Vi er finansieret af reklamer - Nogle af vores links er annoncørlinks og betragtes som reklamer.

Afmontering af brændeovn – Hvad koster det? (Priser og regler i 2024)

Flere og flere skiller sig af med deres gamle brændeovn. Afmontering og bortskaffelse af brændeovne er sker især ved huskøb, da lovgivningen diktere at man skal skaffe sig af med sin brændeovn i det nye hus, hvis den er af ældre årgang.

Uforpligtende tilbud på afmontering af brændeovn
Skal din brændeovn fjernes? Brug vores samarbejdspartner 3byggetilbud.dk og bestil 3 uforpligtende tilbud på afmontering af din brændeovn.
 • 100% uforpligtende tilbud og gratis rådgivning
 • Over 600.000 formidlede tilbud. Hurtigt svar og tilbud i hele DK!
 • Høj kundetilfredshed (4,6 hos Trustpilot)

Selv om det er hyggeligt med levende ild i stuen, så er der efterhånden kommet så meget fokus på de negative indvirkninger af de skadelige partikler, som brændeovne udleder.

Dette er også blevet et stort fokuspunkt hos myndighederne, som aktivt lovgiver, med henblik på at danskerne skal skille sig af med deres brændeovne.

Hvad koster det at afmontere en brændeovn?

Prisen på at fjerne brændeovnen er meget afhængigt af hvordan den er installeret. Der kan være stor forskel på priserne, da det primært afhænger af, hvor meget du skal have repareret ved bortskaffelse.

Hvis brændeovnen er tilsluttet en indvendig skorsten, vil du kun skulle reparere hullet i skorstenen, mens ved en tilslutning til egen skorsten vil medføre, at du skal reparere både hullet i loftet og i taget.

Hvis du skal have installeret en ny brændeovn, kan du med fordel vælge en model med samme specifikationer som den gamle, da det vil minimere meget af reparationsarbejdet.

Hvad pris skal du betale for at få fjernet en brændeovn?

Det koster fra 5.000 kroner at få afmonteret sin brændeovn. Prisen stiger i takt med opgavens kompleksitet. Dertil kommer de efterfølgende udgifter til udbedring og reparation.

Den er også afhængig af, om du selv ønsker at bortskaffe ovnen, eller håndværkeren skal gøre det. Da en brændeovn hurtigt kan veje 100 kilo, er dette en del, som de fleste betaler sig fra. Især antikke brændeovne vejer rigtigt meget.

Tilbud på afmontering af brændeovne (Spar penge)

Det er altid en god idé at få et par forskellige tilbud fra forskellige håndværkere. På den måde kan du få en bedre forståelse for prisniveauet og vælge det bedste tilbud.

Der er flere måder, at man kan få tilbud på bortskaffelse af sin brændeovn. Måske kender man nogle lokale håndværkere, som kan komme ud og se på opgavens omfang. Ellers kan man med fordel bestille 3 tilbud via 3byggetilbud.dk. Husk at beskrive opgaven omhyggeligt og præcist.

Det er selvfølgelig uforpligtende og gratis at benytte sig af 3byggetilbud.

Hvordan kommer jeg af med min gamle brændeovn?

Først og fremmest skal det pointeres, at det er ulovligt at sælge (Til videre brug) eller bortgive din gamle brændeovn, da de ikke lever op til kravene om partikeludledning.

Forslag til bortskaffelse:

Du kan selvfølgelig at aflevere den på genbrugsstationen, eller du kan sælge den til en skrothandler (Hvis den indeholder nok jern).

Alternativt kan man bestille en flyttemand, som kan køre den på genbrug, eller man kan lave en aftale med håndværkeren, som afmonterer den.

Er man et par stærke mennesker, er det dog ikke umuligt at klare opgaven selv.

Tilskud til afmontering af brændeovne?

Det er ikke længere muligt at få et tilskud til at få fjernet sin gamle brændeovn. Dette, tiltag er udløbet.

Dette tilskud var på 2.215 kroner og dækkede brændeovne fra før 1995. Herefter var det muligt at benytte håndværkerfradraget til at opnå fradrag på timelønnen ved nedtagning. Men denne mulighed er hellere ikke længere tilgængelig.

Skrotning af brændeovn ved huskøb

Er du huskøber, er du forpligtet til at oplyse, om der står en pejseindsats eller en brændeovn i det hus, du har købt. Dette skal du indberette via tinglysning.dk.

