Vi er finansieret af reklamer - Nogle af vores links er annoncørlinks og betragtes som reklamer.

Gør det selv indkørsel med belægningssten / fliser – Sådan laver du din egen indkørsel

Overvejer du at lave en rigtig gør det selv indkørsel med belægningssten? I denne guide der gennemgår vi hele processen. Vi går i dybden med opbygningen af indkørslen, valg af belægningssten, kantsikring og underlag.

Bliv rådgivet og modtag 3 tilbud på anlæggelse af indkørsel (Gratis)
Hvis du vil have en brolægger til at klare opgaven, kan du med fordel bestille 3 tilbud på udført arbejde. Beskriv din opgave så præcist som muligt hos 3byggetilbud.dk og modtag 3 uforpligtende tilbud fra kompetente fagfolk.
 • 100% uforpligtende tilbud og gratis rådgivning
 • Over 600.000 formidlede tilbud. Hurtigt svar og tilbud i hele DK!
 • Høj kundetilfredshed (4,6 hos Trustpilot)

Hvad skal du bruge til at lave din indkørsel?

Disse materialer skal du bruge til at lave din nye indkørsel:

 • Belægningssten eller betonfliser
 • Sand (19 cm)
 • Stabilgrus (12 cm)
 • Fugesand (3 cm)
 • Kantsikring
 • Fugesand

Anbefaling: Køb stabilgrus, fugesand og sand hos Havehandel.dk

Hos Havehandel kan du finde et stort udvalg af grus og sand, f.eks. fugesand, brundsikringsgrus, afretningsgrus, stenmel, mv. De leverer i big bags og har nogle meget konkurrencedygtige priser. Bemærk at de tilbyder gratis levering og deres priser er blandt de billigste på markedet.

Se udvalget af grus i bigbags hos Havehandel

Dette udstyr skal du anskaffe dig (Kan variere):

 • Skovl
 • Kost
 • Spade
 • Murersnor
 • Vaterpas
 • Retskinne (Eller lignende)
 • Pladevibrator

Vil du gerne have en professionel til at klare arbejdet?

Måske virker det uoverskueligt selv at lave sin indkørsel eller måske ønsker du blot hjælp til noget af arbejdet, f.eks. til udgravning og bortskaffelse af jord. Hvis det er tilfældet, kan du med fordel bestille 3 tilbud på opgaven.

Ønsker du at få en fagmand til at hjælpe dig med at lave din nye indkørsel? Få en god pris hos 3byggetilbud.dk.

Bestil et tilbud på udførelse af ny indkørsel

Det kan være en fordel at få professionel hjælp til sin nye indkørsel. En professionel brolægger laver arbejdet korrekt første gang. Han/hun har også den fordel at de ofte kan indkøbe materialer til bedre priser, hvilket medfører at priserne ofte kan komme ned i nærheden af det du selv ville skulle betale, hvis du gjorde alt selv.

Ved at benytte dig af 3byggetilbud, kan du bestille 3 tilbud på udarbejdelse af din nye indkørsel. Dette giver dig en hurtig vurdering af prisniveauet og hjælper dig med at vurdere om du vil klare opgaven selv, eller betale dig fra det.

Tager blot få minutter

Du skal blot udfylde formularen (Så præcist som muligt). Derefter bliver du kontaktet af op til 3 forskellige brolægningsfirmaer, som giver dig tilbud på opgaven. Måske vil de lige ud og se den kommende indkørsel først, eller måske er din beskrivelse god nok til at give et tilbud. Når de har vurderet opgavens omfang, vil de sende dig et uforpligtende tilbud. Derefter bestemmer du selv om du vil gå videre med tilbudet eller ej.

Få 3 gratis og uforpligtende tilbud på en ny indkørsel

Hvilke belægningssten / fliser skal jeg vælge?

Hvis der blot skal køre almindelige biler i din indkørsel, så er 6 cm tykke belægningssten / fliser nok. Skal indkørslen bruges til tungere køretøjer, skal du anvende tykkere belægningssten / fliser.

Når du overvejer hvilke belægningssten eller fliser du vil anvende, kan det være fornuftigt at se sig grundigt omkring. Gå f.eks. en tur gennem et nybyggerområde og se de forskellige typer der anvendes.

