Tilstandsrapport, Energimærke og El-tjek – Hvad skal du være opmærksom på som sælger?

tilstandsrapport

En tilstandsrapport er en rigtig vigtig del af salgsprocessen, når man står og skal sælge sin bolig. Den sikrer køber mod alvorlige forskrækkelser og dig som sælger, mod eventuelle erstatningskrav.

I denne guide der gennemgår vi de forskellige aspekter omkring tilstandsrapporten, energimærket, el-tjekket og hvad de betyder for dig som boligsælger.

Få et interessant indblik i hvordan tilstandsrapporter udføres.

Hvor bestiller man en tilstandsrapport?

For at få udarbejdet en tilstandsrapport, så skal du have fat i en beskikket byggesagkyndig. De har den nødvendige viden til at udføre en vurdering af boligen og eventuelle skader.

Har du en ejendomsmægler tilknyttet dit salg, så kan han eller hun henvise til de firmaer som findes i området, der foretager disse. Der kan dog være penge at spare ved at indhente forskellige tilbud på opgaven, da prisen kan variere en del.

Skal du have udført en tilstandsrapport? Spar tid og penge ved at benytte 3byggetilbud.dk

Omtalt i: 

Spar penge på en tilstandsrapport

Ved at få flere tilbud på opgaven, så vil du ofte kunne spare penge på en tilstandsrapport. Udfyld 3byggetilbuds formular og herefter vil du blive kontaktet af op til 3 forskellige firmaer, som gerne vil lave en tilstandsrapport for dig. Det giver samtidigt dig muligheden for at tage det bedste tilbud.

Det er nemt og hurtigt

Det tager få minutter at udfylde formularen hos 3byggetilbud. Herefter vil du automatisk blive kontaktet af op til 3 forskellige firmaer.

De vil give dig et tilbud på opgaven og du kan herefter vælge det tilbud som du finder bedst.

Få 3 gratis og uforpligtende tilbud på tilstandsrapport

Er en tilstandsrapport lovpligtig?

Tilstandsrapporten er sammen med elinstallationsrapporten, en del af huseftersynsordningen (Bekendtgørelse nr. 1262 af 14/12/2012 om huseftersynsordningen).

Begge dele er med til at sikrer en gennemskuelighed ved boligsalg, så man ikke køber katten i sækken. Men det er også din sikring mod eventuelle krav, ved skader og fejl på bolig.

En tilstandsrapport er dog ikke lovpligtig, men er i langt de fleste tilfælde en rigtig god investering, da den både gør boligen mere salgsbar, men som tidligere nævnt, også giver dig mulighed for at tilbyde en ejerskifteforsikring, som i sidste ende kan spare dig enormt mange penge.

Med en tilstandsrapport kan du begrænse dit ansvar for skjulte mangler på ejendommen, og give køber et bindende tilbud på en ejerskifteforsikring, med et tilbud om at betale 50% af præmien på denne. Det sikrer dig at du som hovedregel vil være fritaget for ansvar, ved skjulte mangler på bolig.

Reglen for ansvarsfritagelse via ejerskifteforsikring og tilstandsrapport gælder parcelhuse og sommerhuse.

Særlige betingelser for ejerlejligheder

Der bliver ofte udarbejdet tilstandsrapporter for ejerlejligheder, man skal dog være opmærksom på at det er meget svært at finde et forsikringsselskab, som vil tilbyde en ejerskifteforsikring (Med ansvarsfrihed for sælger), medmindre der udarbejdes en tilstandsrapport som også omfatter de fælles dele af bygningen, som f.eks. tag, fundament, mure, osv. Dette kræver typisk at ejerforeningen har fået udarbejdet sådan en, eller at man betaler sørger for at betale for sådan en, hvilket kan være en bekostelig affære.

Hvad indeholder en tilstandsrapport?

En tilstandsrapport indeholder en masse observationer og bemærkninger omkring boligen. Den er opdelt efter forskellige kategorier, som f.eks. gulvkonstruktion, tagkonstruktion, vinduer og døre, mm.

Alle delene har en “vurdering” og eventuelle bemærkninger tilknyttet.

