Vi er finansieret af reklamer - Nogle af vores links er annoncørlinks og betragtes som reklamer.

Nyt undertag – Guide til undertage: Priser, typer, mv.

Skal du renovere tag, så er der mange faktorer, du skal være opmærksom på. En af de væsentligste er undertaget, da det spiller en afgørende rolle i at holde dit hus både tørt og tæt.

Bestil 3 tilbud på nyt tag (Gratis og inklusiv rådgivning)
Så kan du gøre det nemt for dig selv. Bestil 3 tilbud på dit nye tag med undertag hos 3byggetilbud. Det tager få minutter og det er 100% uforpligtende.
  • 100% uforpligtende tilbud og gratis rådgivning
  • Over 600.000 formidlede tilbud. Hurtigt svar og tilbud i hele DK!
  • Høj kundetilfredshed (4,6 hos Trustpilot)

Der findes flere forskellige slags, og overvejelserne er mange, når det helt rigtige skal vælges. Læs med her og bliv klogere på de forskellige typer, og hvad du skal være opmærksom på , når du skal træffe dit valg.

Få dit tag vurderet gratis

Er du i tvivl om dit tags tilstand? Og er dit tag over 35 år gammelt?

Så kan du gratis og uforpligtende bestille et tagtjek via Jydsk Tagteknik. Her bliver dit tag gennemgået for fejl og mangler. Der bliver kigget på tagplader, inddækninger, tagrygning og tagrender.

Herefter får du en vurderingsrapport med alle observationerne og hvis der er forslag til forbedringer eller en decideret udskiftning, vil du få et tilbud på det.

Hvad er et undertag?

Undertag

Et undertag er grundlæggende et ekstra tag, der ligger oven på spærene et stykke under den yderste tagbelægning på et hus. Dets funktion er at skabe ekstra tæthed ved at beskytte mod bl.a. regn, kondensvand og vind, så der ikke trænger fugt ind gennem taget og videre ned i huset.

Undertage etableres til nye tage og ved renoveringer

Undertage anvendes i dag næsten altid i nybyggeri og monteres også oftest ved renovering af ældre tage. Fordelene ved undertage er nemlig mange, og ulemperne ved et korrekt monteret nyt undertag tæt på ikke-eksisterende. De spiller en helt central rolle som sikkerhed ved at holde taget tæt og derved tagkonstruktionen tør og kan derfor forlænge levetiden på både dit tag og dit hus.

Tre forskellige typer af undertag

Overordnet findes der tre typer af undertag; Det faste, det middelfaste og det lette.

  • Et fast undertag er typisk lavet af hårde og tunge plader i eksempelvis krydsfiner eller OSB-plader, som kan beklædes med tagpap
  • Et middelfast undertag er lavet af tyndere træplader som eksempelvis masonit eller i sjældne tilfælde gipsplader
  • Et let undertag består af en løs tagdug i plastmateriale, og leveres som banevarer i ruller. Det monteres enten på langs eller på tværs af spærretningen

Jo fastere undertag, jo højere vil prisen også blive. Materialerne er nemlig mere modstandsdygtige, og holdbarheden kan derfor forventes at være længere, ligesom monteringen er mere tidskrævende og giver større udfordringer.

Omvendt er et let undertag billigere i materialer, lettere at montere og derfor mindre tidskrævende, men til gengæld også med kortere levetid.

Fordele og ulemper ved de forskellige typer undertag

Der er fordele og ulemper, uanset hvilken type af nyt undertag, der vælges. Her tages et nærmere kig på hver af de tre typer af undertag.

Let undertag

De lette undertage er billige at installere og lette at arbejde med. De er relativt nemme at få tilpasset omkring vinduer og rør i taget, og så fylder de ikke meget i indbygningshøjden. Omvendt er de mere skrøbelige under byggeriet og ikke sikre at gå rundt på. Monteres de ikke korrekt, kan taget blafre, når det blæser, og så har de typisk langt kortere levetid end fastere typer.

Middelfast

De middelfaste undertage er relativt billige i materialeindkøb og forholdsvis lette at arbejde med. Deres tungere natur gør, at de normalt ikke vil blafre i vinden, og så fylder de ikke meget i indbygningshøjden. Omvendt kan de være svære at få tætte omkring vinduer og rør i taget, hvorfor denne type kan være svær at arbejde med ved et tag med eksempelvis mange vinkler og spring.

Fast undertag

De faste undertage er meget robuste både under og efter byggeriet. De har en lang levetid og virker også som en ekstra afstivning af huset. Omvendt er de relativt dyre og kan være besværlige at arbejde med. De kræver meget arbejde, og kan ved forkert montage give problemer med ophobning af fugt, hvis ikke ventilationen er i orden. Desuden har de en relativt stor indbygningshøjde.

Nye undertages levetid

Levetiden for et undertag er meget forskellig og afhænger af typen. Levetiden afhænger både af monteringen, vedligehold og vejrmæssig påvirkning, men i hovedreglen kan den for de forskellige slags ventes at være således:

  • Tynde banevarer: 5-20 år
  • Kraftigere banevarer: 10-30 år
  • Træfiberundertage: 30-50 år
  • Faste undertage med ét lag tagpap: 40-80 år
  • Faste undertage med to lag tagpap: 50-100 år

Diffusionsåbne og diffusionstætte undertage

Der skelnes grundlæggende mellem to undertagsmaterialer. På den ene hånd findes diffusionsåbne undertage og på den anden diffusionstætte undertage. Begge typer er konstrueret til at holde fugt ude, men adskiller sig på deres evne til at lade fugt inde fra huset slippe ud.

