En af måderne hvorpå levetiden på et tag kan forlænges gennem vedligehold, er understrygning. En understrygning er kort fortalt en tætning af taget ved at påføre mørtel eller fugemasse, og den kan være forskellen på, om taget holder mange år frem, eller det måske bliver nødvendigt at skifte taget helt ud inden for en kortere årrække.
Læs med her og bliv bl.a. klogere på, hvordan tagets levetid kan forlænges gennem vedligehold, hvad understrygning er, og hvad du skal være opmærksom på , hvis du skal understryge dit tag.
Hvad er understrygning?
Tage kan byde på mange overraskelser og være meget dyre fornøjelser, hvis ikke de vedligeholdes på den rigtige måde. Fugtskader kan ofte indtræffe, og de kan betyde ubehagelige udgifter til udskiftning af et helt tag.
Heldigvis er der muligheder for at forlænge levetiden på tage af selv ældre dato og undgå fugtskaderne, og en af de bedste veje både økonomisk og tidsmæssigt, er understrygning.
Understrygning er grundlæggende en tætning af enten et tag eller et undertag for at forhindre vand og fugt i at trænge ind.
Under de fleste ældre tegltage gemmer der sig understrygning, hvilket rent praktisk betyder, at der på undersiden af taget er lagt et lag af mørtel eller fugemasse i alle samlingerne mellem tagstenene. Dens funktion er dels at øge tagets tæthed, men også at øge styrken i både tag og hus ved at binde taget sammen.
Under tage af ældre dato er der sjældent opført undertag under tagbelægningen. Dermed er tagbelægningen husets eneste værn mod den regn, fugt og vind der kommer oppefra, og derfor er tætning af taget fuldkommen centralt for levetiden og desuden en mulighed for at undgå at opføre et undertag.
Hvorfor er understrygning en god idé?
Alle tagtyper kræver løbende vedligeholdelse, hvis deres levetid skal holdes i top. De utætheder der oftest og nærmest uundgåeligt opstår over tid i særligt ældre tage, kan dog simpelt repareres på en relativt enkel og billig måde med understrygning.
Over tid mister mørtlen i understrygningen sin elasticitet og bindeevne, og sammen med vindens påvirkning, vil der opstå revner og sprækker i taget. Det giver utætheder og mulighed for, at der kan trække vand ind under taget og ende i ubehagelige fugtskader med råd, svamp og skimmelsvamp.
Understrygning af tag med fugemasse eller mørtel
Er det tid til en tætning af taget, og går du med tanker om selv at understryge det, så er der flere ting, der skal tænkes med. Understrygning er generelt en ret enkel operation som kan udføres med få remedier, men der er dog væsentlige faktorer der skal overvejes og indtænkes, før du går i gang og ender ud med en understrygning af høj og holdbar kvalitet.
Mørtel eller fugemasse
Grundlæggende laves understrygning typisk med enten mørtel eller fugemasse, men generelt bør der bruges samme materiale til reparationer, som der oprindeligt er anvendt i byggeriet. Her kigges nærmere på begge dele, og nogle af de faktorer der spiller ind på anvendelsen af dem.
I moderne byggeri bliver understrygningen typisk lavet med fugemasse, og denne fremgangsmåde er langt den foretrukne i dag. Den er enkel at bruge, da den klæber godt til tagstenene, og derfor holder taget sammen som en tæt og samlet flade. Samtidig giver fugemassen også plads til elasticitet i bindingen til taget, hvilket nedbringer risikoen for skader i tagstenene, da taget kan bevæge sig en smule.
En anden mulighed er at bruge mørtel. Til understrygning af tegltag med mørtel er der særligt to faktorer, der skal holdes for øje: Dels elasticiteten, og dels evnen til at vedhæfte på mørtlen.
