Vi er finansieret af reklamer - Nogle af vores links er annoncørlinks og betragtes som reklamer.

Sedumtag – Alt du skal vide om grønt græstag (Priser, fordele, mv.)

Vi lever i en verden som konstant søger mod bæredygtige løsninger til vores mange miljøudfordringer. Her er et sedumtag (Også kendt som et grønt tag) en meget populær løsning. Taget er levende og beplantet med sedumplanter og andre sukkulenter. Det er en skøn løsning for øjet, men også en bæredygtig og miljøvenlig løsning.

Vil du have anlagt et sedumtag?
Få 3 uforpligtende tilbud på anlæggelse af sedumplanter på dit tag.
  • 100% uforpligtende tilbud og gratis rådgivning
  • Over 600.000 formidlede tilbud. Hurtigt svar og tilbud i hele DK!
  • Høj kundetilfredshed (4,6 hos Trustpilot)

Der er i dag virkelig mange forskellige muligheder, hvis man skal anlægge nyt tag og sedumtaget er en tagtype hvis popularitet er i kraftig vækst.

Historisk set har grønne tage været anvendt i mange hundrede år, f.eks. som jorddækkede huse på Island og i det gamle Skandinavien. I vores moderne tid, der har den gamle tradition fået nyt liv og er blevet forbedret teknologisk, så man i dag kan skabe sedumtage som giver en række økonomiske og miljømæssige fordele.

I denne artikel vil vi gå i dybden med sedumtaget og udforske fordele og ulemperne ved tagtypen. Vi vil kigge på hvornår det kan give mening at anlægge et grønt tag og hvad du bør være opmærksom på.

Hvornår kan man etablere et sedumtag?

Underlaget på et sedumtag er tagpap, så hvis man ønsker at etablere et sedumtag, skal man enten have eksisterende tagpap eller der skal anlægges et tagpap tag (Det kan også installeres på bølgeeternit, hvis hældningen er lav og tagfolie).

Derudover må hældningen på taget maximalt være 25 til 30 grader, da planterne ellers bliver afvandet og udtørrer. Derudover vil der også være forøget risiko for at planterne begynder at skride.

Det kan dog lade sig gøre med større hældning, men her kræver det ekstra montage og øget vanding.

Husk vægten

Sedumtage er tunge og hvis du selv ønsker at etablere taget, bør du få en ingeniør (Eller lign) til at udregne dit tags bæreevne.

Sedumtage kan veje mellem 50 kg og 130 kg pr. kvadratmeter, hvilket kan være en for stor belastning for nogle eksisterende tage.

Husk loven

Inden du går i gang med at anlægge et sedumtag, så er det selvfølgelig vigtigt at du undersøger om du overhovedet må anlægge et sedumtag. Der kan være lokalplaner eller servitutter som forbyder grønne tage i dit område.

Derudover fortæller bygningensreglementet at tage med græs går ind under samme regler som stråtage, hvor der minimum skal være 10 meter til naboskel, sti- og vejmidte. Og hvis man har 2 bygninger placeret på samme grund, skal der minimum være 12,5 meters afstand. Hvis begge bygninger har græstag, skal afstanden være 20 meter.

Vær opmærksom på din forsikring

Det kan være en god idé at snakke med sit forsikringsselskab inden man etablere et grønt tag, da de kan have forbehold mod opsætningen af dette. Det kan også være dyrere at forsikre et grønt tag, pga. de øgede brandrisiko.

Ikke alle grønne tage er velegnet til almindelig tagpap

De mest almindelige former for sedumtage kan anlægges på almindeligt tagpap, men vær obs på at hvis man vil anlægge med græs eller anden plante med aggressive rødder, kan man ikke anvende almindeligt tagpap.

Her kræves der en rodfast tagpap eller tagfolie, eller der skal anlægge en rodspærrefolie ovenpå den eksisterende tagpap. Ellers risikere man at rødderne arbejder sig ned gennem tagpappen og ødelægger tagkonstruktionen.

Hvad koster et sedumtag? (Beregn prisen på et grønt tag)

Forvent en pris på mellem 300 og 500 kroner pr. m2 inklusiv moms, hvis du selv ønsker at anlægge taget. Læg derudover prisen for etablering af kantskinner, mv. Hvis du ønsker at få en tagdækker til at etablere dit grønne tag ovenpå et eksisterende tag, skal du regne med 700-800 kroner pr. m2.


Kan man selv anlægge et grønt tag?

Ja, hvis du er et gør-det-selv menneske med fornuftige evner, kan du selv anlægge et sedumtag. Husk altid at følge manualen grundigt og sørg for at få installationen gennemgået af en fagperson inden (Om dit tag er egnet).

Er du dog i det mindste i tvivl om processen, så anbefales det at få en professionel tagdækker til at stå for installationen, da det kan give uheldige forsikringsmæssige konsekvenser, hvis eksempelvis de vandtætte måtter er installeret forkert.