Herefter vil du modtage et brev fra miljøstyrelsen med information omkring mulighederne for at dokumentere ovnens alder og dine frister.

Brændeovne fra før 2003

Hvis ovnen er produceret før 2003, skal den enten skiftes eller skrottes. Dette skal gøres senest 12 måneder efter overtagelse af huset. Og det skal indbetales til miljøstyrelsen via det brev, du modtager med digital post.

Hvorfor udfases gamle brændeovne?

Fordi de ikke er særligt miljøvenlige og de frigiver mange skadelige partikler, som kan give husejeren følgesygdomme. Brændeovne fra før 2003 er typisk ikke produceret med den nødvendige teknologi til at begrænse den skadelige virkning.

Mindre skadelig udledning af partikler med en ny brændeovn

Nye brændeovne udleder op til 70% mindre skadelige partikler end eksisterende brændeovne fra før 2003. Brændeovne som sælges i dag skal leve op til meget strikse regler, da det er et stort fokuspunkt at mindske luftforurening og de alvorlige følgesygdomme de skaber.

Beholde en nyere brændeovn

Hvis boligen inkludere en brændeovn, som er produceret efter 1. januar 2003, skal du kunne dokumentere ovnens alder. Dette kan gøres ved at indsende:

 • en underskrevet erklæring af vurdering af produktionsåret fra en fagperson eller
 • en prøvningsattest eller
 • dokumentation af svanemærkning eller
 • en overensstemmelsesvurdering.

Du skal indsende dokumentationen indenfor 6 måneder efter overtagelse. Dette gøres via det brev, som du har modtaget fra digital post fra miljøstyrelsen.

Ikke alle brændeovne er omfattet af ordningen

Følgende ovne er ikke en del af ejerskifteordningen:

 • Brændekedler
 • Brændeovne i fredede bygninger.
 • Brændekomfurer, som er blevet opbygge på stedet.
 • Pejseindsatse, hvor en nedlæggelse vil kræve større, konstruktionsmæssige ændringer.
 • Halmfyr
 • Kakkelovne
 • Masseovne
 • Pillefyr
 • Åbne ildsteder/pejse

Du er hellere ikke ramt af ejerskifte ordningen i følgende situationer:

 • Ejerskifte ved skilsmisse, hvor ægtefælle køber bolig.
 • Dødsfald hos ægtefælle, hvor du herefter vil sidde i uskiftet bo.
 • Hvis salget sker til en anden tinglyst, medejer.
 • Ejerskifte ved andelsbolig eller kolonihave.
 • Ejerskifte, hvor køber er en forening, fond, stiftelse, A/S eller Aps.

Spørgsmål og svar

Kan man selv fjerne en brændeovn?

Ja, hvis du har hænderne skruet rigtigt på, og selv kan foretage reparationerne på gulv og loft, vil det være muligt selv at udføre arbejdet. Ellers skal du søge hjælp hos professionelle murere, tømrer og blikkenslagere.

Kan man få tilskud til at få fjernet sin brændeovn?

Nej. Det er ikke længere muligt at søge de 2.215 kroner i tilskud, da puljen er opbrugt.

Kan man sælge din gamle brændeovn?

Du må ikke sælge din gamle brændeovn til viderebrug. Men det er muligt at sælge den til en skrothandler. Men da skrotværdien for gammelt jern ligger på omkring 1 krone, vil det være begrænset med indtjeningen.

Kan man betale sig fra, at nogle henter brændeovnen?

Ja, du vil højst sandsynligt kunne lave en aftale med håndværkeren (Mod betaling). Alternativt skal du selv gøre det eller hyre eksempelvis en flyttemand til opgaven.

Kan jeg få tilskud via BoligJob-ordningen?

Nej, ikke længere. Håndværkerfradraget er ophørt, og der gives nu kun tilskud til serviceydelser.

Hvor længe må jeg have en gammel brændeovn stående?

Hvis du har købt nyt hus, hvor der er en eksisterende brændeovn, som er, er dækket af ejerskifteordningen, skal du bortskaffe din brændeovn inden for 12 måneder.

Hvem nedtager typisk brændeovne?

Det vil typisk være en opgave udført af en blikkenslager, tømrer eller murer.

Hvad koster det at få fjernet sin brændeovn?

En afmontering af brændeovn vil typisk koste 5.000 kroner og opefter.

Hvor brugbar var denne artikel?

Klik på et hjerte for at stemme

Gennemsnitlig vurdering 4.3 / 5. Vurdering: 4

Ingen vurderinger endnu:

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?