Der kan være mange grunde til at man vælger at få nyt tag uden undertag, måske er det gamle ved at være ustabilt og faldefærdigt, eller måske er der bare bruge for en opdatering af taget, fordi det ikke er blevet lavet rigtigt eller der er andre fejl.
I tvivl om dit tags tilstand?
Hvis dit tag er over 35 år gammelt, kan du få et gratis tagtjek fra Jydsk Tagteknik. Her bliver dine tagplader, tagrender, tagrygning og inddækninger tjekket for fejl og mangler. Jydsk Tagteknik hjælper dig med at vurderer om dit tag har behov for at blive renoveret eller udskiftet, eller om det stadig har mange gode år foran sig.
Disse tagtyper kræver ikke et undertag:
Herunder finder du en kort oversigt over tagtyper, som kan etableres uden undertag:
Type | Kræver undertag? | Levetid (Forventet) | Minimum taghældning |
Eternitplader | Nej | Lang | 14 grader |
Eternitskifer | Nej | Lang | 18 grader |
Tagpap | Nej, men der skal etableres underlag. | Lang | 1,5-3 grader |
Ståltag | Der anbefales som minimum kondensfang. | Lang | 5-12 grader |
Inden du beslutter dig
Inden man går i gang med at renovere sit tag, så skal man først og fremmest læse sig frem til alle de forskellige valg, man kan tage. Her kan du læse mere om nogle af disse valg.
Man kan dog også vælge at få en professionel til at komme ud og kigge på det. Det kan gøre hele processen en del nemmere, fordi man ikke behøver at undersøge alle ens valgmuligheder så grundigt og derfor sparer lidt tid.
Det, der er smart ved at få en professionel til at kigge på det, er også, at hvis man træffer det forkerte valg som privatperson, så kan det komme til at koste en dyrt i forhold til, hvis man betaler en relativt lille pris for, at en professionel kan fortælle præcis, hvordan et nyt tag uden undertag skal udføres.
Renovering uden undertag
I mange tilfælde behøves der faktisk ingen udskiftning af selve undertaget. Det, der egentligt skal skiftes, er de tagsten, det tagpap, eller hvad der nu ellers ligger ovenpå undertaget. Det er dette, der bliver slidt af vejret og solen, og det er derfor oftest dette, der skal skiftes.
Når man skal have nyt tag uden undertag, så skal overtaget skiftes ud. Det er altså her, man oftest skal træffe de store beslutninger. Man skal finde det materiale, man gerne vil have. Man kan sådan set vælge mellem bølgeeternit, ståltag (Kræver som kondensfang), eternitskiffer og tagpap (Kræver underlag). Disse materialer har alle deres fordele og ulemper og til forskellige huse kan forskellige ting egne sig bedst.
Der er selvfølgelig også forskel i pris og holdbarhed, og derfor er det også en god ting at undersøge dette. Hvis man skal lave tag på en villa, er det anderledes, end hvis man skal lave tag på en bungalow osv. Derfor skal man også huske at tage dette med i overvejelserne, når man skal have nyt tag uden undertag.
Fordele og ulemper ved de forskellige materialer
Normalt ville man lægge den samme type tag, som allerede ligger på huset, men hvis man godt kunne tænke sig at høre, om der var andre muligheder derude, så skal man tage kontakt til en professionel, der kan rådgive om, hvad der ville være en god idé.
Tænk over udseendet
En ting, der er vigtig at tænke over, når man skal have et nyt tag uden undertag, er, hvilket udseende det vil have. Det skal nemlig passe ind i stilen med resten af huset og ikke genere øjet, når man kigger på det.
Selvom et sort glaseret tag er super smukt, så passer det næppe perfekt til alle slags huse. Et rødt murstenshus har bedst af bare at få det oprindelige murstensfarvede tag på, da det sorte bliver alt for overdøvende. Hvis man derimod har et hvidt hus, så kan man sagtens vælge de sorte sten.
Grunden til at mange bare vælger det samme tag, som de havde før, er også på grund af udseendet. Det ville simpelthen ikke passe ind med andet, og det er derfor nemmere bare at vælge et nyt tag uden undertag, som man allerede ved ser godt ud.
Den samlede pris
Den samlede pris af at få et nyt tag uden undertag kommer meget an på, hvilket slags hus man har, og hvordan standen af det gamle tag er. Jo mere der skal fikses, jo mere kommer det til at koste.
Hvis både overtaget og undertaget skal skiftes, skal man selvfølgelig af med mere, og ting som hældningen af taget kan også trække op i pris. Hvis man har andre ting som fx et andet tag, der skal tages ned, eller ting, der gør pålægningen af det nye tag mere besværligt, så må man betale for det også.
Der er selvfølgelig også forskel på, hvor meget det koster ud fra, hvilken håndværker man vælger til at udføre arbejdet. Der kan være nogle firmaer, der kan komme med et ekstra godt tilbud.
Find flere informationer
Som sagt er der meget, der skal tænkes over, når man skal have nyt tag uden undertag, men det er også meget hjælp at finde fra alle mulige forskellige steder på nettet. Du kan for eksempel gå online og finde mange guides til at få et nyt tag uden undertag. Sådan kan du finde mere viden om prisen på tage, og hvordan man egentlig vælger, hvad man skal gøre af sit tagprojekt.
Det er også online, du kan finde firmaer i dit område, der kan lægge et nyt tag uden undertag for dig, og eventuelt komme og tage et kig på dit tag førhen for at give dig et tilbud.
Husk altid at når du betaler for et nyt tag og endelig får det, så sørg for at holde øje med det og pleje det sådan, at det holder længst muligt. Sådan noget som alger kan godt sætte sig fast på taget og både være skadeligt for taget og være grimt at kigge på. Når nu man har brugt så mange penge for at få det op, så kan man lige så godt yde noget mere for at sikre sig den længst mulige levetid.
Sådan kan du altså komme rigtig godt i gang med dette nye tag og holde det pænt i mange år frem.