Algeramte fliser er sjældent særligt kønne at kigge på, og de indebærer også en vis form for risiko, da fliserne bliver glatte at gå på.
I denne artikel vil vi kigge på, hvordan du kan rense dine fliser for alger og beskytter mod, at de vender tilbage.
Algerens uden kemikalier
Hvis du ikke kan leve med algerne, er der forskellige ting, du kan gøre for at komme dem til livs.
Fjern alger med højtryksrenser
Det er bedst at gøre med en patio-cleaner, altså en rund spreder som påsættes din højtryksrenser. Hvis du ikke selv har en, kan det være, at du kan låne en.
Med en patio-cleaner, der bliver dine fliser renset på en skånsom måde, som ikke ødelægger fliserne og deres belægning. De roterende dyser og børster, renser fliserne skånsomt, men effektivt.
Hvis du ikke har en patio-cleaner, kan du rense med din højtryksrenser. Det er dog meget vigtigt, at du er forsigtig. Hold altid en god afstand fra højtryksrenseren til fliserne (40-50 cm) og sørg for, at der minimum er en 30 graders vinkel. Hvis man renser fliserne for hårdt, så vil man åbne flisernes overflade og gøre dem mere modtagelig for snavs og algevækst.
Brug en stiv kost
Mange vælger blot at benytte en kost til at rense deres fliser. I første omgang kan man starte med at feje med rent vand.
Hvis man lægger godt med flisesand på overfladen og fejer fliserne, vil man kunne slibe/skrabe hårdføre alger væk.
Algerens med kemikalier
Der findes mange gamle husråd omkring brug af kemikalier til at fjerne alger med. Men de er ikke godkendte af miljøstyrelsen og dermed ulovlige at anvende og du risikere at være med til at forurene grundvandet og jorden på din grund. Hvis du ønsker at benytte algemidler, skal du læse, om de er godkendt af miljøstyrelsen.
Der findes forskellige godkende algefjernere, altså midler, som nemt og effektivt kan hjælpe dig med at fjerne alger.
Det kan være en rigtig god idé at påføre sig gummistøvler, da midlerne typisk er basiske. Du bør også holde børn og husdyr væk fra fliserne, indtil at de er tørre og uskadelige.
Husk at underlaget typisk skal være helt tørt. De fleste midler kræver også at temperaturen som minimum er 7-10 grader.
Sådan påfører du algefjerner:
- 1: Bland din algefjerner i den rette dosis, hvis den ikke er færdigblandet.
- 2: Påfør blandingen med en havesprøjte eller vandkande med spreder.
- 3: Herefter skal fliserne tørre op.
- 4: Genfyld fugerne, hvis der mangler fugesand.
- 5: Rens det værktøj der er benyttet til at sprede algemidlet.
Du bør efterfylde med fugesand
Når du har renset dine fliser i bund, bør der efterfyldes med fugesand. Hvis det skal være rigtige effektivt, skal du have kradset de gamle fuger helt op.
Når man efterfylder sine fuger, er det en enormt god idé at benytte fugesand, der er beregnet til jobbet. Med eksempelvis ukrudtshæmmende fugesand fra Danfugesand eller et andet firma.
Hvis du vælger at rense dine fliser med blot en stiv kost og fugesand, bør du selvfølgelig først rense fugerne og så efterfølgende slibe dine fliser (Hvor fugerne i processen vil blive fyldt op).
Beskyt mod fremtidig algevækst
Der er flere måder at du kan beskytte dine fliser mod fremtidig algevækst.
Først og fremmest kan du arbejde med at fjerne fugten fra fliserne. Hvis dit vand har svært ved at løbe væk fra fliserne, vil der hurtigt opstå nye alger.
Har du behandlet dine fliser med algerens, så har midlet typisk også en virkning mod fremtidige alger (I en periode).
Når du har renset dine fliser i bund, kan det godt betale sig at imprægnere dine fliser. Ved en imprægnering, kan man beskytte sine fliser mod vand, olie og andet skidt. Holdbarheden øges og det pæne look bliver holdt i længere tid.