Vi er finansieret af reklamer - Nogle af vores links er annoncørlinks og betragtes som reklamer.

Montering af toilet (Priser, obs-punkter og gode råd)

Trænger dit toilet til at blive udskiftet? Overvejer du om du kan gøre det selv eller hvad det vil koste at få en fagperson til at udføre arbejdet? Læs vores artikel om udskiftning af toilet, hvor vi gennemgår priser, obs-punkter og alle de generelle informationer, som kan være relevante i forbindelse med udskiftningen. 

Hvad koster det at få monteret et toilet?

Som udgangspunkt er det et forholdsvis nemt job, som ikke tager lang tid for en fagperson at komme i mål med. Regn med at det vil koste omkring 1.000-1.500 kroner i arbejdsløn at få udskiftningen udført. 

Dertil kommer priserne på materialer og selvfølgelig prisen på det nye toilet. 

Af andre faktorer som kan spille ind er:

 • Skal du have dit gamle toilet afmonteret først? 
 • Er dit gulv plant eller skal der bruges tid på at få toilettet i vater. 
 • Hvordan er din rørføring? 

Det vil selvfølgelig også øge prisen væsentligt, hvis du ønsker at få opsat et væghængt toilet. 

Det kan være en god idé at få et par uforpligtende tilbud på udførelse fra lokale montører. F.eks. via 3byggetilbud, hvor du blot skal beskrive opgaven online i stedet for at bruge tid på at ringe til forskellige montører. 

Valg af nyt toilet

Det kan være dyrt at være nærig. Kvalitet koster lidt ekstra, men vil højst sandsynligt give dig en længere levetid på toilettet og bedre komfort. Der kan ofte være forskelle i priserne hos forhandlerne og det kan ofte godt betale sig at undersøge markedet grundigt, da man hurtigt kan spare 500 kroner.

Det er værd at bemærke at et almindeligt gammeldags toilet typisk bruger 12 liter vand pr. skyl, mens et moderne 2-skyls eller lavskyls toilet bruger en del mindre. Med 2 skylstoiletter kan du benytte dig af det lille skyl, som typisk bruger 3 liter vand og dermed spare en del penge på sigt. 

Er det lovligt selv at montere et toilet?

Ja du må gerne selv montere dit toilet, så længe at den nuværende installation er lovlig. Der skal være en lukkehane (Stopventil eller ballofix), som typisk befinder sig bag toilettet. Og så skal dit nye toilet have samme tilslutningsmåde som det gamle toilet, hvis du selv skal udføre arbejdet. 

Hvis der ikke findes en stopventil eller en ballofix, må du ikke udføre arbejdet. Så skal du have en professionel VVS montør til at klare arbejdet. I samme omgang skal der monteres en stopventil. 

Hvis toilettet skal flytte position, bør du få en professionel montør til at klare jobbet, eller hvis der skal monteres en anden type toilet end det eksisterende. 

Hvis du er usikker på udførelsen, kan det dog være en god idé at lade en fagperson klare jobbet. Det er ikke en særlig omkostelig affære og det kan spare dig for en god mængde stress og efterfølgende problemer. 

Afmontering af gammelt toilet.

Det er typisk nemt at afmontere et gammelt toilet. Der er samme regler som ved installation af et nyt toilet, nemlig at du må gøre det, hvis der er adgang til en ballofix / stopventil. 

Sådan afmonteres et toilet

Hvis dit toilet er gulvmonteret er det rimelig ligetil at afmontere det.

 • 1: Først lukker du for vandet og skruer vandtilførelsen af.
 • 2: Derefter skal du tømme cisternen for vand ved at skylle ud. 
 • 3: Typisk er toilettet monteret i gulvet med 4 skruer, som skal skrues ud. Nogle gange er det dog blot limet fast.
 • 4: Til sidst skal toilet fjernes fra gulvet. Typisk er det limet fast med silikone eller lyncement, som man kan løsne med lidt kraftige ryk i toilettet. Alternativt kan man forsigt slå med en gummihammer langs gulvkanten. 

Vær obs på at hvis toilettet er monteret på et skrøbeligt underlag, som eksempelvis fliser, skal man gå lidt forsigtigt til værks, da man ellers kan risikere at beskadige gulvet. 