De forskellige vurderinger hedder:

Klik på billedet for at se et uddrag af en tilstandsrapport.
Klik på billedet for at se et uddrag af en tilstandsrapport.
 • K0 – Kosmetiske skader
 • K1 – Mindre alvorlig skade
 • K2 – Alvorlig skade
 • K3 – Kritisk skade
 • IB – Ingen bemærkninger
 • UN – Bør undersøges nærmere

Som sælger er det selvfølgelig spændende at se vurderingen af ens bolig, men man skal nødvendigvis ikke lade sig skræmme mere af en K3, end en K2.

Vurdering tager ikke højde for hvor dyrt det er at udbedre de forskellige fejl, så en K3 kan sagtens være et usikret el-skab, som koster få penge at fixe, mens en K2 på taget, kan vise sig at betyde nyt tag om 5 år, med en pris på flere hundrede tusinde.

En UN i en tilstandsrapport er noget som man skal være meget opmærksom på. UN er typisk når der er mistanke om alvorlig skader, som umiddelbart ikke kan påvises. Det kan f.eks. være sætningsskader eller skjulte skader i konstruktionen.

Hvad er prisen på en tilstandsrapport?

Prisen afhænger af husets størrelse og hvornår det er opført (Før eller efter 1940). Maximum-prisen reguleres hvert år pr. 1 januar. Typisk ligger prisen på en tilstandsrapport på mellem 5.000 og 11.000 kroner.

Hvor lang tid holder en tilstandsrapport?

Hvis en tilstandsrapport er mere end 6 måneder gammel, så er den ugyldig. Står du som sælger med en tilstandsrapport der er rundet de 6 måneder, så kan du forny den for et mindre beløb.

Særlige ting du bør være opmærksom på

Står du og er på tæt på et salg af din bolig, så skal du være opmærksom på at det ikke er nok bare at udlevere en tilstandsrapport og el-tjek til køber, der er nogle yderligere betingelser som skal være opfyldt:

 • Tilstandsrapport + El-tjek skal være udleveret inden nogle købsunderskrifter.
 • Man skal som sælger samtidigt udlevere et tilbud på en ejerskifteforsikring.
 • Man skal som sælger skriftligt erklære, at man vil betale halvdelen af ejerskiftepræmien, hvis køber vælger at tegne den.

Det er ting som man bør være meget opmærksom på ved selvsalg. Sælger man via en ejendomsmægler, så er det noget de har 100% styr på.

Elinstallationsrapport

eksempel på el-tjek
Klik på billedet for at se et eksempel på et uddrag af en elrapport.

En elinstallationsrapport er ligesom tilstandsrapporten, en mulighed for køber, at kunne se husets generelle stand. Rapporten gennemgår elinstallationernes funktion og sikkerhedsmæssige stand.

Eleftersynet er ligesom tilstandsrapporten, et krav for at kunne tegne en ejerskifteforsikring. Eftersynet skal foretages af en autoriseret elinstallatør, og det tager som hovedregel 30-60 minutter, medmindre der er alvorlige fejl, som skal gennemgås.

Priserne starter ved omkring 750 kroner og går op til 2.000 kroner, afhængigt af hvor i landet man befinder sig.

Husk at pris og kvalitet ofte hænger sammen, så det er nødvendigvis ikke altid en god idé at tage den billigste løsning. Indhent tilbud fra nogle lokale leverandøre, og tag det tilbud som føles bedst.

Elinstallationsrapport pris

Energimærkning

energimærkningsrapport
Eksempel på en energimærkningsrapport – Klik på billedet for at se en større udgave.

Sælger du et hus over 60m2, så er det lovpligtigt at kunne fremvise energimærkning. En energimærkning af en vurdering af boligens energimæssige tilstand.

Energimærkningen består af to dele:

 • Vurdering af energiudgifterne, f.eks. til gas, fjernvarme, olie, el og vand.
 • Forslag til besparelser og en vurdering om det kan svare sig.

Som udgangspunkt der har en energimærkning en levetid på 10 år. Er der dog ved mærkningen blevet identificeret besparelser, som har en tilbagebetalingstid på under 10 år, som udgør mere end 5 pct. af energiforbruget, så er gyldigheden dog kun 7 år.

En energimærkning kan genbruges, hvis der allerede er blevet udarbejdet en, så længe der ikke er blevet udført ændringer af boligen, som i en væsentlig omfang påvirker det samlede energiforbrug.

Energimærkning pris

quoteSpar tid og penge. Få 3 gratis tilbud på udførelse af tilstandsrapport, hos 3byggetilbud.dk.

Vurdering
[Vurdering: 6 Gennemsnit: 4.2]

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *