Det kan dog være en jungle at finde det rette vindue, da der er rigtig mange producenter og typer af vinduer. I denne guide vil vi gennemgå de forskellige emner, som man skal tage stilling til, og forhåbentlig være med til at gøre processen nemmere og mindre forvirrende.
Køb af vinduer
Når man står og skal lave en så stor en investering, som nye vinduer er, så bør ens valg være velovervejet. Der er mange forskellige faktorer som spiller ind, f.eks. prisen, isoleringsevnen, udseendet og selvfølgelig kvaliteten. Som oftes hænger pris og kvalitet sammen og man bør tænke langsigtet, da det er ærgerligt at skulle ud og købe igen om 10-15 år igen.
De vigtigste overvejelser er:
- Skal jeg købe helt nye vinduer eller kan jeg energirenovere de gamle?
- Hvilket materiale skal de være udført i?
- Hvor god isoleringsevne skal de have?
- Skal jeg selv sætte dem op eller skal jeg have et håndværkerfirma til at klare det?
- Hvordan skal de se ud?
- Har jeg brug for vinduer med ekstra egenskaber, som f.eks. indbrudssikring eller brandsikring?
Skal jeg reparere eller udskifte vinduet?
Det kan være svært at beslutte sig for, om man vil have helt nye vinduer, eller om man ønsker at renovere de gamle.
Et af argumenterne for at beholde sine gamle vinduer, det er at gamle trævinduer, ofte er lavet i bedre træ. Kvaliteten er højere og åre og fibre ligger tættere sammen. Her snakker vi typisk vinduer fra før 1940´erne – ikke lavkvalitetsvinduerne som kendetegnede 1970´erne, 80´erne og starten af 90´erne.
Designet har også en indflydelse, f.eks. hvis du ønsker at bibeholde det arkitektoniske og lade huset ligne sin originale form.
Isoleringsevnen er derimod en udfordring ved gamle vinduer. Typisk er der kun enkeltlagsglas og vinduesrammerne er ofte utætte.
Kort sagt: ønsker du at bibeholde husets sjæl, f.eks. ved specielle ældre huse og er du villig til at betale for en dyr renovation, så kan renovering af vinduer være en mulighed.
Du skal dog være opmærksom på at energivenligheden, aldrig når op på niveau med dagens lavenergivinduer. Er du derimod ok med at gå på kompromis med det æstetiske, så er nye vinduer den billigste og mest energivenlige løsning (Og i mange tilfælde også den kønneste).
Årlig besparelse ved skift til Energimærke A vinduer
Lav en hurtig udregning på hvor meget der kan spares årligt på varmeregningen, ved at skifte de gamle vinduer ud.
Hvilket materiale skal jeg vælge til mit vindue?
Overvejer du at købe nye vinduer, så er der en række overvejelser du bør gøre, f.eks omkring valg af materiale. Vi gennemgår de forskellige typer og kigger på holdbarheden, udseendet, prisen og mængden af vedligeholdelse.
Træ/Alu – Stilrene og næsten vedligeholdelsesfrie.
Med træ/alu, der får du næsten vedligeholdelsesfrie vinduer. Den indvendige del kan kræve maling ved slid, mens den udvendige del, blot kræver vask og evt. smørelse af hængsler.
Der findes to typer træ/alu vinduer – primært er de konstrueret så hele vinduet skal skiftes på én gang, dog kan man også få vinduer hvor trærammen og alu-profilen er enkeltelementer, hvor alu-profilen kan skiftes, uden at det påvirker trævinduet.
Hvor højere procentdel af kernetræ, desto bedre kvalitet.
Træ – Spar penge, men kræver vedligeholdelse
Den vigtigste kvalitetsfaktor ved trævinduer er kernetræ´s procenten. Den ligger typisk mellem 60 og 90 procent, og hvor højere procentdel, desto længere skal du forvente at dit vindue holder. En høj andel af kernetræ beskytter mod svamp og råd. Man kan finde vinduer med 100% kernetræ, men mindre kan selvfølgelig også gøre det.
Harpikslommer kan være skadelige for dit vindue og det er fornuftigt, at vælge et vindue som er blevet scannet for disse. Det er også vigtigt, at træet er blevet grundbehandlet mod råd og svamp.
Ønsker du at dine trævinduer får en lang levetid, så er det vigtigt at du vedligeholder dine vinduer. Tjek dine vinduer en gang årligt og giv dem ny maling minimum hvert femte år (udvendigt).
Plast – Billige og vedligeholdelsesfrie
Plast bliver mere og mere udbredt, da materialet har en række gode funktioner. Man kan få plastvinduer i lige den farve man ønsker og plastik er et ikke-ledende materiale, hvilket betyder at rammen ikke bliver kold (Og kondensere).
Det er en god idé at vinduet er UV-modstandsdygtigt, så solen ikke vil påvirke plasten. Det sikrer at farven på vinduerne holdes i mange år. Plastikvinduer skal udelukkende smøres i hængslerne og vaskes løbende. Ellers er de vedligeholdelsesfrie.
Gør det selv? Eller lade andre om opgaven?
Typisk der lader man et håndværksfirma (tømrermester) om opmåling og monteringen af vinduerne – eller man kontakter en af de mange vindueproducenter, som står for alt lige fra opmåling til montering. Man kan også selv vælge, at indkøbe vinduerne og få en tømrer til at sætte dem op. Der er dog nogle vindueproducenter som ikke sælger direkte til private.
