Det kan være svært at beslutte sig for, hvilken lofttype man skal vælge. Der er mange muligheder, og ved alle valg følger der fordele og ulemper.
Et vigtigt parameter er prisen. Der er stor prisforskel på tværs af de forskellige lofttyper, især hvis man vælger at gøre det selv. Vælger man at benytte sig af en håndværker til arbejdet, så vil prisforskellen mindskes, da den primære udgift vil være håndværker lønnen.
Prisestimering: Hvad koster et nyt loft?
Vores beregner, er lavet med udgangspunkt i de 4 primære lofttyper. Der er selvfølgelig andre løsninger på markedet, og der kan være stor forskel på materialerne og deres priser. F.eks. hvis du har besluttet dig for et lyddæmpende loft, vil der være en del i forskel på prisen på eksempelvis en rigtig Troldtekt plade og de andre træbetons plader, som sælges i byggemarkedet.
Det, vi prøver at sige, er, at vores prisberegner er kun vejledende. Der kan også være forholdsvis store geografiske prisforskelle på tværs af landet. Vores beregner, er kun vejledende, men den kan give dig en idé om, hvor du ender henne prismæssigt.
Lofttyper
Gips
Gips er et meget populært materiale, når det gælder om at vælge loft. Det kan laves / opsættes på forskellige måder, men de fleste vælger løsningen, hvor gipspladen opsættes, spartles og males. Man monterer typisk gipspladerne på forskallingsbrædder. Husk, at der er ekstra krav til gipspladen i vådrum, hvor man skal vælge vådrumsgips.
Pudset loft
Pudsede lofter er smukke. De passer perfekt ind i ældre huse, hvor nogle vælger at få lavet specielle løsninger, eksempelvis med stuk. Ulempen er, at det med tiden kan slå revner, især hvis det ikke er opsat optimalt. Det er også et tidskrævende arbejde at opsætte et pudset loft, hvilket betyder, at det kan blive ret dyrt at opsætte, hvis man skal betale sig fra det.
Huntonit / Troldtekt plader
Er en meget pæn løsning, som er meget populær, f.eks. i boliger med højt til kip, da pladerne er lyddæmpende. Kan monteres på et skinnesystem eller direkte på forskallingen (Afhængigt af typen).
Brædder / Trælister
Et andet valg kan være et loft i træ. Det er en løsning, som måske ikke er så populær mere ved renoveringer men trælofter opsat med profilbrædder eller lister, er et forholdsvist billigt valg med mange muligheder. Man kan vælge at opsætte det ubehandlet, malet eller lakeret.
Spar penge ved at gøre det selv
Det kræver en vis færdighed, hvis du selv ønsker at opsætte dit nye loft. Det er bestemt muligt, hvis du har lidt håndværksmæssig erfaring. Men der kan være rigtig mange penge at spare, da størstedelen af udgiften er lønnen (Hvis du vælger en håndværker).
Det er vigtigt, at du researcher arbejdet grundigt og har en klar idé om, hvordan du opsætter dit loft, inden at du går i gang. Hvis du vælger selv at opsætte dit loft med begrænset erfaring, kan du med fordel vælge en lofttype, som er nem at opsætte.
Trælofter er også forholdsvis nemme at opsætte. Gipslofter er også forholdsvis lette at opsætte, men sværere at gøre pæne. Opsætningen af pladerne er dog lidt problemfyldt, da de er meget tunge. Her anbefales det, at man lejer en pladehejs. Ofte er det dog den efterfølgende spartling og maling, som kan være problemfyldt for den uerfarne.
Pudsede lofter bør man holde sig fra, medmindre man har erfaring med arbejdet. Der er ret mange risici ved at gøre det selv ift. holdbarhed og udseende.
Træbetonplader kan også opsættes med begrænset erfaring.
Husk, at det er altid meget nemmere at opsætte et loft, hvis man er flere om arbejdet.