Vi er finansieret af reklamer - Nogle af vores links er annoncørlinks og betragtes som reklamer.

Skifertag

At vælge skifertag på boligen er et yderst populært valg. Der findes flere typer, der alle har deres fordele og ulemper, men der er mulighed for en prisvenlig løsning, der er nem og vedligeholdelsesfri i mange år.

Ønsker du et nyt skifertag? 3 tilbud og gratis rådgivning
Bestil 3 uforpligtende tilbud på skifertag via 3byggetilbud. Det er nemt og du spare en masse tid ift. selv at kontakte en række lokale håndværkere. Du modtager op til 3 uforpligtende tilbud på opgaven.
  • 100% uforpligtende tilbud og gratis rådgivning
  • Over 600.000 formidlede tilbud. Hurtigt svar og tilbud i hele DK!
  • Høj kundetilfredshed (4,6 hos Trustpilot)

Skifertag har været et populært valg siden Romertiden og er altså ikke en ny og innovativ opfindelse. Det er gennemtestet på robusthed og besidder en stor slidstyrke – også overfor det danske vind og vejr. Med de rette foranstaltninger vil et skiffertag kunne holde op til 100 år.

Er du i tvivl om du skal udskifte dit tag?

Har du et tag som er over 35 år gammelt, kan du bestille et gratis tagtjek hos Jydsk Tagteknik.

Her kommer en af deres fagfolk ud og vurderer hele dit tags tilstand. Der bliver kigget på tagrender, tagrygning, tagplader og inddækninger. Herefter får du en rapport som gennemgår eventuelle fejl og omkostninger ved udskiftning.

Det er gratis og uforpligtende.

Hvad er skifer?

Skifer er et materiale, der kan være lavet af kunststoffer eller være naturligt. De oprindelige skifferplader er skåret direkte ud af klipperne.

Det er oprindeligt dannet af ler og mudder, og hvad man kalder en bjergart. Det er lagene fra dannelsen, der gør, at skiffer er muligt at ”kløve” til plader fra bjergvæggene. Når den deles opnås naturligt lige flader, og det danner naturligt store flader eller plader, som kan anvendes til blandt andet facadedækning eller tagbelægning.

Skifer er særligt populært i Norden som anvendelse på tage, grundet det solide materiale og det naturlige udseende, der kun kræver minimalt vedligeholdelse. Når der er tale og kunstskifer, efterlignes konstruktionen af den naturligt forekomne bjergskifer.

Skifer er også det mest bæredygtige valg, i hvert tilfælde den naturlige skifer, og sammen med den lange holdbarhed på op til 100 år, så har man et tag, der i ens egen levetid ikke skal udskiftet på ny.

Skifer er en tagbeklædning, som særligt var almindelig i 1800- og 1900-tallet. Det har den fordel, at det ikke kan brænde og dermed besidder en naturlig brandbeskyttelse.

Derudover er skifer et materiale, der er stærkere og mere modstandsdygtigt overfor vind og vejr end stål, tegl eller bly. Der kom et nyt boom af naturskifer som tagbeklædning igen i 80’erne, og det er den dag i dag også et populært valg til enhver bygningsform.

Typer af skifertag

Der findes forskellige typer af tag til din bolig og under kategorien skifertag, findes der ligeledes forskellige former for skifer. De to typer af skiferplader til tagbelægning er naturskifer og kunstskifer. Der er forskel i materialet, måden det er forarbejdet og prisen.

Herunder kan du læse om de to forskellige skifter typer, deres fordele og ulemper.

Naturskifer

Naturskifer er de tagplader, der er skåret ud af klipperne. Der produceres naturskifer i flere dele af verden, men ikke alle typer er velegnede til det danske klima. Hvis du vil have et skifertag, der er naturligt og modstandsdygtigt overfor det danske omskiftelige vejr og frostgrader, er det en fordel at vælge naturskifter fra det nordlige Spanien. Det har en mørk og en anelse blåligt skær.

Farvemulighederne for naturskifer varierer afhængigt af, hvilke områder fra verden det kommer fra. Ligesom at kvaliteten afhænger af den sammensætning, der har været i jorden, dengang det blev omdannet fra ler til sten.

Byggefilm.dk har lavet en flot film om naturskifer, hvor man får et indblik i produktionen og hvordan den bruges i dagens Danmark.

Overfladen af skiferpladerne kan også variere. Her er det afhængigt af hvor hårdt presset det naturlige skifer har været, og hvordan det er kløvet. Det rå udseende fås ved at anvende skiferplader, der er ru i overfladen og mere ensartet, hvormed et mere klassisk og plant udseende opnås fra helt flade skiferplader. Det er også de plane skiferplader, der er nemmest at lægge og som i længden vil have den højeste levetid, uden indtrængning af fugt fra eksempelvis fygesne.

Kunstskifer

Kunstskifer er også det, der kaldes eternitskifer. Eternitskifer er kunstigt fremstillet i en form, hvoraf det er bestående af cement og fibre af eksempelvis cellulose. Det er et billigere alternativ end det naturlige skifertag.

I forhold til udseendet er der ikke den store forskel på naturskifer og kunstskifer tag, farvenuancerne efterlignes så det kan være svært at skelne fra hinanden når først det er lagt. Da kunstskifter tag er fremstillet manuelt og i en form, vil det som udgangspunkt have en mere jævn overflade, der er nem at lægge på taget. Det er et let materiale, der kan pålægges mere eller mindre alle tagkonstruktioner uden yderligere forstærkninger i forhold til det oprindelige.