Først og fremmest er det vigtigt, at mørtlen har en god vedhæftning på tagstenene. Er vedhæftningen for lav, kan mørtlen løsne sig fra stenene over tid, mens en god vedhæftning vil få den til at blive på sin plads i længere tid. Herudover skal mørtlen have stor porøsitet og elasticitet, hvilket, ligesom tilfældet er med fugemasse, giver mulighed for at følge tagets bevægelser, når det eksempelvis stormer. Her kan taget nemlig løsne sig en smule og bevæge sig som en stor, samlet flade, og en elastisk mørtel vil kunne følge taget uden at slå revner.
Sådan laves en understrygning
Selve understrygningen er relativt simpel at lave, uanset om der vælges fugemasse eller mørtel. Så længe forberedelsen er grundig og materialerne i orden, er operationen til at gå til og kan ende ud i et fint resultat.
Først og fremmest er det vigtigt at fjerne løse og gamle rester fra tagstenene. Når de løse rester er fjernet, skal teglene afrenses og siden vandes, så de er fugtige før mørtel eller fugemasse påføres. Fugtigheden er særligt vigtig ved brug af mørtel, da den binder dårligere på tørre flader end fugtige.
Når tagstene er gjort klar, lægges mørtel eller fugemasse i både vandrette og lodrette samlinger, ligesom det skal helt ind i hjørnerne for at sikre tætheden. Når materialet er påført, glattes fugerne efter, så de står både tætte og glatte.
I forhold til værktøj ved en understrygning med mørtel er det nødvendigt med en fugeske, en papegøjeske, en radiatorpensel og et murerbræt, mens der ved fugning kan bruges en fugepistol.
Understrygning af tag – Step by step:
Step-by-step til understrygning:
- Fjern løse rester på tagbelægningen
- Afrens tegl og fugt så med vand
- Påfør mørtel eller fugemasse i lodrette og vandrette samlinger – Husk at komme helt ind i hjørnerne
- Glat efter, så fugerne står tætte og glatte
Understrygningen forlænger levetiden
En understrygnings levetid afhænger af flere ting. Både de materialer der er brugt i den, hvilke påvirkninger taget generelt er udsat for, og hvor gammel den øvrige understrygning er, spiller ind.
Er taget i forvejen gammelt og slidt, er det ikke nødvendigvis nok med en understrygning. Mange gange er der dog ikke grund til at skifte et helt tag, hvis tagstene er i nogenlunde god stand, og der ikke er indtrukket for meget fugt. I langt de fleste tilfælde vil understrygning med fugemasse kunne forlænge et tags levetid med 15-20 år.
Understrygning med mørtel bør eftergås hvert eneste år, men bør have en holdbarhed på 10-15 år. Ligesom ved brugen af fugemasse afhænger holdbarheden dog af tagets øvrige beskaffenhed.
Hvad koster det at understryge et tag?
Prisen på en understrygning afhænger naturligvis flere faktorer. Både størrelsen på området der skal laves, og hvilken stand taget i øvrigt er i spiller ind, ligesom du naturligvis kan spare en del på selv at kaste dig ud i projektet.
Et præcist estimat kræver en konkret vurdering af netop dit tag, men generelt kan man forvente, at prisen ligger omkring 100-300 kr. pr. kvadratmeter ekskl. moms.
Gode råd til vedligehold af dit tag
Taget er naturligvis et centralt element, når det kommer til holdbarheden af dit hus. For at øge levetiden er tæthed et nøgleord, og derfor bør du mindst en gang om året gennemgå dit tag for revner og andre utætheder. Det samme gælder inde under taget, hvor revnet eller løs masse i understrygningen bør fjernes og erstattes med ny.
Der kan være steder, hvor man ikke kan komme til med en understrygning, og her kan en overstrygning med en tætning udefra være en mulighed. Det bør dog kun ske de steder, hvor du ikke kan komme til inde under taget.
Hovedpointer om understrygning af tag
- Tætning af tag for at hindre fugt i at trænge ind
- Gøres i dag oftest med fugemasse, men kan også lave med mørtel
- Kan forlænge tagets levetid med op mod 20 år
- Koster i omegnen af 100-300 kr. pr. kvadratmeter