Vi er finansieret af reklamer - Nogle af vores links er annoncørlinks og betragtes som reklamer.

Hvad koster en varmepumpe i strøm?

Få 3 tilbud og rådgivning via 3byggetilbud.dk
Overvejer du at få installeret en luft til vand varmepumpe med lavt strømforbrug? Bestil 3 tilbud på opgaven og spar penge. Brug vores samarbejdspartner 3byggetilbud.dk, hvor du også kan få gratis rådgivning i forbindelse med opgaven. Alle tilbud er uforpligtende og du vælger selv om du vil går videre med et af dem.
 • 100% uforpligtende tilbud og gratis rådgivning
 • Over 600.000 formidlede tilbud. Hurtigt svar og tilbud i hele DK!
 • Høj kundetilfredshed (4,6 hos Trustpilot)

Overvejer du at anskaffe dig en varmepumpe? Er du i tvivl om hvor meget strøm den vil bruge om året?

Vi kan kun hjælpe dig med estimater, da det er umuligt at sige præcist hvor meget en varmepumpe vil bruge af strøm om året. Det afhænger nemlig af dit forbrugsmønster, klima, din boligs isolering og varmepumpens effektivitet.

Men som hovedregel vil en gennemsnitsfamilie i et 130 m2 parcelhus årligt bruge 5.746 kWh med en luft til vand varmepumpe og 5.246 kWh med en jord til vand varmepumpe.

En luft til luft varmepumpe (Som kun kan bruges som supplerende varme, er estimeret til at bruge 3.202 kWh årligt.

Hvad det så præcist vil koste, det afhænger jo af strømpriserne. Og vi ved jo at strømpriserne er ret varierende for tiden, så det kan være meget svært at sige hvad den årlige pris vil være, hvis vi bruger overstående eksempel (Medmindre man har fået sin strømpris låst fast).

Du kan lege med de forskellige forbehold herunder (Husk at det kun er estimater):


Hvad koster en varmepumpe i strøm om måneden?

Strømforbruget og omkostningerne for en varmepumpe varierer som tidligere nævnt af flere faktorer (Klima, bolgens stand, varmebehov, m2).

For at give et eksempel på hvordan det kan udregnes, lad os sige, at din bolig har et varmebehov på 15.000 kWh om året, og din varmepumpe har en SCOP (Seasonal Coefficient Of Performance) på 4.

 • Strømforbrug (kWh) = (Boligens varmebehov i kWh) / SCOP
 • Strømforbrug = 15.000 kWh / 4 = 3.750 kWh om året
 • For at finde det månedlige strømforbrug, dividerer vi årsforbruget med 12 måneder:
 • Månedligt strømforbrug = 3.750 kWh / 12 = 312,5 kWh

Nu skal vi kigge på strømpriserne og tage dem med i udregningen. Hvis du pt. betaler 2,50 DKK pr. kWh, vil prisen blive:

Månedlige omkostninger = 312,5 kWh * 2,50 DKK/kWh = 781,25 DKK

Hvor meget strøm bruger en varmepumpe i døgnet?

Hvis vi tager udgangspunkt i vores eksempel med et gennemsnitligt parcelhus fra 1960-1970erne på 130 m2, hvor:

 • En luft til luft varmepumpe (Som bruges supplerende) bruger 3.202 kWh årligt.
 • En jord til vand varmepumpe bruger 5.246 kWh årligt.
 • En luft til vand varmepumpe bruger 5.746 kWh årligt.

Vil vi kunne sige:

 • Luft til luft varmepumpe: 3.202 kWh / 365 = 8,77 kWh i døgnet.
 • Jord til vand varmepumpe: 5.246 kWh / 365 = 14,37 kWh i døgnet.
 • Luft til vand varmepumpe: 5.746 kWh / 365 = 15,74 kWh i døgnet.

Der vil dog selvfølgelig være forskel på forbruget afhængigt af årstid. Om sommeren vil man jo typisk ofte ikke have varme på, mens om vinteren vil forbruget være markant forhøjet.