Med et tag af kunstskifer sparer du nogle penge. Det er et prisvenligt alternativ, men sammenlignet med naturskifer, er der ikke den samme levetid. Kunstskifer vil som tommelfingerregel have en levetid på omkring 30 år.

Fordele ved at vælge skifertag

  • Naturskifer har en lang levetid
  • Nemt at lægge
  • Kunstskifer er et let materiale
  • Naturligt og stilrent udseende
  • Minimal vedligeholdelse af naturskifer

Ulemper ved at vælge skifertag

  • Naturskifer er en dyr løsning
  • Kunstskifer har en kortere levetid
  • Det kan kræve forstærkning af tagkonstruktion med tung naturskifer
  • Rå og ru naturskifer kræver erfaring at lægge

Er det nødvendigt med et nyt tag?

En ting er at taget på din bolig gerne må stå flot. Tagbeklædningen er kronen på værket for dit hus. Men er det overhovedet nødvendigt? Hvis det gamle tag er hullet og ødelagt, er det et klart tegn på, at tagbeklædningen er gammel, slidt og trænger til en udskiftning.

Det skal grundigt overvejes, inden du bestemmer dig for at lægge et helt nyt tag på dit hus. Det er en dyr udskrivning, men kan også være en nødvendighed, ligesom det kan forebygge yderligere skader på huset med et tag, der er tæt og er i stand til at modstå vind og vejr.

Kan det betale sig at skifte taget?

Til trods for at det kan være dyrt at udskifte et helt tag med et nyt skifertag, så kan det i den grad godt betale sig, hvis det gamle er slidt og har opbrugt sine kræfter. Et nyt tag vil ikke kun være en fordel for hele husets kondition og kvalitet, men vil også synes prangende på boligen.

Samtidig vil et helt nyt tag forhøje boligens værdi. Derfor vil et nyt tag være lige så meget en investering som det vil være en udgift.

Hvilket tag skal du vælge?

Ligesom der findes mange forskellige huse, både i udseende og konstruktion, findes der mange forskellige typer af tage, der er tilpasset de forskellige bygningsformer. Det er derfor vigtigt, at du inden den endelige beslutning tager fat i kyndige fagfolk, der kan være med til at bedømme, hvilke behov der er for lige præcis din bolig i forhold til den rette tagtype.

Derudover vil fagfolk kunne være med til at vurdere eventuelle skader, den underliggende tagkonstruktion og hvilke typer af tag og muligheder du har for et nyt. På denne måde kan du pejle dig ind på dine muligheder for et nyt tag og dermed indskrænke de mange muligheder der er for forskellige typer af tagbeklædning. De forskellige typer af tage og materialer har hver deres fordele og ulemper, og det vil fagfolk kunne være med til at rådgive dig omkring.

Er der krav, som skal opfyldes for det nye tag?

Når du har bestemt dig for at du gerne vil have et nyt tag på dit hus, skal du være opmærksom på, at der er særlige krav der skal opfyldes. Det gælder særligt de ældre huse, hvor der kan være kommet nye retningslinjer efter opførslen af det oprindelige tag.

Det nye tag skal overholde lovgivningen i Danmark. Der kan være lokalplaner eller myndighedskrav, der begrænser dine muligheder for udvælgelsen af dit nye tag. Inden du udvælger og lægger det nye tag og betaler regningen, så kontakt en fagmand eller byggesagkyndig, der kan være med til at vejlede dig i lovgivningen og sæt dig ind i, om der eventuelt skulle være nogle lokale restriktioner, der ligeledes skal overholdes for netop din bolig.

Skal du skifte taget selv?

Du kan altid tjekke dit tag selv, både for skader og for behov for vedligeholdelse. Hvis du er i tvivl om, der er opstået skader, eller om taget behøver udskiftning, så anbefales det at du kontakter fagfolk, der eventuelt kan vurdere skader på undertaget og være med til at bedømme om taget skal skiftes, og hvilket tag der er anbefalelsesværdigt i forhold til hældning af taget og så videre.

Nogle tagtyper er nemmere at lægge selv end andre, hvilket også kan have betydning for dit valg af tagplader. Et skifertag er nemt at lægge, hvis man har en smule erfaring indenfor området, særligt hvis du vælger de jævne og flade typer af skiferplader. De mere ru overflader og forskellige dimensioner, der kan være gældende for naturskifer, kan være besværligt at lægge uden den nødvendige ekspertise.

Tagkonstruktionen skal sikre tagdækningens levetid

Tagkonstruktionen, der er siddende under tagpladerne, er alfa omega for at din tagdækning holder længst muligt. Inden du foretager et tagskifte, er det derfor nødvendigt at tjekke tagkonstruktionen for eventuelle skader og eventuelt skifte nogle områder ud til nyt.

Det kan samtidig være nødvendigt med en forstærket tagkonstruktion, hvis du ønsker en tungere tagbeklædning, som eksempelvis skifer. Inden du bestemmer dig for, hvilken type tag der skal på din bolig, så anbefales det, at hele taget gennemgås af en professionel, der kan være med til at vejlede og rådgive omkring hele taget, både tagkonstruktion, type af tag med mere.

Hvor brugbar var denne artikel?

Klik på et hjerte for at stemme

Gennemsnitlig vurdering 4 / 5. Vurdering: 1

Ingen vurderinger endnu:

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?