Et lille obspunkt, ved afmontering af toiletter med p-lås og faldstamme. Det er vigtigt at du er forsigtig, når du trækker toilettet og samlemuffe ud af faldstammen. Ellers er der risiko for at der kan opstå utætheder og spildevand i murværk. 

Afmontering af væghængt toilet

Det er lidt mere problemfyldt at afmontere et væghængt toilet. Her skal du typisk ind bag muren som toilettet er monteret på og skrue cisternen løs, hvilket kan være svært, hvis løsningen er lukket inde. 

 • 1 – Luk for vandet og skrue vandtilførslen fra. 
 • 2 – Tøm cisternen ved at skylle ud.
 • 3 – Opsæt understøttelse til kummen, hvorefter den kan skrues løs og fjernes fra væggen. 
 • 4 – Tilgå toilettet bagpå, f.eks. ved at fjerne skalmuren.
 • 5 – Skru cisternen og montagestativ af og fjern fra afløb.  

Hvad skal du være opmærksom på ved montering af nyt toilet?

Først og fremmest skal du være opmærksom på hvilken type lås dit gamle toilet har og hvilken type lås det nye har. 

Der findes 2 primære typer i gulvstående toiletter:

 • S-lås, som både kan være skjult eller synlig. Her er der blot tale om ekstra porcelæn, som skjuler afløbet. Placeringen er den samme. 
 • P-lås, med enten vandret eller lodret tilslutning (Bruges typisk i ældre boliger med faldstamme). 

Installation af toilet:

 • 1 – Placer toilettet det rette sted og tilslut det afløbet. Fedt gummipakningerne i samlemufferne ind i håndsæbe, så er det nemmere at slutte toilettet til. 
 • 2 – Hvis toilettet har samme huller som det gamle toilet, kan du genbruge hullerne og skrue toilettet fast i gulvet. Ellers skal du gå tilbage og bore nye huller (Husk at brug den medfølgende skabelon). Nogle vælger også blot at lime toilettet fast til gulvet, hvis gulvet har et stabilt lige underlag. 
 • 3 – Sørg for at toilettet sidder ordentligt fast og er i vater. Hvis det ikke er tilfældet, kan man justere med eksempelvis knudsen kiler og skrue det fast herefter. 
 • 4 – Fug med silikone rundt omkring toilettet. Dette sikre en samling mellem toilet og gulv og beskytter mod at der kan løbe vand ind under det. Glat fugen ud med eksempelvis en fugepind. 
 • 5 – Monter vandforsyning og test toilettet.
 • 7 – Monter toiletbræt. 

I bund og grund monteres et toilet med p-lås på samme måde. 

Husk værktøjet

Har du det rette værktøj? Sørg for du har det rette værktøj til jobbet. Det er ærgerligt at gå i gang, bare for at indse at du mangler noget. 

Evt. udskift klosttilslutningen

Det kan være en god idé at skifte klosettilslutningen, hvis det er muligt. Det minimere risikoen for lugtgener. 

Limning af toilet

Hvis du vælger at lime toilettet fast til gulvet, bør du sikre dig at gulvet er afrenset grundigt. Det er også vigtigt at toilettet er justeret, så det står plant, inden du begynder at lime. 

Montering af væghængt toilet

Det er blevet meget moderne at installere et væghængt toilet. De sælges typisk med fordelene ved nemmere rengøring under toilettet og at de er pladsbesparende. 

Reglerne for selvmontering er de samme som ved gulv toiletter, nemlig at du må selv montere det, hvis der er et eksisterende toilet af samme type. Dog af væghængte toiletter blevet meget moderne de seneste år og de fleste som vil installere sådan et, er folk som går fra en anden toilettype. 

Vær opmærksom på at de kan blive en halvdyr affære at skifte fra et gulvtoilet til et væghængt. 

Sidst opdateret 9. august 2022 af Jesper Hansen

Gratis energitjek

OBS! Tilbuddet fra Jydsk Tagteknik gælder fastland og brofaste øer i hele Danmark for huse ældre end 1984.

Er dine varmeregning eksploderet og vil du gerne sænke den?

Bestil et gratis energitjek og se hvilke potentielle energibesparelser der er i din bolig.

Du får konkrete forslag til forbedringer og et uforpligtende tilbud på udførelsen.

Der bliver blandt andet gennemgået hulmur og loftisolering, døre og vinduer, tag, muligheden for solceller, mv.