Stenuld

Flere og flere vælger at renovere deres egne huse, gør-det-selv-metoden, om man vil, og derfor bliver det også mere og mere relevant at have en smule information om de forskellige materialer.

Et af de materialer, som mange gør-det-selv-mænd og kvinder ofte gør brug af, er stenuld. Det bruges nemlig til at isolere; en opgave, der godt kan klares uden professionel hjælp.

Vil du læse meget mere om stenuld, hvad det er og kan bruges til, så kan du blot læse videre her, hvor du får alle de informationer, som du skal bruge, inden du kan tage kampen op mod kulden.

Hvad er stenuld?

Stenuld er et materiale, der også nogle gange betegnes som Rockwool, og det er faktisk det som begge navne antyder, nemlig en form for uld af sten.

Det er et brandhæmmende materiale, da det har et smeltepunkt på mere end 1000 grader, og det bruges ofte som isolering af huse. Det er et materiale, der er utroligt anerkendt i branchen grundet dets egenskaber.

Står du og skal have isoleret en væg eller lignende, så er stenuld måske det rette valg, og det kan faktisk være noget, som du selv står med, såfremt du ikke har noget imod at gøre arbejdet selv.

Det er nemlig nemt at håndtere – hvilket også medvirker til dets anerkendelse hos isolatører – og du vil hurtigt få taget på det med lidt simpel rådgivning fra din leverandør.

Den eneste ulempe, som du skal være opmærksom på ved stenuld er, at det godt kan give kløe, hvis det kommer i kontakt med huden. Dog løses det nemt med et par handsker og lidt forsigtighed.

Hvordan laves stenuld?

Stenuld fremstilles ved direkte at smelte sten. Der foregår ved mere end 1500 grader, og det lykkedes kun, hvis du har den helt rigtige sammensætning af materialer. Typisk vil det sige forskellige sten blandet med både kalksten og briketter, der sammen bliver til dette særlige materiale, der bruges som isolering.

Det kan laves i mange forskellige former og størrelser, hvorfor det også bruges til granulat og måtter, men som du nok er bekendt med, så er dets primære formål altså at isolere – og isolere, det kan det. Faktisk kan det bruges til at isolere en lang række forskellige ting – måske også flere end du umiddelbart er bekendt med.

Hvad bruger man stenuld til?

Stenuld er et af verdens bedste isoleringsmaterialer, og det er også dets primære formål. Derfor bruger man det simpelthen, når man gerne vil holde på varmen.

Det bruges både i nye huse, når de bliver bygget, men det bliver også brugt til renovering af ældre huse for at spare lidt ekstra på varmeregningen. Det er nemlig sådan, at mange ældre huse trænger til en efterisolering, og her er stenuld ofte førstevalget.

Det er både nemt at arbejde med, det holder tykkelsen over tid, så det ikke skal skiftes så ofte, det er brandhæmmende, og det holder på varmen, så du sparer på varmeregningen.

Når du vælger stenuld, så tænker du dog ikke blot på din egen pung, du tænker også på miljøet. Det er nemlig et naturmateriale, og det betegnes som genanvendeligt byggeaffald. Det vil sige, at det ikke blot smides ud, når det er blevet for gammelt og ikke længere holder på varmen; i stedet bruges det igen til nye formål.

Brugen af stenuld sikrer også dit eget helbred, da det er det, der kaldes uorganisk. Det vil sige, at risikoen for skimmelsvamp, men også andre bakterier, er minimal, og dermed kan det ikke påvirke din krop.

Skal dit hjem isoleres eller efterisoleres, så er det altså det perfekte valg for både pengepungen og miljøet.

Hvorfor er stenuld så godt et isoleringsmateriale?

Der er flere grunde til, at stenuld er så godt et isoleringsmateriale. Mange af dem finder du også i beskrivelsen ovenfor, men opsummeret, så ligger årsagen her:

  • Det holder godt på varmen.
  • Det er nemt at arbejde med.
  • Det holder tykkelsen over tid.
  • Det er brandhæmmende.
  • Det er et naturmateriale.
  • Det betegnes som genanvendeligt byggeaffald.
  • Det er uorganisk og dermed har det en minimal risiko for at gro skimmelsvamp og andre bakterier.
  • Det er miljøcertificeret.

Hold på varmen og spar på varmeregningen

Den vigtigste egenskab ved et isoleringsmateriale, er dets termiske evner, og her har stenulden nogle helt særlige og unikke egenskaber, der bidrager til bedre klima både indendørs og udendørs. Det fastholder nemlig en konstant temperatur, hvilket reducerer energiforbruget og bygningens CO2-aftryk.

En stabil temperatur, som stenulden kan bidrage med, er både godt for dig og miljøet, hvorfor det i disse tider er det optimale valg.

Undgå de tynde vægge

Foruden at have nogle særlige termiske egenskaber og at kunne holde på varmen, så har stenuld også nogle lydegenskaber, der er værd at komme ind på.

Grundet stenuldens åbne og porøse struktur, så absorberer materialet lyden og dermed dæmpes støjen. Du kan stort set have så tynde vægge, som du har lyst til, så længe du isolerer dem med et lag stenuld, så lyden ikke bevæger sig fra et rum til et andet.

Foruden at kunne spare på dine dyrt opkøbte kvadratmeter, så har det faktisk også en effekt på din krop.

Beskyttelsen mod uønsket støj har nemlig en positiv effekt på vores fysiologi, indlæringsevne og social adfærd, og dermed er det altså i alles bedste interesse at isolere væggene ordentligt, når nye huse bliver bygget – men også at efterisolere de ældre huse, så de også lever op til de nutidige krav og efterlever den viden, som vi har fået sidenhen.

Hvad er forskellen på stenuld og glasuld?

Et isoleringsmateriale, der ligger utroligt tæt på stenuld, er glasuld. Hvor stenulden er fremstillet af sten, så er glasuld fremstillet af glas, hvilket selvfølgelig er den primære forskel.

Yderligere er der også forskel på produktionsmetoden, hvilket giver en forskel på fiberstrukturen. Glasuld er for eksempel nemmere at komprimere, og det har en lavere vægt en stenuld.

Fælles for de to typer uld er, at de begge hører ind under kategorien mineraluld, og begge produkter er også brandhæmmende, da smeltepunktet for både glas og sten ligger utroligt højt.

Hvor brugbar var denne artikel?

Klik på et hjerte for at stemme

Gennemsnitlig vurdering 5 / 5. Vurdering: 2

Ingen vurderinger endnu:

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?