Vi er finansieret af reklamer - Nogle af vores links er annoncørlinks og betragtes som reklamer.

Tegltag

At det er tid til at skifte taget, er som oftest en meget stor beslutning. Det er en beslutning, der kræver nøje overvejelser.

Ønsker du uforpligtende tilbud på et nyt tegltag?
Vil du gerne have lagt et nyt tegltag? Vi anbefaler at du benytter dig af 3byggetilbud.dk til at få flere uforpligtende tilbud på opgaven. På den måde skal du ikke selv ud og opsøge tilbud hos de lokale tømrer. Det er gratis at benytte 3byggetilbud og de tilbyder blandet andet enterprisegaranti, mv.
  • 100% uforpligtende tilbud og gratis rådgivning
  • Over 600.000 formidlede tilbud. Hurtigt svar og tilbud i hele DK!
  • Høj kundetilfredshed (4,6 hos Trustpilot)

Tagets beklædning har betydning for helhedsudtrykket for din bolig, samtidig med at det har betydning for den beskyttelse, der kræves for at holde huset tørt og varmt. Med et tegltag kan du være helt sikker.

Gratis tagtjek:

Er dit tag over 35 år gammelt, kan du på få minutter bestille et gratis tagtjek.

Jydsk Tagteknik kommer ud og gennemgår dit tag for fejl og mangler. Herefter får du en vurderingsrapport som gennemgår eventuelle problemstillinger. Du får også et tilbud på eventuelle rettelser eller udskiftninger.

Det er uforpligtende og du bestemmer selv om du vil gå videre med eventuelle tilbud.

Hvad er teglsten?

Tegl er et hårdført materiale, der udelukkende består af ler. Leret bliver formstøbt og brændt i en ovn, der kan skabe en høj intensitet og varme. Lerets naturlige udseende vil være i let gullige eller rødlige nuancer, når det er brændt, men det er muligt at indfarve det eller glasere det i den ønskede farve.

Teglsten menes at være set helt tilbage fra 5000 år før Kristus fødsel. Her blev der anvendt soltørret tegl, hvilket ikke har været at samme holdbarhed som det varmebehandlede brændte ler. Først flere tusinde år efter fandt man frem til teknikken med at brænde leret hårdt og det at anvende det i bebyggelsen.

I dag er teglsten den mest populære tagbeklædning i Danmark, og det har det mere eller mindre været lige siden 1100-tallet, hvor det stadig den dag i dag kan ses, at kirker, slotte og finere herregårde har bevaret tegltaget som beklædning.

Byggefilm.dk har lavet en fantastisk video om teglproduktionen i Danmark, hvor der kigges på den traditionelle produktion og den moderne produktion.

Glaserede teglsten

Som udgangspunkt kan ler indfarves, inden det brændes, og det gælder også for teglsten. Den naturlige farvning vil dog forsvinde med tiden, som følge af vind og vejr. Det mest anvendte med hensyn til farvning af teglsten er ved glasering. Glaseringen giver en meget blank og skinnende overflade, som samtidig kan farves i præcis den farve, der ønskes for taget i forhold til husets øvrige udseende.

Glaseringen består af kvarts og en farve og vil give en overfalde på teglstenene, der i en lang årrække vil modvirke belægninger af mos, alger eller skidt på tagets overflade.

Det anbefales af denne årsag, at hvis du vil udskifte dit tag med nye teglsten, at der vælges glaserede teglsten.

Typer af teglsten

Der findes primært to forskellige typer af teglsten, der varierer en smule i udformningen. Begge typer anvendes flittigt til tagbeklædningen og er mest af alt nok et spørgsmål om, hvilket design man ønsker, at taget skal udtrykke. Der er tale om hhv. vangetagsten og fals teglsten, som også var den type der blev anvendt af munkene, som bragte teglstenene hjem fra Europa i tidernes morgen.

De forskellige teglsten vil som oftest have nogle standardmål, men kan også variere i størrelse, hvoraf undertaget eller den nederst liggende tagkonstruktion, må tilpasses til de specifikke mål.

Udover de generelle tegltagsten, findes der andre udformninger, som er nødvendige for et komplet teglstenstag. Der er tale om Rygningssten, som er de sten, der ligger øverst oppe på taget som en afslutning, der forhindrer, at vandet trænger gennem de endelige samlinger af teglene. Grasten er de sten, der sættes på ydersiden af de øvrige tegl som en afslutning på hjørnerne.

Fordele ved at vælge teglsten

  • Teglsten har en lang levealder på op til 100 år
  • Glaserede teglsten har en ekstra modstandsdygtig overflade i forhold til forebyggelse af vækst
  • Et nyt teglstenstag vil øge værdien på din bolig betragteligt
  • Det er muligt at understryge tegltaget ved behov
  • Enkelte teglsten kan udskiftes separat

Ulemper ved at vælge teglsten

  • Et nyt teglstenstag er er en dyr udskrivning
  • Det er en tagtype der er sværere at lægge end andre
  • Tegltaget er tungt og kan kræve understøttelse af trækonstruktionen

Er det nødvendigt at udskifte taget?

