Vi er finansieret af reklamer - Nogle af vores links er annoncørlinks og betragtes som reklamer.

Jordbundsundersøgelse (Hvad, hvornår og hvorfor)

En jordbundsundersøgelse (Også kaldt en geoteknisk undersøgelse) er i bund og grund blot en analyse af jorden på din grund. En jordbundsundersøgelse benyttes til at belyse forskellige problemstillinger, f.eks. om jorden er stabil til anlæggelse af byggeri, og om jorden eventuelt er forurenet.

Få flere tilbud på jordbundsundersøgelse via 3byggetilbud
Skal du have undersøgt din jord? Hos 3byggetilbud kan du bestille 3 tilbud på jordbundsundersøgelse, så du i ro og mag kan vælge det tilbud som du finder bedst. Det er 100% uforpligtende.
  • 100% uforpligtende tilbud og gratis rådgivning
  • Over 600.000 formidlede tilbud. Hurtigt svar og tilbud i hele DK!
  • Høj kundetilfredshed (4,6 hos Trustpilot)

Det anbefales altid at få foretaget en undersøgelse, hvis man skal købe en grund, eller man skal etablere en tilbygning til eksisterende byggeri.

Hvordan er de underliggende jordlag?

Dette undersøges, ved at der laves boringer på forskellige steder af grunden, som skal fastlægge, om det er nødvendigt, at der tages bestemte hensyn, når fundamentet skal konstrueres.

Dette er meget relevant i forhold til, hvis der skal bygges oven på jorden. Det er vigtigt at vide, om der er specielle forhold, som eksempelvis vanskeliggør etablering af et stabilt fundament.

Etablerer man et nyt hus på et ustabilt jordlag, vil man kunne opleve sætningsskader og det, som er værre.

Der kigges på, hvordan de “bæredygtige jordlag” ligger ift. de blødere lag, som kan sætte sig over tiden. Der bliver også kigget på, om der er andre elementer, som kan påvirke underlaget over tiden, f.eks. hvis der findes grundvandsårer eller lignende.

Byggegrunde og forurening

Et andet element ved jordbundsundersøgelsen er, at der kigges efter forurening. Hvis jorden er forurenet af eksempelvis en gammel olietank, vil det være nødvendigt, at den eksisterende jord bortskaffes, og der lægges ny jord på grunden. Dette kan medføre en væsentlig ekstraregning.

Køb af byggegrund

Hvis man ønsker at købe en byggegrund, bør man altid sikre sig, at der er foretaget undersøgelser af jordbunden.

Hvis man køber en byggegrund, hvor det viser sig, at bunden ikke er egnet til bebyggelse, vil man kunne opleve, at det medfører en kæmpe ekstraregning. En forurenet grund kan også være ekstremt svær at komme af med igen, hvis man ønsker at sælge.

Jordprøver

Hvad koster en jordbundsundersøgelse?

En pris på 5.000 DKK til 15.000 DKK er en meget normal pris for undersøgelse af en almindelig parcelhusgrund.

Det vil altid være individuelt, hvad prisen på en jordbundsundersøgelse vil ende ud i. Det, som afgør prisen, er blandet andet grundens beliggenhed, kompleksiteten af det potentielle byggeri og antallet af boringer, som skal udføres.

Ved et almindeligt parcelhusbyggeri vil man normalt lave 1-3 boringer, men det afhænger af grundens beliggenhed og historikken fra tidligere boringer i området.

Hvis du søger et præcist tilbud på en jordbundsundersøgelse, skal du vide placeringen af huset på grunden og husets form. Uden dette kan firmaerne ikke give en præcis pris.

Husk, at der er mange firmaer, som foretager den slags undersøgelse, derfor kan det være en god idé at få flere tilbud på opgaven, da der kan være penge at spare.

Hvad skal du gøre, hvis din grund er forurenet?

Hvis du er på udkig efter en byggegrund, skal du selvfølgelig sikre dig, at den ikke er forurenet, inden du køber den. Men hvis du allerede ejer en grund, hvor du erfarer, at den er forurenet, bør du kontakte dit forsikringsselskab og kommunen.

Der kan være situationer, hvor forureningen er dækket af din husforsikring, og der kan være situationer, hvor skaden bliver dækket af den offentlige oprensningsordning.

Hvis du ikke kan få hjælp til dit problem, bør du søge hjælp til at undersøge, hvad der kræves for at fjerne forureningen. Ved lettere tilfælde vil dette ikke have konsekvenser for din brug af grunden, men blot gøre din grund mindre salgsbar.

Ved mere omfangsrig forurening skal du have kortlagt omfanget af en oprensning, hvor jorden bortskaffes og erstattes af ny jord. Derefter skal du have vurderet, om det er noget, du vil gøre noget ved, og hvad konsekvenserne er, hvis du ikke gør noget ved problemet.

Hvordan udføres en jordbundsundersøgelse?

Med specialudstyr bliver der lavet boringer i jorden, som kortlægger de forskellige jordlag på grunden. Der kigges på sammensætningen af jorden og fordelingen mellem muld, ler og sand.

Skal der etableres et nys hus eller en tilbygning, vil der kigges på, hvor dybt et fundament skal graves ned, før det er stabilt nok til at bære byggeriets vægt.

Hvor brugbar var denne artikel?

Klik på et hjerte for at stemme

Gennemsnitlig vurdering 3.8 / 5. Vurdering: 17

Ingen vurderinger endnu:

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?