Indenfor belægning findes der 3 typer sten:

 • Type A: Har evnen til at låse sig fast i alle retninger. Disse afhjælper udskridninger, men udseendet behager ikke alle.
 • Type B: Kan låse sig i en enkelt retning.
 • Type C: Kan ikke låse sig i nogen retning.
Typer af belægning
Brosten er pæne til indkørsel
Brosten giver en enormt flot indkørsel – Men stiller høje krav til at de lægges korrekt og underlaget er perfekt.

Overvej at skjule dit brønddæksel

I mange indkørsler er der brønddæksler. Hvis du vil have en så smuk indkørsel som muligt, kan du overveje at skjule dit brønddæksel med en dækselskjuler fra Jesmig.

Du kan læse om hvordan den installeres her og du kan se udvalget af Jesmig´s dækselskjulere hos FC Beton.

Anlægsarbejde

Ordentlig anlægsarbejde er nøglen til en indkørsel som holder år efter år. Får man ikke opbygget et ordentligt underlag, risikere man at stenene synker eller skrider med tiden.

Grave ud til ny indkørsel

Er der ikke opbygget et eksisterende underlag, skal du forvente at der kræves rigtig meget gravearbejde. Her kan du med fordel bestille hjælp udefra, f.eks. booke en minigraver til at klare arbejdet og få hjælp til at køre jorden væk.

Som minimum skal der graves 34 cm af. Men hvis jorden stadig er sumpet herunder, anbefales det at grave endnu dybere. Så hvis man skal grave en indkørsel på en størrelse der hedder 15mx3m, står man med mere end 15 kubikmeter jord der skal graves af og bortskaffes. Selvom det er muligt at gøre med en skovl, vil det uden tvivl kunne betale sig at bestille hjælp til dette.

Har du en standard trailer som eksempelvis har en max lastevægt på 480 kilo, vil 15 kubikmeter jord betyde små 50 ture til genbrugsstationen.

Kort sagt: Skal du grave ud til en større indkørsel, bør du alliere dig med en anlægsgartner (Se timepris for anlægsgartnere) eller lignende, som kan hjælpe med gravearbejdet og bortskaffelsen af jord.

Hvordan opbygges et underlag i indkørsel?

Når du har gravet de minimum 34 cm af, skal du i gang med at opbygge dit underlag.

Bundsikring

Det første lag grus der skal lægges er bundsikringen. Her lægges ca. 19 cm vasket sand, som opbygges med et fald på 2.5-4cm pr. meter (Væk fra huset).

Når bundsikringen er lagt, retter man af med en retskinne og komprimerer med minimum 3 ture med en pladevibrator.

Bærelaget

Herefter skal underlaget stabiliseres med stabilgrus. Dette bærlag er det som giver styrken til indkørslen og gør den modstandsdygtig overfor eksempelvis biler.

Bærelaget opbygges med 12 cm stabilgrus, som viberes grundigt. Laget skal rettes af med en retskinne og der skal være samme fald væk fra huset, som ved bundsikringen.

Hvis man benytter tørt stabilgrus, kan man med fordel fugte det lidt. Hvis underlaget er blevet ujævnt efter komprimeringen, er det vigtigt at man fylder mere stabilgrus på.

Kantsikring

Med en kantsikring, der mindsker man risikoen for udskridninger. Det anbefales at man benytter sig af kantsikring, hvis man laver en ny indkørsel. Denne kan laves med havekantsten, plastik/stål kantsikring, beton eller kantblokke.

indkørsel med kantsikring lagt mod hus

I den ene side, kan man benytte den eksisterende bygning som kantsikring, hvis indkørslen støder op til.

uden kantsikring kan belægningen skride
Hvis man ikke benytter kantsikring, kan man risikere at belægningen vipper / skrider ved trafik.

Herunder er et eksempel på udført kantsikring.

Kantsikring udført med en kantsten sat i jordfugtig beton.
Kantsikring udført med en kantsten sat i jordfugtig beton.

Man kan også vælge at blot støbe en kantsikring uden sten, hvis man vil holde opgaven mere simpel. Men denne metode er lidt mindre holdbar i længden.

