægninger. Både på de primære bygninger og mindre sekundære bygninger som carporte, skur eller lignende.
Der er flere forskellige typer af tagpap, forskellige farver og overflade, der kan have betydning or udseende.
Om der vælges selvklæbende tagpap, tagpap der skal svejses eller Shingles er mere eller mindre op til dig i forhold til udseendet, der er markant forskelligt med shingles, og samtidig også et valg i forhold til, om det skal påføres ved svejsning, der kræver en anelse mere erfaring end påføring med selvklæbende materialer.