Husk at tage den reducerede el-afgift med i ligningen

Hvis du bruger varmepumpe som din primære varmekilde i din bolig, kan du jo få reduceret din el-afgift på alt forbrug over 4.000 kWh om året.

Fra 1. juli 2023 justeres elafgiften. Herefter vil din elafgift blive beregnet efter følgende sats (hvis du er berettiget):

 • Forbrug op til 4.000 kWh/ om året: 69,7 øre/kWh (Eks. moms)
 • Forbrug over 4.000 kWh/ om året: 0,80 øre/kWh (Eks. moms)

Hvor meget strøm bruger en luft til vand varmepumpe?

Med henvisning til vores tidligere eksempel, så bruger en luft til vand varmepumpe i gennemsnit 5.746 kWh om året (130 m2 parcelhus fra 60-70´erne).

Det er dog ikke helt ligegyldigt hvilket mærke luft til vand varmepumpe du vælger. Der sker hele tiden en teknologisk udvikling på området og pumperne bliver mere og mere effektive ift. at konverterer til varme.

Hvor meget strøm bruger en jord til vand varmepumpe?

Som tidligere nævnt, så bruger en gennemsnitlig jordvarmepumpe 5.246 kWh om året (130 m2 parcelhus fra 60-70´erne).

En jord til vand varmepumpe er generelt mere effektiv end en luft til vand varmepumpe, da jordens temperatur er mere stabil (Og højere), end luftens temperatur.

Dette betyder at den typisk bruger mindre strøm og har lavere driftomkostninger. Jord til vand varmepumper er dog dyrere at etablere, hvilket skal tages med i det samlede billede.

Der kan dog være ret stor forskel på hvor effektiv de enkle jord til vand anlæg er. Derfor er det vigtigt at du finder et anlæg med en god SCOP værdi. En SCOP værdi på 4,4 vil give en ret stor besparelse i forhold til en værdi på 3,9, hvis man ser det over 5, 10, 20 år.

Hvor meget strøm bruger en luft til luft varmepumpe?

Luft til luft varmepumper er den type varmepumpe, hvor der er størst forskel på tværs af modellerne. Der kan være enormt stor forskel på hvor effektive de er ift. at udnytte strøm og luft og konverterer det til varme. De bedste modeller har en SCOP-værdi på over 6, mens mange billigere modeller har en værdi på 4 og under.

Derfor kan der være stor forskel på hvor meget strøm at luft til luft varmepumpen skal bruge, for at opvarme det rum den befinder sig i.

Når det så er sagt, så siger vores eksempel at et gennemsnitligt forbrug vil være 3.202 kWh for en luft til luft varmepumpe, som en supplerende varmekilde i et 130 m2 parcelhus fra 1960-1970´erne.

Er det dyrt i strøm at have en varmepumpe?

Det er et spørgsmål som er svært at svare præcist på, da det jo afhænger af en lang række faktorer.

Historisk set har varmepumper været billige energikilder, men efter der er kommet uro på energimarkedet og prisen på el er blevet ustabil, er det meget svært at svare præcist på spørgsmålet.

Hvis vi antager at en varmepumpe bruger 5.746 kWh på at opvarme dit hus om året. Hvis du kun betaler 2 kroner pr. kWh, vil det være en billig årligt regning (Ofte også billigere en fjernvarme). Men er prisen pr. kWh 4, 5, 6 kroner i timen, vil det hurtigt blive dyrt at opvarme huset.

Du bliver nød til at se på de aktuelle priser og få en fornemmelse af de fremtidige priser, for at vurderer om det vil blive dyrt i strøm at have en varmepumpe. Herefter kan du sætte det op mod de andre muligheder der er i dit område. Og til sidst kan du regne på priserne, hvor du lægger prisen for etablering og løbende drift med ind i regnstykket.

Hvor brugbar var denne artikel?

Klik på et hjerte for at stemme

Gennemsnitlig vurdering 4.8 / 5. Vurdering: 4

Ingen vurderinger endnu:

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?