Diffusionsåbne

De diffusionsåbne undertage er fremstillet af materiale, der er både vind- og vandtæt. Det gør, at der ikke kan trænge vand ind i dit hus gennem taget, mens materialet omvendt tillader vanddamp at trænge igennem, og derfor at fugt inde fra dit hus kan trænge ud. Det betyder, at med et diffusionsåbent undertag kan huset ventilere sig selv og behøver ikke som sådan hjælp til at fjerne den fugt, der opstår inde i et hus.

Diffusionstætte

De diffusionstætte undertage er ligeledes både vind- og vandtætte, men modsat diffusionsåbne undertage tillader de ikke fugt overhovedet at trænge igennem.

Som en fuldkommen tæt hinde bliver udefrakommende fugt holdt ude, mens indefrakommende fugt holdes inde. Det betyder, at fugten inde fra huset ikke kan komme væk af sig selv og kræver installation af ventilation, der kan hjælpe den på vej for at undgå råd og svamp i tagkonstruktionen.

Etablering af undertag

Hvilket undertag passer til dig og din bolig?

Der er mange overvejelser, når typen af nyt undertag skal vælges. Det kan være svært at beslutte, hvad der er den bedste løsning, og det er ikke ligegyldigt, hvad du vælger.

Valget bør træffes med tanke på både den yderste tagbeklædning og den påvirkning taget vil blive udsat for, ligesom både pris, holdbarhed og pladsbegrænsninger kan tages med.

Uanset om du skal bygge nyt eller udskifte taget på et eksisterende hus, kan tagbelægningen være styrende for valget af dit nye undertag.

Det er især vigtigt at undersøge, hvilken forventet levetid netop din eksisterende tagbelægning har, og så vælge et undertag, der stemmer så godt som muligt overens med den.

Undertag efter tagtype og levetid

Har du eksempelvis et teglstenstag med en forventet levetid på 100 år, vil det ikke være meningsfuldt at vælge et let undertag med en langt kortere forventet levetid. Tagproducenten vil også typisk anbefale en type undertag, som passer til deres tagbelægning, og de er ofte gode til at oplyse om, hvordan det monteres, hvis du har planer om selv at kaste dig ud i projektet.

Er det et hus med en 1. sal, der skal bruges til beboelse, er optimal udnyttelse af plads ofte i højsædet, og her kan det mindre pladskrævende diffusionsåbne undertag være det rigtige valg. Har du omvendt ingen 1. sal eller en, der ikke skal bruges til beboelse, vil det ofte give mening at vælge en af de fastere typer, der fylder mere, men til gengæld har en længere holdbarhed.

En generel regel er, at jo mere åbent tagbeklædningen er, jo større rolle spiller undertaget. Eksempelvis er et tag med de klassiske vingetegl relativt åbent og med større risiko for indtrængende vand og fugt, hvorfor undertaget er fuldkommen centralt i forhold til at holde fugt ude. Omvendt er en tagbeklædning med tagpap relativt tæt, og her vil undertaget i højere grad fungere som en ekstra god sikring mod vand og fugt.

Gode råd til vedligehold af dit nye undertag

Et nyt undertag kan i princippet passe sig selv, men som med de øvrige elementer i dit hus, er det altid en god idé at holde godt øje med, hvordan de har det. Hvis du vil give dit nye undertag de bedste forudsætninger for så lang en holdbarhed som muligt og forsøge at undgå ubehagelige overraskelser, så kan det være en god idé at tjekke undertaget efter en gang eller to om året.

Gå det efter indefra og se efter, om der skulle være opstået synlige skader som huller eller revner i enten tagdug eller -plader. Vær også opmærksom på tætheden omkring vinduer og rør, hvor der ikke må trænge fugt ind. Du bør også tjekke tagbelægningen ovenfra for huller eller knækkede tagsten, så der ikke trænger vand ind, der kan skade både tagkonstruktionen og undertaget.

Særligt ved de faste undertagstyper er det også vigtigt at holde et øje på ventilationen. Tjek at ventilationsstudser og –ventiler fungerer, og at der ikke ophober sig fugt ved undertaget.

Hovedpointer om undertag

  • Ekstra tag monteret under tagbelægningen, der skærmer mod fugt og øger både tagets og husets levetid
  • Tre typer: De faste, de middelfaste og de lette undertag
  • Diffusionsåbne undertage skærmer mod fugt udefra, men tillader huset at ånde
  • Diffusionstætte undertage skærmer mod fugt udefra, men tillader ikke huset at ånde og kræver installation af ventilation
  • Levetiden afhænger af typen, og varierer fra 5-100 år

Hvor brugbar var denne artikel?

Klik på et hjerte for at stemme

Gennemsnitlig vurdering 4.5 / 5. Vurdering: 2

Ingen vurderinger endnu:

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Hjem » Renovering af hus » Renovering af tag » Nyt undertag – Guide til undertage: Priser, typer, mv.