Det at skulle tage beslutningen om at lægge et nyt tag, kræver at man har kendskab til området i forhold til at vurdere, om det overhovedet er en nødvendighed. Et tegltag kan holde i mange år, og med den rette vedligeholdelse er det muligt at forlænge levetiden yderligere. Der er flere foranstaltninger, du kan foretage dig eller overveje, inden du tager den endelige beslutning om at udskifte hele tegltaget til nyt.

Understrygning

Hvis du er ejer af et hus af ældre dato og med et ældre tegltag, så er der mulighed for at overveje om det kunne gavne med understrygning. Ved en understrygning tætnes teglstenstaget fra indersiden med en fugemasse beregnet til formålet, hvoraf mindre utætheder, vind eller lignende, for at forhindre at der opstår skade på den indre konstruktion af træ, ligesom det kan have en mindre betydning for isoleringen af taget.

En understrygning vil ikke kunne redde et godt og grundigt gammelt og slidt tag, men det vil kunne gøre en stor forskel, hvis teglstenene på taget er af god stand, men hvor det er mellemrum eller mindre lokale skader, der er problemet.  Ved at lave en understrygning så snart du opdager et problem, vil du kunne forlænge tagets levetid, inden det bliver nødvendigt med en total udskiftning.

Understrygning af tegl

Udskiftning af ødelagte teglsten

Det er muligt at udskifte en eller flere teglsten på taget, uden at skulle skifte hele beklædningen. Ved behov kan man få hjælp til at fjerne de gamle skadede teglsten og erstatte dem med nogle nye. Ved at holde godt øje med de oprindelige teglsten, vil du eventuelt kunne vente en smule med at skifte hele tagbeklædningen. Dog vil der være en sandsynlighed for, at der synsmæssigt vil komme variationer i nuancerne af teglstenene i forhold til de oprindelige og de teglsten, der udskiftes.

Hvis ikke det er tilstrækkeligt med understrygning eller udskiftning af ødelagte teglsten, er det bestemt en mulighed at udskifte taget, såfremt det er slidt, og materialerne ikke længere skaber de betingelser, der er nødvendige for en god beskyttelse af huset.

Et tegltag er en god investering og øger husets værdi. Det er en robust løsning og kan fås i farver, der matcher husets øvrige design og udseende. Et tegltag vil som oftest holde op imod 100 år, og selvom du ikke selv vil kunne komme til at opleve, at det tegltag du vælger at opsætte, svinder hen, så vil det have en stor betydning for dem, der eventuelt i fremtiden skal købe dit hus, eller blot hvis huset skal vurderes.

Sådan undgår du mos og alger på tegltaget

Mos og alger er mere eller mindre uundgåelige, uanset hvilken form for tagbeklædning man har på sit tag. Som følge af vind og vejr, og særligt her i det danske klima, vil der opstå grobund for, at alger og mos kan fæste sig til oversiden af teglstenene og først og fremmest være en synsmæssig gene for mange.

Alger vil som udgangspunkt ikke have den store betydning for glaserede teglsten, men mos kan med tiden blive en forhindring for en lang levetid af tagets konstruktion. Med større belægninger af mos på tagets overside, kan vand samle sig og blive forhindret i at sive til tagrenderne for at blive ledt til jorden.

Der vil potentielt være en større sandsynlighed for, at der opstår fugtskader i den underliggende konstruktion, men altså kun hvis der er skader på eller omkring teglstenene.

Hvis der er mospuder eller større plamager af mos-områder, kan det som oftest fjernes med håndkraft eller en hård børste.

Det er ikke nødvendigt at fjerne mindre mosaflejringer eller alger, der ikke vil være til skade for tagets levetid. Ved at få foretaget en tagrensning af teglstenenes overside, vil det slide unødvendigt på materialerne.

Tjek af tegltagets kondition

Det er nødvendigt at tjekke tegltaget jævnligt, gerne to gange årligt, for at sikre at der ikke er opstået mindre skader, som med tiden kan forvolde store problematikker, såfremt det ikke behandles hurtigst muligt. Der er en kort tjekliste, som du bør følge forår og efterår eventuelt, for at sikre at tagets kondition er tilstrækkeligt til at kunne klare vind og vejr.

Udvendige observationer

  • Er rygningen af tagets konstruktion intakt?
  • Kan der ses utætheder omkring inddækninger, skorstene med mere?

Indvendige observationer

  • Er alle teglsten intakte og uden revner?
  • Er eventuel understrygning komplet?
  • Opstår der træk fra teglstenene?
  • Er der nogle løse teglsten i tagdækningen?
  • Er der tegn på skadedyr på den indvendige trækonstruktion?

Hvis der er nogle af ovenstående punkter på tjeklisten, der er et problem, så er det at anbefale at hive fat i fagfolk, der kan være med til at rådgive, hvordan skaderne eventuelt udbedres, inden der opstår et problem, som kræver en stor økonomi og et omfattende arbejde på taget og den øvrige konstruktion.

Hvor brugbar var denne artikel?

Klik på et hjerte for at stemme

Gennemsnitlig vurdering 5 / 5. Vurdering: 2

Ingen vurderinger endnu:

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?