Vær obs på at et grønt tag er meget tungt og det kan være en hård omgang at installere det på et tag. Hvis du selv går i krig med at installere det, så anbefales det at du alliere dig med venner/familie ift. det hårde løftearbejde.

Typisk kommer sedumtage i 2 typer:

Der findes typisk 2 metoder til at anlægge sedumtag: Sedumbakker, hvor stenurtplanterne er plantet i bakker som kan sættes direkte på taget. Eller plantemåtter, hvor man får membran, dug og planter.

Er vild med tagtypen, men mit tag understøtter det ikke

Hvis du ikke er klar til at anlægge et sedumtag på dit hus eller du ikke har mulighed for det, kan et godt alternativt være at anlægge det på cykelskuret eller carporten. På den måde kan du aflaste vandmængderne på din grund og få lidt glæde af det skønne æstetiske tag.

Du kan også anlægge sedumplanter som bunddække i forhaven eller lign. På den måde får du et smukt velfungerende bunddække, som insekter vil elske.

Fordele ved et sedumtag

Grønne tage kan mindske nedløb fra tagerflader med ca. 50 procent. Det aflaster dine afløbssystemer og minimere risikoen for oversvømmelser og andre vandrelaterede problemer. Et sedumtag fungerer super godt i samspil med en faskine, hvis du selv skal håndtere vandafledningen via din grund.

Et sedumtag er pænt. Det giver mange muligheder for at skabe anderledes og unikke arkitektoniske løsninger. Udseendet følger med årstiden og der er bare noget smukt ved at se levende natur og dets diversitet. Du også hjælper med biodiversiteten, da insekterne nyder godt af sedumplanterne.

Sedumplanterne virker lyddæmpende. Du vil opleve et mindsket støjniveau, f.eks. ved kraftig regn. Klimamæssigt, så binder planterne CO2 og dit samlede CO2-aftryk vil blive mindre.

Planterne beskytter også med solens håde UV-stråler og forlænger tagets levetid. Derudover har taget en isolerende effekt, som både bidrager ved varme og kulde og giver et bedre indeklima.

Hvordan sammensættes et grønt sedumtag?

Et grønt tag vil typisk være et mix af forskellige sedumplanter i et vækstlag. Sammensætningen laves ud fra dine forventninger til tagets udseende og tagets bæreevne (Kan være stor forskel på vægten af de forskellige sammensætninger).

Spørgsmål og svar:

Kan jeg anlægge et grønt tag på mit gamle tagpap tag?

I princippet kan du godt, men du skal være obs. på tagets hældning (Helst under 25%) og tagets bæreevne. Få en bygningskonstruktør, ingeniør eller lignende til at foretage de nødvendige beregninger.

Kan man anlægge sedumtag på alle tagtyper?

Nej, det skal være et tagpapstag, bølgeeternit eller tagfolietag, for at det er muligt. Og så må hældningen ikke være for høj, hvilket typisk eliminere muligheden for at anlægge på bølgeeternit.

Hvor længe kan et sedumtag holde?

Der er forskellige holdninger til hvor længe et moderne sedumtag kan holde. Forvent levetid på op til 30 år.

Hvordan vedligeholder man taget?

Et sedumtag kræver ikke vedligeholdelse i sig selv, men man kan med fordel gøde taget et par gange om året. Der er dog mere vedligeholdelse ift. at holde afløb og dræn rene. Ved meget tørre perioder, kan man risikere at vær nød til at vande sit tag, da planterne ikke kan overleve at tørre helt ud.

Hvad koster et sedumtag pr. kvadratmeter?

Prisen varierer afhængigt af hvilke type sedumtag du ønsker. Forvent en pris på mellem 300 og 500 kroner pr. kvadratmeter, afhængigt af hvilken type sedumtag der vælges. Hvis du skal have hjælp til anlæggelse, læg dertil prisen for en tagdækker oveni.

Findes der regler ift. sedumtage?

Ja, mange steder er der lokale servitutter og lokalplaner, som umuliggøre anlæggelse af grønne tage. Derudover skal man følge bygningsreglementet (BR18), som klassificere grønne tage som stråtage.

Kan man gå på Sedumtag?

Et sedumtag er ikke bergnet til at gå på. Vægten af en person kan belaste tagets konstruktion, som i forvejen er belastet af det ret så tunge sedumtag. Hvis det er nødvendigt at komme rundt på dit tag, kan du med fordel tage fordelsregler for at minimere belastningen, f.eks. via gangstier eller plader som fordeler vægten.

Hvor brugbar var denne artikel?

Klik på et hjerte for at stemme

Gennemsnitlig vurdering 5 / 5. Vurdering: 2

Ingen vurderinger endnu:

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?