Ønsker man at gøre det selv, så er det bestemt muligt, hvis man har hænderne skruet ordentligt på.
Det er rigtig vigtigt, at vinduerne bliver monteret korrekt, da de ellers ikke vil isolere optimalt, f.eks. ved forkert tilslutning mellem karm og ydervæg. Det kan medføre nedsat levetid for vinduerne, eller risiko for fugtskader (Og medfølgende råd).
Hvis du selv vil klare jobbet, så er det selvfølgelig vigtigt, at du er ekstremt grundig med opmåling, da vinduerne oftes specialproduceres, uden mulighed for bytning. Hvis du ønsker at få et firma til at klare hele opgaven, så bør du få forskellige tilbud på jobbet, da priserne kan variere meget.
Husk også at være opmærksom på om firmaet også bortskaffer dine gamle vinduer.
Garantier
Med kvalitetsmærket DVV, så sikrer du at kvaliteten er i top. Mærket giver dig garanti for, at vinduet er velegnet til det danske klima og at du har adgang til klagebehandling, hvis du oplever problemer med vinduerne.
Længden på garantien på vinduerne varierer rigtig meget. Vær opmærksom på hvor lang garanti du får og hvad garantien indeholder. DVV mærkede vinduer er som minimum omfattet af 5 års garanti mod fejl – dog giver nogle producenter en længere garanti, faktisk helt op til 25 års garanti mod råd og svamp. Garantien dækker dog kun, hvis vinduet er korrekt monteret.
Undersøg de forskellige vinduer fra producenterne og læs hvad du egentlig får for et produkt. Det kan f.eks. være en god idé at tjekke procenten af kernetræ (Ved trævinduer), mv.
Ved selve energiruden, der skal du kigge efter GS-mærket (Glasindustriens garantiordning) – som giver 5 års garanti mod utætheder og dug i rudens indre.
Vælger du et håndværkerfirma til at klare opgaven, så er det fornuftigt at vælge et firma som er medlem af Dansk Byggeri, da arbejdet vil være dækket af BYG’s garantiordning.
Lovgivning / Energimærkning
Hvis du bygger et nyt hus eller laver en tilbygning, så er der meget strenge krav til vinduernes isoleringsgrad. Nybyggeri kræver dog en præcis energirammeberegning for hele huset, hvilket er komplekst og bør udføres af fagfolk.
En rammeberegning betyder at der er mulighed for at isolere ekstra nogle steder, for så at isolere mindre andre steder.
Det er det samlede regnskab som betyder noget og hvor der skal opnåes en værdi for godkendelse.
Ved udskiftning af vinduer eller ved nybygning, der skal der som minimum vælges C-mærkede vinduer. Men der kan opnåes betydelig energibesparelse ved at vælge A eller B-mærkede vinduer.
Hvordan opmåles nye vinduer?
Hvis du selv ønsker at opmåle til dine nye vinduer, så vær opmærksom på at der skal afsættes plads til en 10 mm fuge (Minimum), rundt om vinduet. Det er nemmest at opmåle udefra og det er murhullets højde og bredde du skal finde.
Du skal altså måle det udvendige karmmål og opgive dem ved bestilling (Minus fugen). Husk at måler du forkert, så er det dig som står med tabet. Hvis du benytter professionelle håndværkere gennem hele processen, så er det dem som står for ansvaret.
Skal vinduerne kunne noget ekstra?
Et vindue er ikke bare et vindue. Der findes vinduer med en lang række funktioner, som kan være værd at overveje.
Måske kunne det være relevant med vinduer der kan:
- Skærme for solen – F.eks. hvis du har et stort vinduesglas som vender mod syd. Det er træls at skulle rulle for hele sommeren. Man kan få vinduer med solfilter, hvor det er nemmere at styre temperaturen i rummet.
- Blokere for nysgerrige blikke – Vinduer med ornamentglas (Typisk til badeværelse) sørger for at lyset kommer ind, uden man kan se ind.
- Stoppe larm – Der findes rigtig effektive støjdæmpende vinduer, f.eks. til dig som bor op af en befærdet vej.
- Rengøres indefra – perfekt til førstesalen.
Gør op med dig selv, om du ønsker at dine nye vinduer har ekstra funktioner. Det koster selvfølgelig ofte lidt ekstra, men det kan i nogle tilfælde være en god investering.
Indbrudssikre vinduer
Flere og flere får indbrudssikre vinduer installeret. Et vindue vil selvfølgelig aldrig blive indbrudssikkert, men målet er derimod at holde tyven ude i længst mulig tid. Der findes 6 forskellige modstandsklasser, som angiver hvor lang tid det vil tage før en tyv at komme igennem.
Vinduesindustrien anbefaler at man som minimum installerer vinduer af klassen 2N, som tager 2-3 minutter at bryde op. Men det skal selvfølgelig give mening, for hvis resten af ens hus ikke lever op til samme sikkerhedsstandard, så vil tyven selvfølgelig bare bryde igennem et andet sted.
Mange eksperter anbefaler at man indbrudssikre sit hjem, da det anses for det mest effektive værktøj mod indbrudstyveri.