Afretning

Når man har lavet kantsikring og bærelag, skal der lægges 3 cm afretningssand. Dette er til at sikre at belægningsstenen/ flisen ligger pænt og plant. Afretningslaget skal viberes og opstår der huller eller forhøjninger, skal det genvibreres.

Man kan med fordel trække snore over sandet, for at sikre at man har den rette hældning. Nogle anvender vandrør til at trække sandet af efter, mens bruger aftrækningsskinner, brædder eller lignende.

Skal jeg bruge ukrudtsdug?

Det frarådes at bruge en ukrudtsdug inden belægningsstene / fliserne kommer på plads. Det ukrudt der vil opstå vil vokse i mellem fliserne og en dug vil have minimal effekt. Hvis man lægger en ukrudtsdug vil afretningslaget ikke kunne trænge op mellem fliserne, når man vibrerer projektet en sidste gang.

Genbruge eksisterende underlag i indkørsel

De fleste står i en situationen, hvor der er et eksisterende underlag som de blot vil lægge nye belægningssten / fliser på. Det er en kæmpe fordel, da man spare ekstremt meget arbejde (Og penge).

Du skal overveje om det eksisterende underlag kan genbruges i nuværende form, eller om der skal laves forbedringer. Hvis dine eksisterende sten ikke er sunket eller skredet meget i siderne, kan man som ofte genbruge underlaget.

Du bør bestille lidt afretningsgrus til at lægge ovenpå det eksisterende og det vil også være en god idé at få stampet underlaget inden du lægger fliserne (Du kan ofte leje en pladevibrator i dit lokale byggemarked), så du får stabiliseret underlaget.

Lægge fliser ovenpå eksisterende fliser?

Det frarådes at du laver en indkørsel med nye sten ovenpå de gamle. Men det er muligt, men der er adskillige risikofaktorer forbundet med opgaven.

I nogle tilfælde er det dog ikke muligt, da koten på det færdige underlag bliver forhøjet med fliserne og nyt underlag. Max koten på fliserne skal altid være mindst 10cm under gulvkoten i huset / murstenene.

Det anbefales at du fjerner de gamle belægningssten / fliser, men ønsker du ikke at gøre dette, kan du følge følgende fremgangsmåde:

Du bør minimere risikoen for at stenene løber, ved at støbe en ordentlig kantsikring. Og du bør rette de eksisterende sten op og sikre dig at der ikke er vippende fliser.

Som underlag anvender du 10 cm belægningsgrus, som komprimeres og afrettes. (Husk der skal være et fald på 1-2 cm pr. løbende meter væk fra huset).

Du bør fjerne nogle af stenene i et mønster, så der ikke ophober sig vand mellem de 2 lag, hvilket vil give frostskader.

Men selvom det er muligt, så øger du risikoen for at indkørslen bliver grim med tiden.

Lægning af fliser / belægningssten

Når underlaget er afrettet, er det tid til at lægge fliser eller belægningssten.

Du bør anvende snore til at sikre dig den rette afstand og at belægningen ikke skrider / bliver forkert når den lægges.

Du bør anvende en fugebredde på mellem 2 og 5 mm. efter smag.

Brug murersnor til at lægge dine belægningssten eller fliser præcist.

Vær obs på hvis du ønsker at bruge stenmel som fugesand, at det kan misfarve belægningen. Derfor bør man bruge fugesand. Hvis man ønsker at bruge stenmel (Som kan have fordele ift. ukrudt), bør stenmelet være 100% tørt.

Når du lægger stenene / fliserne, skal de lægges ind mod den forrige flise og forsigtet placeres i sandet, for at undgå ujævnheder.

Afslutning med fugesand og vibrering

Når du har lagt hele indkørslen, skal du fordele et lag fugesand og feje i alle retninger. Herefter fejes fugesandet væk og man kører en sidste tur med pladevibratoren over indkørslen.

Hvor brugbar var denne artikel?

Klik på et hjerte for at stemme

Gennemsnitlig vurdering 0 / 5. Vurdering: 0

Ingen vurderinger endnu:

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Bestil 3 tilbud på en ny indkørsel

Kan du ikke overskue at lægge en ny indkørsel selv? Bestil 3 uforpligtende tilbud på anlæggelse af en ny indkørsel.